Der fotball er terapi

FREETOWN (Dagbladet): Fotball er livet for noen hver. For spillerne på Freetown Vikings i krigslandet Sierra Leone er frasen blodig alvor. De har vokst opp med massedrap og tvangsamputasjoner. Nå drømmer de om Norway Cup på Ekebergsletta til sommeren.

Du vil helst slippe å høre på når spillerne på Vikings forteller om sine opplevelser i oppveksten. Men hvis du orker, får du personlige historier om noe av den mest groteske krigsterroren i moderne tid.

Det har vært borgerkrig i Sierra Leone siden 1991. Minst 50000 mennesker er drept. Det mest bestialske er tvangsamputasjonene, et terrorvåpen som opprørshæren RUF (Revolutionary United Front) har tatt i bruk i kampen om makten i landet. De velger seg ut tilfeldige ofre som de tror har sympati med fienden, og skjærer av dem armer og bein. Kanskje tar de ørene, nesa, tunga eller leppene - rett og slett den kroppsdelen som faller dem inn- der og da.

Det toppet seg den 6. januar i fjor. Da inntok rebellene hovedstaden og holdt byen i tre uker i en orgie av drap, voldtekter, tvangsamputasjoner og mordbranner.

- De drepte søsteren min, en onkel og en tante, og de satte fyr på huset vi bodde i, forteller 15-åringen Mohammed Rashid. Han er stjerne på guttelaget til Freetown Vikings. Treneren mener Mohammed likner på Rune Bratseth i spillestilen. Selv tror Mohammed at laget hans vinner Norway Cup. Kompisene hans på laget kan fortelle om hele familier som er utryddet, og søstre, brødre og venner som er kidnappet. Kanskje er de drept, kanskje er de gjort til barnesoldater.

Fraktes ut av FN

Nå finnes det en avtale om fred, men fortsatt er det i praksis krig i landet.

Derfor er det heller ikke mulig å fly inn eller ut av landet. For å komme til Norway Cup må spillerne fraktes med FNs hjelp til nabolandet Guinea og fly derfra. Freetown Vikings er påmeldt med et juniorlag og et guttelag.

- Vi garanterer gratis kost og losji til begge lagene, sier Arne Palerud hos Norway Cup-arrangøren.

- Vi ønsker oss et fargerikt fellesskap i Norway Cup, og vi vil gjerne at spillerne fra Sierra Leone skal få oppleve noe annet enn den krigshverdagen de er vant til, sier han.

Freetown Vikings kommer til Norge med en tropp på 40 mann. Nå samler de inn penger til å betale for reisen.

- Trenger 400 000

- Vi trenger omkring 400 000 kroner, forteller Svein Arne Laukli. Han jobber i Sierra Leone på vegne av Flyktningerådet, og det var Laukli som startet fotballklubben i mai i fjor, på et tidspunkt da store deler av Freetown besto av utbrente ruiner. Han har tidligere vært innom de fleste funksjoner innenfor fotball i hjembyen Harstad.

- Jeg har erfaring med å bruke fotball som terapi i andre krigsherjede land som for eksempel Angola. Det fungerer, det gir spillerne noe annet enn krigen å tenke på, sier han.

Freetown Vikings har et stort støtteapparat av trenere og lagledere, men Laukli omtales fortsatt som «manager» selv om nye arbeidsoppgaver har gjort at han har flyttet fra Freetown til provinsbyen Port Loko, og følgelig ikke lenger kan følge fotballklubbens treninger.

Både guttelaget og juniorlaget er blant de beste i sine klasser i Sierra Leone. De spiller teknisk, nesten sambafotball som brasilianerne, og kommer garantert til å bli ekstra attraksjoner dersom de virkelig kommer til Norway Cup.