ENDELIG: Det tok sin tid, men tirsdag fikk Dennis Johnsen (19) sin første U21-landskamp for Norge. Det var på høy tid, mener nederlenderne, som hyller den trønderske kantspilleren som et helt unikt talent. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ENDELIG: Det tok sin tid, men tirsdag fikk Dennis Johnsen (19) sin første U21-landskamp for Norge. Det var på høy tid, mener nederlenderne, som hyller den trønderske kantspilleren som et helt unikt talent. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Dennis Johnsen om Ajax-livet fra innsiden

Dennis Johnsen (19) sammenliknes med Bergkamp og Grønkjær: - Kan bli verdt 550 millioner kroner

Han er like gammel som Martin Ødegaard og fikk endelig sin landslagsdebut for Norge på tirsdag. Nå hylles Ajax-spiller Dennis Johnsen av nederlandske legender og spås en framtidig prislapp på 60 millioner euro.

DRAMMEN (Dagbladet): Da 1998-modellen Dennis Tørset Johnsen ble byttet inn for Sander Svendsen i det 63. minutt i U21-landskampen mot Israel tirsdag, var det hans aller første landskamp på dette nivået for Norge.

At Ajax-spilleren ikke har blitt vurdert som god nok tidligere, skaper stor forundring i Nederland. Der blir trønderen sett på som et av de aller største talentene. Ajax har store forhåpninger til at Johnsen kan bli en europeisk klassespiller og en framtidig gullgruve.

- Jeg har aldri stresset med at jeg ikke har hatt fått prøve meg på landslaget før. Det hjelper nok at jeg plutselig har fått Ajax bak navnet mitt. Det er artig å få sjansen, sier Dennis Johnsen til Dagbladet.

Han er født i samme år som langt mer kjente Martin Ødegaard, men har vært ukjent for nordmenn flest fram til de siste hektiske månedene. I sommer storspilte han for Heerenveen og fikk indikasjoner om at han ville bli satset på for førstelaget i Eresdivisie denne sesongen.

Kopierer Ødegaard-strategi

Så kom gigantklubben Ajax på banen og leverte tilbudet som fikk Johnsen til å forlate Martin Ødegaard og Morten Thorsby i Heerenveen. Ordene han mottok fra legendene Marc Overmars, som i dag er Ajax-direktør, og Edwin van der Sar, som i dag er konsernsjef i Ajax, ble for forlokkende.

KLAR FOR AJAX: Her ble trønderen Dennis Johnsen presentert som Ajax-spiller, flankert av legendene Edwin van der Sar og Marc Overmars. Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
KLAR FOR AJAX: Her ble trønderen Dennis Johnsen presentert som Ajax-spiller, flankert av legendene Edwin van der Sar og Marc Overmars. Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst Vis mer

- Det er kjempeartig å få vite at slike legender har så stor tro på meg. De har sagt mye positivt og tror jeg kan spille meg inn på førstelaget i løpet av kontraktsperioden på to-tre år. Det er målet, tydeliggjør Johnsen.

- Hvorfor valgte du Ajax når du kunne ha fått spille for Heerenveens førstelag allerede nå?

- Det stemmer at de ga meg indikasjoner om at jeg ville bli satset på for førstelaget, men treningshverdagen i Ajax er et hakk opp. I tillegg har Overmars og co. sagt at de har stor tro på meg. Derfor sa jeg ja til tilbudet.

- Med andre ord tenker du litt likt som det Martin Ødegaard gjorde da han valgte Real Madrid, altså for å oppnå best mulig treningshverdag?

- Ja, det er noe av det samme som Martin valgte, men kanskje ikke i like stor grad som i Real Madrid. Jeg har ikke snakket så mye med Martin om overgangen, men jeg regner med at jeg har hans støtte, forteller kantspilleren.

- Jeg har blitt tatt godt imot i Ajax og stortrives så langt. Det var vanskelig å si nei til et slik tilbud, selv om jeg trivdes godt i Heerenveen.

Sammenlignes med Bergkamp

Johnsen er kanskje rolig, sindig og beskjeden som type, men på banen er han ikke mer beskjeden enn at han slo til med en magisk scoring som ble sammenliknet med selveste Dennis Bergkamp allerede i debuten.

Det var i 4-2-seieren mot Fortuna Sittard at trønderen scoret målet som fikk ESPN til å dra paralleller til ballmagikeren Bergkamp i storhetstiden. Den nederlandske avisen Telesport fulgte opp sammenlikningen med å skrive at Johnsen leverte et Bergkamp-øyeblikk da han driblet seg gjennom hele forsvaret og lobbet ballen elegant over keeper.

- Ble scoringen sammenliknet med Bergkamp? Det er artig, men jeg vet ikke om scoringen var helt på det nivået. Men det var godt å få det målet, forteller Dennis Johnsen til Dagbladet.

Overfor Voetbalzone går den tidligere fotballspilleren, treneren og nåværende fotballanalytikeren Hans Kraay Jr. enda lenger når han skal vurdere helheten i Dennis Johnsens talent.

Spådommen: - Vil forlate Ajax for 60 millioner euro

Han spår en lysende framtid for den trønderske kantspilleren og mener han har et enda større talent enn Ajax-juvelene Amin Younes (24), Justin Kluivert (18) og David Neres (20).

- Johnsen har stor fart, er direkte i stilen og har en effektiv spillestil. Vi får nyte ham i to år her, fordi snart vil han forlate Ajax for rundt 60 millioner euro, spår Kraay Jr.

Det tilsvarer 556 millioner norske kroner med dagens kurs. I så fall vil den nederlandske storklubben få enorm avkastning. Ajax kjøpte Johnsen fra Heerenveen for 22 millioner norske kroner og har en kontrakt med varighet til 30. juni 2021.

- Dennis Johnsen hører til på et høyere nivå enn Ajax' juniorlag. Han minner meg om Jesper Grønkjær, mener 57-åringen, som var innom Brighton i tillegg til en rekke nederlandske klubber i løpet av karrieren, før han ble trener og etter hvert fotballanalytiker.

Dansken som Johnsen blir sammenliknet med, Jesper Grønkjær, ble svært populær i Ajax fra 1998 til 2000, før han ble kjøpt av Chelsea. Kantspilleren med 80 landskamper for Danmark var også innom klubber som Atlético Madrid, Stuttgart, Birmingham og FC København.

DEBUTEN: Dennis Johnsen spilte sin første landskamp for Norge mot Israel tirsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DEBUTEN: Dennis Johnsen spilte sin første landskamp for Norge mot Israel tirsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Slik er Ajax-livet

De store sammenliknende og sterke superlativene får imidlertid ikke Johnsen til å ta av. Han har foreløpig beina godt plantet på ballen og har ett fokus: utvikling.

- Nivået er veldig høyt i Ajax. Ballen går svært raskt. Jeg er imponert over nivået. Man må hele tiden være på tå hev, men jeg kommer fort inn i det. Jo mer trening jeg får, jo raskere vil jeg tilvenne meg tempoet, sier 19-åringen til Dagbladet.

- Hvem har imponert deg mest på treningsfeltet i Ajax så langt?

- Amin Younes på venstrevingen er veldig god og en tøff konkurrent for meg på sikt. Kasper Dolberg og Lasse Schöne har også imponert meg. Det er veldig mye kvalitet i denne stallen og mye å lære.

- Kan det bli aktuelt med utlån fram til du er god nok for førstelaget?

- Det har jeg ikke tenkt noe på. Nå fokuserer jeg på Ajax, med god treningshverdag med A-laget og kamper for juniorlaget. Jeg har blitt tatt veldig godt mot. Spillere som Klaas-Jan Huntelaar og co. er snille folk, selv om de er store stjerner.

- Hvordan har de siste ukene vært for deg?

- Dethar vært mye styr, med flytting og klubbskifte, men nå begynner det å roe seg ned litt. Det er godt, sier Johnsen og smiler.

- Måtte komme meg vekk fra Ødegaard

Som Dagbladet skrev forrige måned, skulle Heerenveen-kaptein Stijn Schaars gjerne sett at klubben klarte å beholde den 19 år gamle trønderen også.

- Denne gutten er virkelig god. Jeg likte veldig godt det han viste forrige sesong. Dennis er en gutt som kommer til å bli veldig bra, sa Heerenveen-kapteinen til avisa Leeuwarder Courant forrige måned.

Det synes Johnsen er hyggelig å høre.

- Heerenveen-spillerne ville at jeg skulle bli og få spille for A-laget der. Martin Ødegaard og Morten Thorsby var likevel positive til Ajax-overgangen min. Det gikk greit for dem at jeg tok denne sjansen. Jeg måtte komme meg vekk fra de to så raskt som mulig. Det er bare tull med dem, sier han spøkefullt til Dagbladet og ler.

Som fersk Ajax-spiller har han sett sine tidligere lagkompiser, Morten Thorsby og Martin Ødegaard, herje for Heerenveen. Begge var på rundens lag i Nederland forrige uke, og Thorsby er utrolig nok toppscorer i den nederlandske toppdivisjonen med fire mål på tre kamper.

- Morten er toppscorer nå og må bare holde det gående. Jeg er ikke overrasket. Han hadde en liten måltørke forrige sesong, men nå er han i gang igjen. Jeg tror han kan være toppscorer i et par kamper til, men vi kan jo håpe at det holder hele sesongen, sier Dennis Tørset Johnsen og smiler.