Denne ukjente duoen kan være forskjellen på suksess eller fiasko

- Vår oppgave er klar.

KRAGERØ (Dagbladet): Over 600 millioner mennesker spiller sjakk. Sporten favner utrolig bredt. Når sjakk-OL i Tromsø starter med åpningsseremoni i kveld, kommer det deltakere fra hele verden. Russland, USA, Nigeria, Iran, Afghanistan. Alle er representert.

- Carlsen er ingen Messi Norge stiller i utgangspunktet med fire lag. På det beste - i åpen klasse, er Magnus Carlsen frontfigur. Men 23-åringens trener, Peter Heine Nielsen, fortalte tidligere i uka:

- Sjakk er ikke fotball. Carlsen kan ikke avgjøre kamper på egenhånd, slik som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Samtlige av de norske spillerne må levere varene. Dag etter dag. Runde etter runde.

- Oppgaven er klar Det er også derfor de to antatt svakeste kortene blir så utrolig viktige: Leif Erlend Johannessen og Kjetil Lie vil bytte på Norges fjerde bord. Prestasjonene deres vil bli helt avgjørende.

- Vår oppgave er klar. Vi må prøve å «stagge» motstanderen. Remis vil være et kjemperesultat for oss. Det er tre spillere på Norge som er klart bedre enn oss. Det vet motstanderne også. De vil nok presse veldig på det fjerde bordet vårt. Det blir å forsvare seg, men vi ser på det som å være i angrepsposisjon, sier Johannessen til Dagbladet.

Amatører Selv om både Johannessen og Lie har vært en del av Norges sjakkelite i over 15 år, spiller begge på hobbybasis. Til vanlig jobber de som henholdsvis advokat og miljøterapeut. Under OL skal de forsvare Norges ære.

- Det er to forskjellige jobber, for å si det sånn. Det blir kjempespennende. Vi tar det som en stor utfordring. Vi elsker jo å spille sjakk, og vi har spilt under press før. Jeg tror det vil gå veldig bra, sier Lie til Dagbladet.

Begge har spilt en rekke olympiader for Norge før, men ingenting kan måle seg med et OL på hjemmebane.

ADVOKAT: Leif Erlend Johannessen jobber til vanlig som advokat. I OL kjemper han for Norges sjakkære. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ADVOKAT: Leif Erlend Johannessen jobber til vanlig som advokat. I OL kjemper han for Norges sjakkære. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er spennende. Det er en uvant posisjon for Leif Erlend og jeg, men vi synes det er veldig moro at vi får anerkjennelse for den jobben vi gjør. OL på hjemmebane er en stor drøm som går i oppfyllelse. Det gir også stor inspirasjon, forteller Lie.

Drømmer om medalje Første runde starter i morgen klokken 15.00. Mesterskapet avsluttes 14. august. 13. rangerte Norge har som mål å komme topp ti, men norske sjakkentusiaster drømmer om medalje.

- Hvis det skulle skje, vil det være som da Danmark vant EM i fotball i 1992, sier Carlsen-trener Peter Heine Nilsen til Dagbladet om bragden skulle vise seg å bli en realitet.

MILJØTERAPEUT: Det er yrkestittelen til Kjetil Aleksander Lie. Nå har han tatt permisjon fra jobben for å spille sjakk-OL. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MILJØTERAPEUT: Det er yrkestittelen til Kjetil Aleksander Lie. Nå har han tatt permisjon fra jobben for å spille sjakk-OL. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer