<strong>KLIKKA:</strong> Heiner Brand sirkulerte rundt dommeren som en hane, klar til å kakke når som helst, etter å ha tapt mot Norge i VM 2009. Foto: SCANPIX
KLIKKA: Heiner Brand sirkulerte rundt dommeren som en hane, klar til å kakke når som helst, etter å ha tapt mot Norge i VM 2009. Foto: SCANPIX Vis mer

Denne tyske treneren tapte for Norge - så klikket det for ham

Dramatiske scener da Norge slo Tyskland i håndball-VM i 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under håndball-VM i 2009 møttes Tyskland og Norge i hovedrunden. Med seier ville Tyskland være klare for semifinale. Og det var nok derfor det ble så dramatisk som det ble i sluttminuttene.

På stillinga 25-24 til Norge (og to norske spillere utvist), kokte det i de tyske landslagsspillernes hoder. Så mye at de ikke forstod at de slovenske dommerne viste tegn til innkast, ikke frikast, før de elleve sekundene som gjenstod, nesten hadde rent ut.

Tyskernes siste skudd ble dårlig fra en vanskelig posisjon, og de norske gutta kunne juble for seier. Da stormet den tyske treneren Heiner Brand banen med knyttede never. Brand sirkulerte rundt dommeren som en hane, klar til å kakke løs når som helst.

Dagen etter beklaget tyskeren på pressemøtet:

- Jeg har sett bildene av meg selv, og jeg ble forskrekket over det jeg så. Jeg er motstander av vold og har aldri slått noen, sa Brand.

Samtidig spøkte han med situasjonen:

- Fra en mann i min alder, ville ikke en rett høyre gjøre så stor skade likevel.

-Bare en måte å reagere på Den tyske avisa Bild, skal ha slått opp et bilde av Heiner Brand dagen etterpå, med tittelen «Ville Brand slå skandale-dommeren?», men treneren mente det «bare» var en truende gest.

- Det var ikke noe mer enn det. Det var bare en måte å avreagere på, sa treneren, som allerede var sinna på dommerne etter en skade på en tysk spiller.

Dommerne fikk ikke bare gjennomgå av den tyske treneren. Pascal Hens synes også dommerne burde vært klarere i dømmingen.

- Når man ikke klarer å uttrykke om det er frikast eller innkast, må man stoppe tiden. Det var vel noen som ikke ville ha oss til semifinalen, sa Hens den gangen.

Fikk støtte av kona Hjemme i tv-stolen satt kona Christel Brand. Hun mente mannen hadde gode grunner til å reagere så kraftig som han gjorde.

- Han hadde gode grunner til å reagere sånn, men han ville aldri slått noen. Han var bare sint, og det med rette, sa fru Brand til Bild.de.

Her hjemme derimot, fikk ikke Brand mye støtte. Dommeransvarlig i Norges Håndballforbund, Ove Olsen, menter de slovenske dommerne og sekreteriatet gjorde helt rett i å ikke stoppe tiden for å la tyskerne skjønne hva slags kast som skulle tas.

- Det laget som gjør en feil, kan ikke vente at klokka stoppes. Det hadde vært noe annet om det var Norge som kasta bort ballen eller tulla bort tida. Men i den situasjonen, synes jeg dommerne gjorde rett, sa Olsen til Dagbladet i 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer