INGEN UTBETALING: Edvald Boasson Hagen tok VM-sølv i Valkenburg i 2012, men da hadde ikke sykkelforbundet bonusavtalen på plass. I Richmond senere denne måneden, blir hjelperytterne godtgjort ved eventuelle medaljer.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
INGEN UTBETALING: Edvald Boasson Hagen tok VM-sølv i Valkenburg i 2012, men da hadde ikke sykkelforbundet bonusavtalen på plass. I Richmond senere denne måneden, blir hjelperytterne godtgjort ved eventuelle medaljer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Denne VM-bragden ga ingen bonus fra forbundet

Det blir det endring på nå.

(procycling.no): Thor Hushovds VM-gull i 2010 var første — og foreløpig siste — gang Norges Cykleforbund betalte ut bonuspenger i et mesterskap.

- Det har vært litt til og fra med VM-bonus. I 2010 hadde Thor en veldig god feeling på at han kunne ta medalje. Han hadde en pengesum han var interessert i å dele mellom Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, og utfordret oss til å gjøre det samme, forteller sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til procycling.no.

• Les også: Kristoff fikk 50 000 - Edvald fikk ingenting

Historien fra Geelong endte med at sørlendingen kun utbetalte 50 000 kroner til Kristoff for innsatsen, men forbundet hentet inn 100 000 fra en sponsor — og utbetalte begge de to hjelperne.
 
Norsk gullalder Siden den gang har Boasson Hagen tatt VM-sølv i Valkenburg (2012), Oscar Svendsen ble juniorverdensmester på tempo, Sondre Holst Enger tok bronse i U23-klassen i Firenze (2013), Sven Erik Bystrøm ble U23-verdensmester i Ponferrada (2014) og Kristoffer Skjerping bronsevinner i samme mesterskap.

Ingen av dem - eller de respektive lagkameratene - har mottatt en krone fra sykkelforbundet.

Fra og med høstens mesterskap i Richmond blir det endring på det. NCF har nå satt av forbundsmidler til bonusutbetalinger.

Først og fremst for å hedre de lojale hjelperne.

Dersom vi får en norsk verdensmester i eliteklassen på herre- eller damesiden i Virginia, vil lagkameratene få utbetalt 200 000 kroner på deling.

Sølv gir 100 000 kroner, mens bronse utløser 50 000.

I U23-klassen er beløpene halvert. Juniorene har per i dag ingen bonusordning, men om den kommer på plass er forslaget én fjerdedel av summen i eliteklasssen, altså 50 000.

Rytterne glade for endring Med dagens ordning på plass, hadde Bystrøm og Skjerping kjørt inn 125.000 kroner til laget under fjorårets mesterskap i Spania.

- VM-bonus hadde vært fint det. Jeg vet at en del andre lag praktiserer det, og det er en fin måte å belønne hele laget på for en god prestasjon, á la det vi gjorde i Ponferrada med første-, tredje- og femteplass, sier Bystrøm til procycling.no.

Lagkamerat Skjerping mener påskjønnelsen aldri vil være hovedmotivasjon for å prestere godt i et mesterskap.

- Helt siden jeg startet å sykle, har drømmen vært å sykle rundt i verdensmesterstripene. Jeg gjør dette fordi det er gøy. At jeg tjener penger på det, er en bonus i seg selv.

- Det er en ordning som framfor alt skal motivere lagkamerater til å hjelpe andre fram til medaljer, hva tror du om det?

- Hvis det hjelper laget med å stille seg 100 prosent bak en kaptein, så synes jeg det positivt, svarer Skjerping.

Tidemann Hansen utelukker for øvrig ikke at Ponferrada-gjengen kan få bonuspenger utbetalt i etterkant.

Men som han sier:

- Vi må i så fall få et styrevedtak på det, men jeg synes de fortjener det.
 
Kristoff-bonus på toppen procycling.no har tidligere avslørt at Alexander Kristoff er villig til å dele en personlig sponsoravtale på 500.000 kroner til rytterne som hjelper ham til VM-gull i Richmond.

• Les også: Kristoff lover bort gullbonus til VM-laget

Går alt Stavanger-mannens vei, kan altså hjelperne nå skuffe inn 140.000 kroner for innsatsen.

Det var Kristoff selv som tok initiativet overfor landslagsledelsen og forbundet om å gi fra seg bonusutbetalingen.

- Jeg synes det er kjempefint at han gjør det. Det gir rytterne en ekstra motivasjon til å ofre seg og gjøre en god innsats. Vi har seks mann i Richmond, og kan spille litt på det. Om noen er nødt til å ofre seg tidlig for våre sjanser, er det greit å vite at det venter mer enn et klapp på skuldra om det skulle ende opp med medaljer til slutt.

- Andre nasjoner har hatt slike bonusordninger lenge, hvorfor har ikke Norge det?

- En del land har lenge hatt en kultur for medaljer og podieplasser. Det har ikke vi hatt før, men vi har det nå, sier Tiedemann Hansen som er glad pengeordningen nå er på plass.
  20 millioner til fotballgutta Sammenliknet med andre idretter, har ikke norske syklister mye å juble for.

Norges Fotballforbund mottar for eksempel en kjempeutbetaling fra FIFA (det internasjonale fotballforbundet) kun for å kvalifisere seg til mesterskap.

Foran EM i Frankrike neste sommer, deler spillerne rundt 25 prosent av den potten, pålydende hele 20 millioner kroner.

Det norske kvinnelandslaget har det ikke like fett, men var lovet 100.000 kroner per hode (estimert til 2,3 millioner kroner) om de hadde gått til topps i fotball-VM i Canada.

Sykkelforbundet har valgt å likestille bonusutbetalingen på herre- og damesiden.

- Det var et viktig prinsipp for oss, medgir Tiedemann Hansen.

Emilie Moberg synes bonusene virker greie med tanke på hva sykkelforbundet har av penger sammenlignet med fotball.

— Det er jo bra og riktig at NCF setter opp like bonuser for damer og herrer. Ut ifra hva norsk sykkelsport har å rutte med, så er vel dette en OK bonus. Ikke all verden, men bedre enn null, sier Moberg til procycling.no.

— Pengene betyr mer for damene enn for herrene, om vi skulle klare en medalje, i og med at vi ikke har fete lønninger fra før av, tilføyer hun.

PS! Onsdag blir det klart hvilke ryttere Norge sender til Richmond på herresiden. procycling.no er til stede på seansen som starter 12:30!