Dennis (17) har ikke førerkort, men kjører i 260 km/t...

- Jeg skal til formel 1.

(Dagbladet): Mens andre jevnaldrende såvidt har begynt å tenke på øvelseskjøring, så er hastigheter opp mot 260 km/t hverdagskost for 17 år gamle Dennis Olsen fra Våler i Østfold.

Uten førerkort har han ikke lov til å kjøre bil på offentlig vei, men på lukkede baner er det gassen i bånn for tenåringen.

- Verdensmester Dennis kjører formel Renault 2.0, som er en av rekrutteringsklassene til bilsportens kanskje aller grommeste gren, formel 1.

Og det er akkurat dit tenåringen har tenkt seg.

Det jobber han knallhardt for, hver eneste dag.

- Jeg skal til formel 1, jeg. Jeg bare skal dit. Det har jeg jobbet for siden jeg var liten, sier Dennis Olsen til Dagbladet.

- Og målsettingen er å bli verdensmester.

En av fem Han begynte med gokart allerede som femåring, og kjørte konkurranser allerede året etter. De siste årene har han vært helt i verdenstoppen i gokart, og før årets sesong byttet han ut karten med en skikkelig formelbil.

Som førsteårsfører i en bilklasse det oftest tar noen å hevde seg i, så har Dennis notert seg for tre tredjeplasser i årets sesong, og før dagens sesongavslutning i nederlandske Zandvoort ligger han an til en tredjeplass i sammendraget.

Hans førertalent har allerede vakt interesse hos flere av de store formelteamene, og Red Bull har rekruttert den unge nordmannen til deres simulatorprogram.

FORMEL 1-SIMULATOR: Dennis Olsen kjører simulator hos formel 1-teamet Red Bull jevnlig. Den norske 17-åringen er en av fem talenter i verden som er håndplukket av Red Bull. Foto: Privat
FORMEL 1-SIMULATOR: Dennis Olsen kjører simulator hos formel 1-teamet Red Bull jevnlig. Den norske 17-åringen er en av fem talenter i verden som er håndplukket av Red Bull. Foto: Privat Vis mer

Som en av fem unge førere i verden.

I klartekst betyr det at Red Bull, teamet til tyskje Sebastian Vettel, som blir verdensmester for fjerde året på rad i år, har tror på at Dennis kan være en av morgendagens stjerner i denne sporten.

194 reisedager I over ett år har den norske unggutten vært på regelmessige visitter hos Red Bull i England og sugd til seg lærdom.

- Det er kjempespennende og utrolig lærerikt, sier Dennis Olsen.

- Dette er ikke hobby for Dennis lenger. Det er faktisk alvor, sier pappa Roy Espen til Dagbladet.

I mange år har han og kona, Elisabeth, brukt nesten alt de tjener på å hjelpe sønnens satsing. Mamma er i tillegg med sønnen på så godt som alle reiser verden rundt. Bare i år viser kalenderen 194 reisedager.

Fire mill. i budsjett
Bilsport er dyrt, og bare i år lyder budsjettet på fire millioner kroner. Takket være velvillige sponsorer og investorer klarer de å holde hjulene i gang, men neste år er målsettingen å runde 5,5 millioner kroner i budsjett.

Da kan Dennis satse i to klasser, og slik ta nye store steg på utviklingsstigen.

Du blir ikke en god racerfører over natta.

- Vi håper å knytte til oss noen flere sponsorer og investorer for neste sesong, sier pappa Roy Espen.
 
Formel 1 i 2017? Med Harald Huysmann, mannen som i sin tid oppdaget Jenson Button og også introduserte Kimi Räikkönen til formel 1, Roy Snellingen, Jan Ove Nystuen, Erik Veiby og Einar Staff i nærmeste krets rundt seg, så er han godt ivaretatt på såvel den sportslige som kommersielle siden av motorsirkuset.

I tillegg stiller Norges Bilsportforbund opp alt de kan for det de beskriver som et av Norges største motorsporttalenter noen gang.

RUSKEVÆR: Under fredagens gjennomkjøring i nederlandske Zandvoort øste regnet ned, men Dennis Olsen har spesialisert seg på glatt underlag, og behersker det bedre enn de fleste. Foto: Roelos Oosterhuis
RUSKEVÆR: Under fredagens gjennomkjøring i nederlandske Zandvoort øste regnet ned, men Dennis Olsen har spesialisert seg på glatt underlag, og behersker det bedre enn de fleste. Foto: Roelos Oosterhuis Vis mer

Ingen nordmenn har tidligere klart å få innpass i formel 1. Men Dennis og teamet rundt han lar seg ikke bremse av historien. Ifølge karriereplanen er målet at Dennis skal være aktuelle som fører i formel 1 allerede i 2017.

- Det er aller tidligste mulighet, slik vi ser det, sier Roy Espen Olsen.

I videoen forteller Dennis Olsen om seg selv, lidenskapen for sporten sin, og om målsettingen om en dag å sitte bak rattet i en formel 1-bil.

AMBISIØS: Dennis Olsen satser alt på å komme til formel 1. Foto: Roelos Oosterhuis
AMBISIØS: Dennis Olsen satser alt på å komme til formel 1. Foto: Roelos Oosterhuis Vis mer