DEN BLÅ VEGGEN: Vålerenga har fått den tribunen alle klubber drømmer om, en vegg av støy. Det eneste som mangler nå er et godt fotballag. Fotio: Christian Roth Christensen.
DEN BLÅ VEGGEN: Vålerenga har fått den tribunen alle klubber drømmer om, en vegg av støy. Det eneste som mangler nå er et godt fotballag. Fotio: Christian Roth Christensen.Vis mer

Eliteserien: Vålerenga-Sarpsborg

Denne veggen fortjener et bedre fotballag enn Vålerenga 2017

Vålerenga ha fått en fantastisk ny stadion. Den fortjener et bedre, villere og mer aggressivt fotballag.

Vålerenga-Sarpsborg 1–2 (0–1)

VALLE (Dagbladet): Det var ikke sånn det skulle gå den første kvelden i Vålerengas nye storstue. Men sånn gikk det. Arenaer vinner nemlig ikke i fotballkamper. Det gjør gode fotballag. Og i 2017 er Sarpsborg 08 et veldig mye bedre fotballag enn Vålerenga.

Så gode at Rosenborg ikke tåler for mange feilskjær før kampen om seriegullet, spenningen vi ikke helt våger å tro på, er reell.

DET ER INGENTING i veien med Vålerengas nye arena. Den er fullendt og har en sørvegg som gjaller når Klanen er i trua. Med andre ord helt perfekt. Nei, det er fotballaget som sliter mer enn godt er. Det er ikke godt nok. Det er alt for ujevnt besatt, altfor enkelt å bryte ned og spille seg igjennom. Et fotballag uten en skikkelig spiss er jo heller ikke et fotballag. To mål på de fem siste seriekampene forteller alt om det. Og det handler ikke om at helten fra kvartfinalen på Lerkendal, mannen som aldri gir seg, Henrik Kjelsrud Johansen, ikke løper, sliter, tar dueller og gjør jobben sin.

Problemet er at han ikke leverer på bestilling.

HAN ER FOR øvrig ikke alene. Det er mange som ikke er gode nok hvis målet er topplasseringer, titler og spill i Europa. Og det er det jo i Vålerenga, intet mindre.

Det var derfor Ronny Deila ble hentet til klubben.

Det er derfor Ronny Deila snakker som han gjør.

NÅ KAN DET hende anledningen ble i overkant stor for Vålerenga. At forventningene var så store at de rett og slett kom og tok dem. Jeg mener, den første halvtimen var direkte pinlig for et lag som hadde invitert til fest. De sto jo bare der, med den berømte lua i handa. Og slik spilte Vålerenga seg enda en gang inn i en situasjon de ennå ikke har klart å spille seg ut av i årets serie.

Kommer de under klarer de ikke å snu kampene.

I de seks kampene de har vunnet har de tatt ledelsen.

DET ER GREIT å være skuffet etter en sånn nedtur. Man skal være skuffet når en fest man har venta på så lenge ender med ingenting. Men det kommer ikke overraskende på dem som følger med, og derfor tror jeg ikke det kommer overraskende på Ronny Deila heller.

Han ser at laget er skjørt.

Selv om han sier noe annet vet han at laget ikke er godt nok.

DA VÅLERENGA TAPTE 2–0 i Sarpsborg sa Ronny Deila at Geir Bakkes mannskap var det beste de hadde spilt mot. Nå har Vålerenga tapt for Sarpsborg en gang til, uten Anders Trondsen som er solgt til Rosenborg, og jeg tror ikke Vålerenga-treneren har forandret mening. Så isolert sett er det ikke krise å tape for et av Norges beste lag selv om nedrykksstreken nærmer seg denne sesongen også, det er måten Vålerenga oppførte seg på i store deler av kampen som er krise.

Der ligger høstens store utfordring, å klare fylle laget med energi.

Når det er gjort og Vålerenga forhåpentligvis spiller i Eliteserien 2018 må det bygges et helt nytt lag.

Live-published photos and videos via Shootitlive