FORSTÅR FORTSATT LITE: En smilende Jari Isometsä på pressekonferanse i Lahti 2001 etter at nyheten sprakk om at han var avslørt for doping. Det tok tolv år før han ble presset til å innrømme skyld etter å ha blitt dømt for falsk forklaring. Nå dømmer han selv finsk langrenn på TV. FOTO Lise Åserud / SCANPIX
FORSTÅR FORTSATT LITE: En smilende Jari Isometsä på pressekonferanse i Lahti 2001 etter at nyheten sprakk om at han var avslørt for doping. Det tok tolv år før han ble presset til å innrømme skyld etter å ha blitt dømt for falsk forklaring. Nå dømmer han selv finsk langrenn på TV. FOTO Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Doping i finsk langrenn

Denne TV-kommentatoren skjeller ut alle. Men katastrofen er bare hans

Når en eks-doper angriper kvaliteten i skisporten, smelter selv snøen av skam.

DE fineste bildene fra verdenscupen i langrenn på Beitostølen sist helg, viste gleden hos de finske skijentene etter tredjeplassen på stafetten. Det var en overraskende sterk prestasjon av et spesielt lag satt sammen av en kjempesprek 40-åring (Riitta-Liisa Roponen), to ferskinger (Johanna Matintalo/Evelina Piippo) og verdensstjernen Krista Pärmäkoski.

Da 20 år gamle Piippo såvidt tapte i spurten for Russlands beste lag, kastet lagvenninnene seg over henne i snøen av glede. Så mye betydde det å ha distansert de svenske favorittene.

Men ikke alle var like imponerte. Den finske MTV-kommentatoren Jari Isometsä brukte anledningen til å skjelle ut resten av de finske skijentene:

- De er ikke dårlige; de er en kastastrofe, fortalte Isometsä sine lyttere.

Mens snøen på Beitostølen smeltet i skam.

FOR den samme Isometsä er mer enn en tilfeldig TV-kommentator. Han er dopingdømt fra den største skandalen i en tidvis vandalisert finsk toppidrett.

Det er i utgangspunktet en gåte hvordan en TV-kanal kan holde seg med en EPO-dømt som ekspertkommentator på langrenn. Finske medier og idrett drar med seg litt for mange slike mysterier, og ser i blant ikke ut til å ha lært så mye av en lang nasjonal dophistorie. Desto viktigere er det å si fra hver eneste gang typer som Isometsä bruker de aller største bokstavene for å fortelle oss om hva som er bra og hva som er dårlig.

I dette selskapet er bare Jari Isometsä selv som har gjort noe katastrofalt.

LENGE var han ikke engang stor nok til å innrømme det. I tolv år blånektet han for å ha brukt doping under verdensmesterskapet hjemme i Lahti i 2001. Der ble han utestengt midt i mesterskapet for funn av HES; et blodfortynnende middel som brukes til å skjule EPO.

Isometsä sa seg ikke skyldig. Først da finske myndigheter begynte med rettsoppgjøret mot det moralske sviktet blant løpere, trenere og ledere på skilandslaget, viklet han seg inn i de selvmotsigelsene som førte til innrømmelsen.

Under starten på denne rettssaken sommeren 2011 vitnet Isometsä under ed på at han aldri hadde gjort noe galt. Det viste seg å være en vel dristig strategi. For rett etterpå ble retten framlagt et dokument undertegnet i en badstu i Lahti der den da allerede avslørte Isometsä ble tilkjent rundt 1,3 millioner norske kroner fra resten av gjengen for ikke å fortelle om at denne svindelen egentlig omfattet nesten hele det finske landslaget.

OG alt det pinlige for den tidligere skihelten stoppet ikke der. Isometsä sitt vitnemål hadde irritert gamle medhjelpere så mye at hans tidligere lege fortalte om hvordan han alt fra 1996 hadde hjulpet skiløperen med innkjøp av den dyre nyremedisinen EPO:

- Det kjentes som en fillesak. Jeg tenkte som så at dette var en finsk mann som satset på ski med folkeskole som eneste ballast. Om den type smøremiddel var det eneste som trengtes for å få tingene på stell, så handlet det om å hjelpe, sa legen Pekka Kuponen om årsaken til at han dro over grensa til Sverige for å kjøpe EPO som medisin. Denne handelen ble i retten bekreftet av en ansatt i apoteket som var fortvilet over hvordan taushetsplikten dekket over dopkjøp:

- Dette var ikke noe lege/pasient-forhold, men bare basert på vennskapet mellom meg og Isometsä. Derfor er jeg ikke bundet av taushetsplikten, forklarte legen.

DEN forklaringen holdt i det minste til knusende dommer over hjernene bak denne finske skisvindelen. Noe mer naive Isometsä ble to år seinere tiltalt sammen med stafettkameratene Harri Kirvesniemi og Janne Immonen for falsk forklaring. Da hadde legen og hovedvitnet Koponen i mellomtida druknet i et basseng i Thailand.

De tre ble dømt til seks måneders betinget fengsel, før altså noen finske mediesjefer syntes det var en god ide å la en av landets mest berømte dopere kommentere den gamle nasjonalsporten langrenn. Jari Isometsä fikk først jobb som ekspertkommentator for storavisa Iilta Sanomat under Lahti-VM 2017; det mesterskapet som skulle markere slutten på de nasjonale traumene fra VM-2001. Seinere ble han hentet av TV-kanalen MTV.

Da bør i det minste det finske publikummet tenke etter hvem som forteller at dagens langrennsløpere ikke holder mål.

FOR den gamle skistorheten Finland sliter til tross for klasseløpere som Iivo Niskanen og Krista Pärmäkoski. De mangler bredden. I fjor var den sterkeste finske herreløper nummer 30 i Skandinavisk Cup der de 25 beste var norske. Blant jentene hadde finnene bare to blant topp 25.

I den situasjonen er det mer enn dristig å la en tidligere doper bestemme hva som er bra nok for finsk langrenn.

Det er faktisk det eneste i disse TV-bildene fra Beitostølen som kan minne om en begynnende katastrofe.