Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Der England feiget ut, må Norge ta ansvar og stå opp for fotballen

Lars Lagerbäck har åpnet døra for at Norge vil møte rasisme med å gå av banen i Bucuresti. Stopper dommeren kampen bør Norge gå i garderoben og ta en for det vakre spillet.

SE SKANDALESITUASJONEN: Mandag kveld ble EM-kvalifiseringskampen mellom England og Bulgaria stoppet to ganger som følge av rasistiske tilrop fra tribunen. Her kan du se situasjonen. Video med tillatelse: TV2 Vis mer
  • Romania-Norge, tirsdag kl. 20.45

BUCURESTI (Dagbladet): England hadde sjansen til å vende rasismen ryggen i Sofia mandag kveld. Det gjorde de ikke. De ble på banen, svelget unna, slo Bulgaria 6–0 og reiste hjem med tre poeng.

Resultatet sikrer dem langt på vei EM-billetten neste sommer.

Handlingslammelsen de viste gjør dem ingen tjenester.

I MONTENEGRO 26. MARS ble Englands Danny Rose, Raheem Sterling og Callum Hudson-Odoi utsatt for rasisme. I bakkant av kampen klaget det engelske fotballforbundet tilfellet inn for UEFA. Storbritannias sportsminister Miriam Davies kalte hendelsene «totalt uakseptable» og skrev følgende på Twitter:

«UEFA må umiddelbart undersøke saken, for deretter å ta en rask og kraftig avgjørelse»

FØR BORTEKAMPEN MOT Bulgaria truet England med å gå av banen om liknende ting skjedde i Sofia. Det gjorde de. Først en gang da dommeren stoppet kampen etter rundt 30 minutter.

Så en gang til rett før pause.

DET ER LETT å forstå at England ga kampen en sjanse etter det første avbruddet. Sånn må det være. At engelskmennene ble på banen da en gruppe svartkledde hjemmesupportere bare fortsatte med sine rasistiske tilrop, er langt mer uforståelig. For har du opplevd det før – ikke bare en gang, men mange ganger – rapportert det til UEFA og truet med å møte gjentakende hendelser med å vende rasismen ryggen, blir det som skjedde i Sofia mandag kveld mest som en gjentakelse av Æsops fabel.

Ulv, ulv!

ENGLAND HADDE SJANSEN til å ta en for fotballen og de røde kortene fotballen holder opp mot rasisme mandag kveld. Det gjorde de ikke. Selv om FAs styreleder Greg Clarke omtaler det skjedde som «en av de mest forferdelige fotballkveldene han har opplevd», ble England på banen. Selv om det som skjedde var tydelig, enkelt å se og overveldende ekkelt. Det var landslagstrener Gareth Southgates avgjørelse å spille kampen ferdig, selv om rasismen mandag kveld nådde et nivå (dommeren stoppet kampen to ganger) fotballen aldri har opplevd.

Må Lars Lagerbäck ta en tilsvarende avgjørelse når Norge møter Romania i kveld, håper jeg han tar laget med seg i garderoben.

ROMANIA-NORGE SKULLE i utgangspunktet vært spilt for tomme tribuner på grunn av de rumenske supporternes handlinger under kampene mot Spania og Malta. Rasistiske tilrop, ulovlig blussing og kasting av objekter inn på banen fikk UEFA til å sanksjonere. Men et eller annet sted i UEFAs regelverk åpnes det for at barn opp til 14 års alder kan slippes inn på disse tomme tribunene.

I Bucuresti er det ventet 30 000 av dem i kveld.

ANALYSE: Dagbladets fotballkommentator, Morten P, analyserer landslaget før de møter Romania tirsdag. Reporter: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet. Vis mer

LARS LAGERBÄCK ÅPNET mandag døra for at Norge vil gå av banen om nye rasisme-hendelser blir en del av kveldens kamp. Han gjorde det ikke som svar på et spørsmål. Norges landslagstrener ba om ordet, sa han hadde noe å tilføye og ytret så sin mening. Og da jeg noen minutter seinere spurte Norges landslagstrener om veien til en slik avgjørelse, svarte Lagerbäck at han ville ha et møte med Terje Svendsen (fotballpresident) og Pål Bjerketvedt (generalsekretær).

Det fant sted i går kveld.

Det betyr at retningslinjer er lagt.

JEG HÅPER NORGE og Lars Lagerbäck gjør alvor av truslene og går av banen om det som skjedde i Sofia mandag kveld gjentar seg her i Bucuresti. Snart kommer nemlig ulven. Da vet alle som har lest Æsop at det er for seint. Så der England feiget ut har Norge en mulighet til å gjøre det eneste riktige.

Stå opp for det vi mener.

Stå opp for det vi tror på.

GJØR VI DET står vi også opp for fotballen, danner presedens og tvinger UEFA og FIFA til å komme med krystallklare retningslinjer som forteller hva som vil skje når spillere og lag ikke orker å ta mer av denne dritten.

Hva skjer når et lag går i garderoben?

Hvem vinner kampen, om noen?

Det laget som leder?

Det laget som vender rasismen ryggen?

Må kampen spilles om igjen?

Og si få fall hvor?

I dag er det ingen som vet noe bortsett fra at rasismen vokser.

Det laget som først viser at nok er nok vil være den store vinneren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media