BYTTER I PRAHA?: 29-årige Rune Almenning Jarstein (t.v.) har hatt kontroll på landslagsplassen de siste åra. Men nå sliter han i klubblaget - og samtidig har Ørjan Håskjold Nyland (23) vokst seg større og større. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BYTTER I PRAHA?: 29-årige Rune Almenning Jarstein (t.v.) har hatt kontroll på landslagsplassen de siste åra. Men nå sliter han i klubblaget - og samtidig har Ørjan Håskjold Nyland (23) vokst seg større og større. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Denne uka kan landslaget få ny førstekeeper

Jarstein sliter i Tyskland.

PRAHA (Dagbladet): Det var en julegave på forskudd for Rune Almenning Jarstein da han i desember ble klar for Bundesliga-klubben Hertha Berlin.

Tre måneder seinere er gaven fortsatt uåpnet.

Utfordres av Nyland Jarstein har ikke fått et eneste sekund for Hertha Berlin i de seks seriekampene som har vært spilt siden vinterpausen. Han har ikke en gang fått plass på innbytterbenken, med unntak av i bortekampen mot Eintracht Frankfurt 25. januar.

Situasjonen er dermed kritisk for keeperen som har vært Norges førstevalg de siste tre-fire åra. Jarstein står med 36 landskamper, men utfordres nå mer enn på lenge:

Moldes målvakt Ørjan Håskjold Nyland har på et drøyt år overbevist «alle» om at han er Norges framtidige landslagskeeper.

Det er også landslagssjef Per-Mathias Høgmos mål. Spørsmålet er når tida er moden for å vrake Jarstein, og dytte inn 23-åringen fra Volda?

Høgmos keepervalg Svaret kan fort vise seg å bli onsdag 5. mars 2014 - i privatlandskampen borte mot Tsjekkia.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo svarte dette da Dagbladet i dag ba ham oppdatere oss på keeperstatusen:

- Rune har spilt gode landskamper. Vi er veldig godt fornøyd med hans prestasjoner. Men verken han eller vi er veldig fornøyde med situasjonen i Tyskland. Vi får se hvordan det utvikler seg, sier Høgmo.

- Så har vi Ørjan, som er i strålende utvikling, og har vært veldig god de siste kampene for Molde. Det er status.

- Hvem er førstekeeper på landslaget?

- Vi får se hvem som står på onsdag. Vi tar ikke ut noe lag i dag, svarer Høgmo.

- Opp til Ørjan Keepertrener Frode Grodås oppsummerer situasjonen sånn:

- Ørjan kommer opp og er utrolig spennende, han har stått fantastisk bra nå. Rune har også spilt bra, men er ikke i en ideell situasjon i klubblaget. Men den er på mange måter som ventet, og det kan snu seg fort. Det er ikke så mye mer å si.

- Kan vi få se et skifte av norsk landslagskeeper her nå?

- Ja, det kan vi. Det er litt opp til Ørjan selv, svarer Grodås - før han skynder seg å legge til:

- Hvis han får spille på onsdag, da.

- Er valget tatt?

- Ja, vi har stort sett landet, ja. Men det er Per-Mathias som bestemmer når det skal kommuniseres - og hvem det blir.

• Tsjekkia-Norge spilles førstkommende onsdag klokka 18.30.