Deppa etter brorens ulykke

Magne Hoseth (24) er tilbake på landslaget etter en turbulent og tøff tid.

STOCKHOLM (Dagbladet): -  Følelsen av ikke å strekke til. Den gir meg en tom følelse. Særlig når det er noe så viktig som den nære familien, sier Magne Hoseth til Dagbladet.

-  Det har vært mye på en gang, sier Hoseth like etter ankomst på Arlanda i går ettermiddag.

For det har ikke bare vært støyen rundt den dårlige VM-kvalikmatchen mot Moldova 30. mars og den påfølgende vrakingen til Italia-kampen som har preget Hoseth de siste to månedene.

Onsdag 6. april kjørte F.C. København-spillerens storebror Jan Erik (32) av veien på sin motorsykkel på Averøy i Møre og Romsdal.

Storebroren ble funnet 30 meter fra veien. Den alvorlige ulykken påførte ham brudd på nakkevirvel nummer tre og sju, skader i skuldra samt noen mindre skader. 32-åringen, som spiller fotball for Averøykameratene i 3. divisjon, ble ført til sykehuset i Kristiansund. Hoseth var ved bevissthet, men hadde store smerter i nakken.

-  Vi fikk ikke vite noe om hvor alvorlig det var. Brudd på nakkevirvlene kan jo være livsfarlig. Men det tok tid å finne ut omfanget av skaden. Derfor ble det bestemt at jeg skulle spille kampen mot Brøndby den helga. Så dro jeg hjem like etterpå, forteller Magne.

Koblet ut med fotball

-  Det er klart det har vært tøft. At noen av de nærmeste kommer ut for noe sånt. Og at du ikke vet om de «overlever». Heldigvis har jeg fått mye støtte. Hans (Backe - FCK-trener. red.anm.) har gitt meg tillit. Han har pushet meg og fått meg til forstå at fotballen kunne hjelpe meg å koble ut, forteller Hoseth.

 COMEBACK: Magne Hoseth er tilbake på landslaget etter at han ble vraket mot Italia. Før de norske gutta landet på Arlanda utenfor Stockholm i går kveld, trente de på Hosle i Bærum. Foto: Arnt E. Folvik
COMEBACK: Magne Hoseth er tilbake på landslaget etter at han ble vraket mot Italia. Før de norske gutta landet på Arlanda utenfor Stockholm i går kveld, trente de på Hosle i Bærum. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Storebror Jan Erik har nå fått positive svar fra de medisinske undersøkelsene, og tror sjøl at han til og med kan komme tilbake på fotballbanen igjen.

-  Han er den største lokalhelten på Nordmøre. Når du sier navnet «Hoseth», så vet alle hvem det er.

-  Jeg trodde det var deg?

-  Nei, faktisk ikke, smiler han.

En knekk

To dager før «Unionskampen» mot Sverige handlet likevel det meste om lillebror Hoseth. Utallige ganger måtte han forklare seg om den svake landskampen mot Moldova, vrakingen mot Italia og medieboikotten - både før trening i Bærum og på Arlanda.

Godt hjulpet av landslagstrener Åge Hareides kritikk - var det mange som krevde svar i går.

-  Det har vært tøft på mange plan. Det var en dårlig kamp, og jeg fikk en knekk, sier Hoseth om Moldova-kampens etterspill.

-  Og kritikken stemte for det meste. Men hvis jeg skulle sagt hva jeg mente der og da, så kunne jeg sagt mye dumt. Og det gjør det ikke bedre at to millioner mennesker mente det samme. Det var tøft å tackle, medgir Hoseth.

-  Det var mer for å utvikle ham at jeg refset ham. I Moldova var det mange som var dårlige. Magne skal ikke ta skylda for 0- 0, sier Åge Hareide til Dagbladet.

-  Jeg skjønner ham godt. Av og til trenger jeg et spark i ræva, kommenterer Hoseth.

-  Skjedd mye

Taushet har ellers ikke vært uvanlig fra Hoseth. Etter at han for alvor slo igjennom i Molde for et par år siden, har han vært en kontroversiell figur i en ellers småtraust norsk ballbinge. Og etter overgangen til den danske storklubben F.C. København på seinsommeren i fjor, har det ikke vært mer ro.

Verken på godt eller vondt.

Røde kort, supre scoringer, ordkrig med Kjetil Rekdal og en tilskuertragedie som ennå setter spor, er et ikke-tema.

-  Det har skjedd mye mens jeg har vært i København, erkjenner Hoseth.

-  Jeg hadde håpet vi skulle ta gullet. Men jeg vet at Hans Backe er ekstremt fornøyd med meg, sier Magne Hoseth som nå har å vise det samme for Åge Hareide og Norge.

-  Det er godt å være tilbake. Jeg skal bidra hver gang jeg får sjansen, sier Hoseth.

FOTBALLBRØDRE: Magne Hoseth (t.h.) og storebror Jan Erik Hoseth (t.v.). I midten Leif Inge Hoseth.