Der hatet stikker dypt

I kveld kan Barcelona nærmest sikre seg seriegullet. Bare erkefienden står i veien.

(Dagbladet.no:) Vanligvis er fotball en lek. Noen ganger kan du kalle den viktig. Real Madrid mot Barcelona er langt mer alvorlig.

«Madrid, Madrid - dere er noen rasshøl. Hyll mestrene», skrek Barcelonas toppscorer Samuel «Panteren» Eto\'o til 100 000 fans i gullrus hjemme på Camp Nou i mai i fjor. Klubben hadde vunnet sitt første seriemesterskap siden 1999.

Riktignok beklaget kameruneren og eks-Real Madrid-spilleren utsagnet dagen etter. Men hvem husker det?

For når Barcelona i kveld tar i mot Real Madrid til den 152. utgaven av «El Gran Clasico» er det følelsene som herjer.

- All den historien. All den politikken. Alt det mediahysteriet. Det er en kruttønne, sa eks-Barcelona-manager Bobby Robson før et oppgjør i 1997.

Henrettet

Historien om rivaliseringen mellom Spanias to største fotballklubber handler selvfølgelig ikke bare om lærkula. Den handler også om penger, trusler, grisehoder og politiske drap. General Franco var Real Madrid-fan på sin hals - og visste å bruke sin makt.

Seinsommeren 1936 ble FC Barcelonas president, sosialisten Josep Sunyol, tatt til fange og summarisk henrettet av Franco-soldater på en fjellvei utenfor Madrid. I en uttalelse fra en militærtribunal tre år seinere ble det lagt vekt på Sunyols politiske sympatier.

FOTBALLKRIGEN: Thomas Gravesen prøver å stoppe Ronaldinho under oppgjøret i fjor vår. Foto: AP
FOTBALLKRIGEN: Thomas Gravesen prøver å stoppe Ronaldinho under oppgjøret i fjor vår. Foto: AP Vis mer

I tillegg het det: «For en tid var han president i Barcelona fotballklubb, og var ansvarlig for den klare antispanske-linjen som klubben hadde lagt seg på.»

Grisehode

For katalanerne er historien om Sunyol én side av saken. Alfredo di Stefano og Luis Figo to andre. I mai 1953 trodde

Barcelona de hadde en avtale med Di Stefano. Men så kom Real Madrid på banen - og i oktober samme år kunne argentineren - som seinere skulle bli kjent som en av historiens beste spillere - i kle seg den hvite trøya.

Derfor stakk det ekstra dypt i de katalanske hjerter da fansens store helt, Luis Figo, i 2000 ble solgt fra Barca til Real Madrid for cirka 400 millioner kroner. Dermed ble den sympatiske portugiseren lagt for hat i Barcelona.

Og da han kom tilbake til Camp Nou november 2002 ble han møtt av en skur av golfballer, vannflasker og mobiltelefoner, samt én whiskyflaske og ett grisehode.

- Vi er ikke skurkene her. Han provoserte ved å bruke lang tid da han skulle ta corner, hevdet Barca-president Joan Gaspart.

Mer enn en klubb

Der hatet stikker dypt

For katalanerne er fotballklubben Barcelona «Som més que un club» - «Mer enn en klubb», og deres fremste symbol i kampen for mer sjølstyre. For Real Madrid-fansen er katalanerne en kvise på Spanias rumpe.

I kveld må Los Galaticos vise seg fra sin beste side. Med åtte kamper igjen å spille er Real hele 11 poeng bak. Med tap på Camp Nou er dermed avstanden uinntakelig.

- Når Madrid har en god dag, så kan de lett score fem mål. Likevel, hvis vi spiller slik vi vet vi kan, så er vi uslåelige, sa Samuel Eto\'o til lokalavisa El Mundo Deportivo.

Da kan det vel ikke bli noe annet enn 6-5 til hjemmelaget, da ...

Kilder: Klubbenes hjemmesider, Jimmy Burns «Barca: A People\'s Passion», The Guardian.

ETO\'Os TALE: Barcelonas Samuel Eto\'o feirer her sist sesongs ligagull med følgende ord til fansen på Camp Nou: «Madrid, Madrid - dere er noen rasshøl - Hyll mestrene». Eto\'o gjentok dette seks ganger foran 100 000 tilskuere - og måtte beklage dagen etter.
FYRTE OPP REAL-FLAGG: Barcelonas beryktede «Boixos nois» (våre gutter) satte fyr på et Real Madrid-flagg på Las Ramblas i Barcelona etter klubbens seriegull i mai i fjor.
DE GLEMMER ALDRI: Fire år etter at Luis Figo forlot Barcelona til fordel for Real Madrid blir portugiseren fortsatt sett på som en forræder. Her kaster den berømte bråkmakeren med kallenavnet Jimmy Jump et Barcelona-flagg på Figo midt under EM-finalen mellom Portugal og Hellas i fjor.
OPPTØYER: Real Madrid-fans fra den beryktede Ultra Sur kaster gjerder mot opprørspolitiet etter at en bilbombe gikk av ved Santiago Bernabeu få timer før Champions League-semifinalen mot Barcelona i 2002. Politiet mistenkte den baskiske separatistorganisasjonen ETA for å stå bak bomben.
GRISEHODE: Barca-fansen kastet dette grisehodet mot Real Madrid-stjernen Luis Figo da den tidligere Barcelona-spilleren gjestet Camp Nou i 2002. Kampen ble stoppen i 13 minutter. Først i august i fjor ble den endelige bota vedtatt. Barcelona måtte ut med 4800 euro for griseriet.