Johannes Thingnes Bø tok VM-sølv

Deppet etter sølv: I tårer etter VM-sprekk

Johannes Thingnes Bø skjøt seg bort og mistet gullet. Bror Tarjei misset bronsen på oppløpet.

DEPPET: Johannes Thingnes Bø t.v. og Tarjei Bø etter jaktstarten i VM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DEPPET: Johannes Thingnes Bø t.v. og Tarjei Bø etter jaktstarten i VM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÖSTERSUND (Dagbladet): - Dette gjør vondt.

Det sier Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø omtrent i kor etter jaktstarten i VM. Lillebror fikk med seg sølv etter tre bom på siste skyting. Han hadde gullet i lomma. Tarjei tapte spurten om bronsen.

Johannes Thingnes Bø hadde muligheten til å tangere Martin Fourcades rekord med 14 verdenscupseire på en sesong på dagens jaktstart.

Men nordmannen skjøt bort gullet på siste skyting. Dmytro Pidruchnyi takket og bukket, og klarte å holde en sliten Thingnes Bø unna på den siste runden.

- En av de største overraskelsene på lenge, konkluderte NRKs kommentatorer.

Thingnes Bø gikk i mål åtte sekunder bak ukraineren. Bror Tarjei Bø tapte akkurat bronsekampen mot franske Quentin Fillon Maillet.

- Jeg går jevnt hardt hele løpet og kjører på under fjerderunden. Jeg gutset litt med dårlige bein, men det jeg føler ikke det er det som hemmer meg. Det er dumt å gi bort VM-gull på den måten, sier Thingnes Bø til NRK etter løpet.

En trøst for Thingnes Bø kan være at dagens andreplass sørget for at han vant verdenscupen sammenlagt.

- Det er stort. Jeg visste ikke at han kunne ta den allerede i dag. Jeg tenkte han først kunne vinne mot slutten av mesterskapet. Men det er gode nyheter. Som trener er det veldig bra at den er tilbake i Norge, sier trener Siegfried Mazet til NRK.

Skjøt fullt

Stryningen har fått en perfekt start på VM med gull på mix staffet og sprinten. Dermed gikk han først ut på jaktstarten. Thingnes Bø har utviklet seg til en komplett skiskytter, og er sterk både i sporet og på standplass.

Nordmannen gikk i expressfart ut fra start, og økte forspranget ned til konkurrentene. På første liggende skyting fylte han sikkert, mens nesten bare Fourcade gjorde det samme av de nærmeste konkurrentene.

Bom, bom, bom

Thingnes Bø fortsatte å øke i sporet, men på andre skyting dro han på seg en bom, og åpnet døra på gløtt for konkurrentene. Fourcade, Akexandr Loginov og Erik Lesser gikk ut drøye 33 sekunder bak det norske håpet, men i sporet ble den luka raskt økt med nesten 20 sekunder.

Kanskje pustet han litt tungt da han gikk inn til vindstille forhold i Östersund på den tredje skytningen, for med en ny bom ga han konkurrentene en ny sjanse til å ta innpå.

Men de bommet også både en og to ganger, og nærmeste utfordrer var plutselig Dmytro Pidruchnyi fra Ukraina. Like bak han fulgte storebror Tarjei Bø.

Skjøt seg bort

På siste skyting sviktet Thingnes Bø fullstendig og skjøt tre bom. Gullkampen var plutselig helt åpen.

Pidruchnyi utnyttet feilen, og gikk ut først fra siste skyting. 15 sekunder bak fulgte en sliten Thingnes Bø. Samtidig var broren med i bronsekampen.

Vanligvis lynraske Thingnes Bø virket sliten etter strafferundene, og maktet ikke å ta igjen ukraineren på slutten.

Solid utgangspunkt

Johannes Thingnes Bø var suveren på sprinten, og startet 14 sekunder foran russiske Alexander Loginov i dag. Dette til tross for at russeren skjøt fulle hus og hadde dermed en treff mer enn Thingnes Bø på sprinten.

Men flere nordmenn hadde gode utsikter i dag.

Erlend Bjøntegaard startet som nummer sju, 35 sekudner bak lederen. Tarjei BØ gikk ut 1:06 bak lillebror som nummer 13. Dårligst utgangspunkt av de norske hadde Vetle Sjåstad Christiansen som gikk ut som nummer 31. Han starett 1:49 bak sprintvinneren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer