Petter Northug reserve til Tour de Ski

Denne vrakingen gir Petter Northug bedre sjanser til å gå fort i OL

Svak test og dårlig trening gjorde trenerne bekymret for Tour de Ski.

TRÅ SESONGSTART: Petter Northug har ikke gått et eneste bra langrenn denne vinteren. Da er det fornuftig å vente med Tour de Ski for å få bedre trening fram mot OL. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix
TRÅ SESONGSTART: Petter Northug har ikke gått et eneste bra langrenn denne vinteren. Da er det fornuftig å vente med Tour de Ski for å få bedre trening fram mot OL. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET er en vrien oppgave å overbevise den skiløperen som bedre enn de fleste vet å prestere i store mesterskap, at han denne gangen tar feil i vurderingen av sin egen formutvikling. Likevel; det er akkurat det både Petters egne trenere og landslagsledelsen nå forsøker å gjøre. Og de har faglig sett gode grunner:

  • En av skihistoriens største løpere har et skjørt treningsgrunnlag, han har ikke gått et eneste brukbart renn, har akkurat levert et ganske svakt testresultat, og han risikerer å ødelegge sine egne OL-sjanser ved å streve i Tour de Ski i stedet for å komme sterkt tilbake i NM.

Til sammen er det en bra forklaring fra de skilederne som ønsker å dra til Pyeongchang og vinter-OL i februar med Petter Northug i maksimal god form.

AKKURAT det vil alle som forsøker å hjelpe ham på den veien. Opprinnelig tenkte landslagstrenerne at de skulle ta med Petter til Tour de Ski, men siden den gang har han slitt med å få nok gode treningsøkter. Derfor vurderer de situasjonen hans annerledes. Nå mener trenerne at skikkelige resultater i NM midt i januar er mer enn bra nok grunnlag for et rask OL-uttak. Dette gjelder tross alt en løper med en unik historie for å levere i VM og OL.

Det er her Northug vil få den særbehandlingen som det er riktig å gi en utøver med en slik mesterskaps-CV.

EGENTLIG har han allerede fått en særbehandling ved å bli tatt ut som reserve til Tour de Ski. Han har ingen resultater i vinter som tilsier det. Her er Martin Løwstrøm Nyenget og Daniel Stock klart sterkere navn etter det de to har oppnådd i Skandinavisk Cup.

Desto mindre grunn er det å gjøre samme tabbe som foran det første verdenscuprennet i vinter. Da Northug ble vraket til Ruka, peiset han selv på for å fortelle hvor dårlige flere av de andre uttatte løperne var. Den fleipen viste seg å være total skivebom.

For de som Petter syntes var for alt dårlige til å kjempe om OL-medaljer, var i virkeligheten mer enn kvalifisert. Etter at den aldrende storløperen gjorde narr av nivået til for eksempel Simen Hegstad Krüger, har jo Lyn-gutten rukket både å vinne sitt første verdenscuprenn og bli tatt ut til OL.

Det er forsiktig sagt adskillig bedre enn det han som formidlet fleipen, har prestert i sporet de siste ukene.

DET er dårlig stil å fremme sitt eget kandidatur ved å snakke ned andre, men også Petter Northugs mange forkjempere kan denne gangen med fordel titte i bakspeilet. Forrige gang de raste mot den påståtte urettferdige vrakingen av sin helt, var jo foran minitouren i Canada i mars. Da var det også unge Krüger som visstnok var for dårlig.

Historien forteller altså noe helt annet. Sist helg var Simen Hegstad Krüger best i verden på OL-distansen 15 km fri. Akkurat det er en nødvendig bakgrunn for at forstå at selve uttaket til Tour de Ski denne gangen er helt korrekt. Resten av Norgeseliten i langrenn konkurrerer fortsatt ikke på idealtid. Det er en manglende forståelse av nivået i internasjonalt herrelangrenn som dessverre har preget mye av denne debatten.

ALT har såvisst ikke gått etter planen for flere av løperne som er foretrukket til Tour de Ski foran Petter, men for hver og en av dem har trenerne en god grunn til å vise tillit:

  • Finn Hågen Krogh har kvalifisert seg på et par bra renn. Får han orden på noen tekniske detaljer i klassisk, er han straks på det nivået som gjør ham til ett av Norges sterkeste OL-kort.
  • Sjur Røthe, Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth har alle slitt med sykdom og skader. Nå er de i framgang, og trenger Tour de Ski for å få den formutviklingen som skal gi Norge en bred OL-tropp i herrelangrenn med mulighet til å få best mulig lag på alle distanser.

Den formutviklingen trenger også Petter Northug, men her kommer altså Touren sannsynligvis for tidlig.

er det mulig at han får viljen sin uansett. Det er vanlig med et sykdomsforfall rett før Touren. Det er bakgrunnen for at landslagsledelsen har bedt Petter være med på samlingen i Davos i forkant av konkurransen.

Foreløpig har han sagt nei til det tilbudet. Skuffelsen over vrakingen er ennå for stor. Det er som det er, men bør heller ikke få være noe mer.

De som vil ha med Petter til OL, har gjort et faglig basert valg i forkant av Tour de Ski for å hjelpe ham dit. Mer dramatisk er ikke denne vrakingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer