STORTALENT: Dennis Tørset Johnsen spiller for talentfabrikken Ajax. Her fra U21-landslagskampen mot Aserbajdsjan. Foto: Bildbyrån
STORTALENT: Dennis Tørset Johnsen spiller for talentfabrikken Ajax. Her fra U21-landslagskampen mot Aserbajdsjan. Foto: BildbyrånVis mer

Dennis Johnsen om Ajax-kameratene og venting på spilletid

Dennis Johnsens lagkamerater kan bli solgt for en milliard neste sommer: - De er jordnære, fine gutter

Dennis Johnsen trener til daglig med noen av verdens største fotballtalenter og mener det hjelper ham mer enn fast spilletid.

På et skuffende norsk U21-landslag var det lite som tydet på verdensdominanse da laget bare klarte uavgjort hjemme mot Aserbajdsjan på tirsdag.

For Dennis Johnsen var det en skuffende kveld på jobb. 20-åringen fra Trondheim er vant til et langt høyt nivå selv på de yngste spillerne fra klubbhverdagen.

I Ajax er Johnsen lagkamerat med to av de mest ettertraktede fotballspillerne i verden for øyeblikket.

Midtbanespiller Frenkie de Jong og midstopper Matthijs de Light jages av storklubber som Barcelona, Real Madrid, Bayern München og begge Manchester-klubbene og kan bli solgt neste sommer for flere hundre millioner kroner - hver.

I sommer takket Ajax nei til bud på De Jong på opp mot 300 millioner kroner fra Barcelona og Tottenham. Klubbdirektør Marc Overmars er klar på at det må langt mer penger på bordet om han eller De Ligt skal selges neste sommer.

Til tross for interessen finnes det ikke stjernenykker i Ajax-talentene, forteller Dennis Johnsen til Dagbladet.

HETE: Matthijs de Ligt (t.v.) og Frenkie de Jong er to av de mest ettertraktede fotballspillerne i verden om dagen. Foto: NTB Scanpix
HETE: Matthijs de Ligt (t.v.) og Frenkie de Jong er to av de mest ettertraktede fotballspillerne i verden om dagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De er jordnære, fine gutter, de er virkelig ekstremtalenter som du ser på banen, men de er vanlige fine folk utenfor, forteller Johnsen.

Forrige uke spilte og dominerte de to mot Tyskland i Nations League. Også i Champions League for Ajax har de to ungguttene imponert, særlig var De Ligt strålende i bortekampen mot Bayern München hvor nederlenderne fikk med seg et sterkt poeng.

Johnsen mener alt oppstyret ikke påvirker spillet til kompisene.

- Nei, jeg tror ikke det. Du må lære deg å takle det når du spiller for en klubb som Ajax, at det er mye snakk og skriverier og rykter. Om du lar deg påvirke av det kommer du ikke langt, så jeg tror ikke de lar seg påvirke noe av det.

Valgte utvikling i Nederland

Faren hans var selv spiss på eliteserienivå og spilte fem kamper for Rosenborg før karrieren fortsatte i Molde, Kongsvinger og Odd Grenland. For Dennis var det aldri aktuelt å vente på sjansen til å slå seg inn på Rosenborgs førstelag.

- Jeg foretrekker nederlandsk fotball, den type fotball passer meg mye bedre enn norsk fotball og det var derfor jeg dro. Så lenge du får trent daglig på meget høyt nivå, slik jeg gjør i Ajax og får regelmessig spilletid som jeg gjør på Jong, så er det greit for min utvikling i alle fall.

Det blir ikke mye spilletid for Johnsen på førstelaget. Etter et meget godt VM var det forventet at Eredivise kanskje beste spiller, Hakim Ziyech, skulle forlate klubben, men han ble værende og i tillegg hentet klubben inn Dusan Tadic fra Southampton. Dermed ble det ennå tøffere for Johnsen i kamp om kantposisjonene.

- Nei, det har ikke vært helt optimalt for meg, men vi har et meget bra lag nå og vi satser inn mot Champions League, så det trengs litt sånne spillere som har erfaring så jeg må bare være tålmodig så kommer mulighetene, sier en optimistisk Johnsen.

- Det er jo på grunn av kjøpene de har gjort for å forsterke laget og så har vi også veldig mange unge spillere som også får sjansen, og det er også derfor jeg er veldig optimistisk med tanke på å få spilletid, fortsetter han.

Heerenveen var første stopp i Nederland for Johnsen, men allerede før han hadde klart å etablere seg som lagkamerat til Morten Thorsby og Martin Ødegaard hos skøytebyens A-lag, viste Ajax interesse for ham. Forrige sommer gikk turen videre til Nederlands største klubb, og Johnsen visste med det at han måtte være ennå mer tålmodig i vente på fast spill på nederlandsk toppnivå.

- Det var en vurdering jeg tok da jeg dro til Ajax at det ville ta litt tid før jeg spilte meg inn i elleveren der. Men jeg tenker at i løpet av ett år eller to kan jeg spille meg inn fast og da åpner det seg mange dører der, sier Johnsen.

- Jeg har en meget bra treningshverdag og spiller fast for Jong Ajax på nest øverste nivå i Nederland, så jeg har en meget bra hverdag vil jeg si, forsikrer han.

Ikke spiss

20-åringen var en av flere underårige spillere som fikk spilletid for Norge i den siste kvalifiseringskampen til U21-EM neste år.

Siden alt håp om avansement var ute valgte U21-trener Leif Gunnar Smerud å gi flere yngre spillere sjansen mot Aserbajdsjan.

Johnsen er en av dem og mot Aserbajdsjan valgte Smerud å bruke Johnsen som en av to spisser i en 3-5-2-formasjon. Det var ikke en avgjørelse som ga frukter. Johnsen var lite involvert, og annet enn én god sjanse etter et flott nedtak var Johnsen stort sett usynlig.

- Jeg er ikke en spiss, nei. Jeg føler ikke jeg er noen spiss i det hele tatt. Så jeg får ikke brukt det jeg er god på som spiss. Jeg er en rendyrket kantspiller, kanskje en tier, men aldri spiss, sier Johnsen resolutt.