- Der røyk pokalen

Før rennet i går levde Roar Ljøkelsøy (26) i håpet om å bli den første norske hoppukevinneren siden Espen Bredesen vant i 1993/94. Nå satser han alt på å ta andreplassen.

INNSBRUCK (Dagbladet): - Førstehoppet i går ødela. Der røyk pokalen, sier Ljøkelsøy til Dagbladet.

Etter tre renn ligger han 30,3 poeng bak finnen Janne Ahonen (28), men bare 3,6 poeng bak tyskeren Sven Hannawald (28) og fattige 0,9 poeng bak østerrikeren Martin Höllwarth (28).

- Ahonen vinner hoppuka. Han er flinkere enn meg på hoppet. Med fullklaff i Bischofshofen kan jeg greie andreplassen. Selv om jeg er ute av seierskampen, er det ikke lov å være misfornøyd, sier Ljøkelsøy.

- Rett til værs

I går hoppet han seg opp fra tiende- til sjuendeplass, og fikk 5000 kroner i premiepenger fra arrangøren.

- I knockoutkonkurransen satset jeg rett til værs, og landet på 114,5 meter. Selv om jeg fikk med meg farten mye bedre i finaleomgangen og la på en halvmeter, var løpet allerede kjørt i forhold til Ahonen, sier Ljøkelsøy.

I pausen mellom omgangene hadde han en lang prat med landslagstrener Mika Kojonkoski.

- Resultatet ble at jeg fikk til et lengre tråkk på hoppkanten i finalen. Da hadde jeg omgangens tredje lengste hopp. Nå er det bare å fortsette der jeg slapp og fyre løs i Bischofshofen, sier Ljøkelsøy.

- Sugefølelse

Før hoppuka var målet hans å bli blant de ti beste i alle fire rennene. Sjette-, fjerde- og sjuendeplass i de tre første rennene er over all forventning.

- I Bischofshofen håper jeg skiene glir litt bedre. I går hadde jeg sugefølelse i alle hoppene. Farten var vel heller ikke helt topp, sier Ljøkelsøy.

Sammenliknet med Ahonen, hadde han dårligere fart i begge de tellende omgangene. Mens Ahonen ble målt til 91,7 og 92,1 km/timen, var farten til Ljøkelsøy 91,0 og 91,3.

- Det blir mange meter i bakken. For å gå til topps, må vi bli enda bedre til å smøre skiene. På vått føre er vi ennå ikke gode nok, sier landslagstrener Mika Kojonkoski.

- God og heldig

Foruten bedre glid, hadde Ahonen også bedre vindforhold enn Ljøkelsøy i Bergiselbakken. Særlig i knockoutomgangen.

- Gode hoppere har også flaks med forholdene. Akkurat nå er Ahonen best av alle. Han er fysisk sterk, har selvtillit og er stabil. Også jeg tror han vinner hoppuka, sier Kojonkoski.

Selv tar Ahonen favorittstempelet med knusende ro.

- Jeg tar aldri noe for gitt, og må hoppe bra for å holde unna for konkurrentene. 26,7 poengs ledelse på Sven Hannawald er ikke mye. Men Bischofshofen er yndlingsbakken min. Selv om jeg ennå ikke har vunnet der, sier Janne Ahonen til Dagbladet.

DÅRLIG FØRSTEHOPP: Et dårlig førstehopp gjorde Roar Ljøkelsøy bekymret før finaleomgangen. Da hadde nordmannen omgangens tredje lengste hopp. Nå satser han alt på pallplass i det avgjørende rennet i Bischofshofen.