PREG: Mesut Özil, Yaya Toure, Wayne Rooney, Eden Hazard og Luis Suárez har alle et ønske om å sette sitt preg på den noe spesielle kampen på Boxing Day. Foto: NTB Scanpix
PREG: Mesut Özil, Yaya Toure, Wayne Rooney, Eden Hazard og Luis Suárez har alle et ønske om å sette sitt preg på den noe spesielle kampen på Boxing Day. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Der vi har «Grevinnen og hovmesteren», har engelskmenene fotballkampen på Boxing Day

Julens høydepunkt for fotballfrelste.

Følg Premier League i vårt Fotballstudio fra 13.45

(Dagbladet): Kalenderen viser 26. desember. Boxing Day. Den verste ribbeosen har lagt seg, dressbuksene har allerede blitt et lite hakk for små, minstemann i huset dundrer fortsatt løs på sitt nye trommesett og på flatskjermen er det fotball fra England.

Nøyaktig hvor begrepet Boxing Day opprinnelig stammer fra, er det ingen som vet helt sikkert, men essensen i tradisjonen er at det ble gitt gaver til «de mindre priviligerte» denne dagen. Gjerne fra husets herrer til tjenestefolket.

Tradisjonen så dagens lys under dronning Victoria på 1800-tallet, og hun var også den som gjorde dagen til en nasjonal helligdag.

For oss her hjemme er det derimot ensbetydende med full runde i Premier League. Britenes egne 16. mai, og en litt forsinket julegave til alle som er glade i fotball. Uavhengig av om vi er priviligerte eller ei.

Noe godt i glasset Erik Thorstvedt, som selv har en rekke sesonger bak seg i Tottenham, har gode minner fra den spesielle dagen.

RUTINERTE HERRER: Erik Thorstvedt og Jan Åge Fjørtoft har begge vært med på det aller helligste i engelsk fotball. Foto: Calle Törnström NTB Foto
RUTINERTE HERRER: Erik Thorstvedt og Jan Åge Fjørtoft har begge vært med på det aller helligste i engelsk fotball. Foto: Calle Törnström NTB Foto Vis mer

- Dette er den serierunden i året folk ser mest fram til. Det er nok fordi du får både jul og fotball, to gode ting, i en smekk, sier han til Dagbladet.

Kampprogrammet i jula er tett, og det er ikke nødvendigvis slik at spillerne rekker å feire så mye mellom slagene. Thorstvedt husker at det ble «regelendringer» mens han var i London-klubben.

- Da jeg først kom over var det ikke sånn at vi bodde på hotell da vi hadde hjemmekamp, men det endret seg etterhvert. Det ble litt mer kontrollerte former og litt vanskeligere for spillerne å ta seg noe godt i glasset på første juledag, humrer Thorstvedt.

Følg Premier League i vårt Fotballstudio fra 13.45

Opp- og nedturer Jan Åge Fjørtoft har også vært gjennom det engelske juleprogrammet noen ganger, og har både gode og vinde minner knyttet til høytiden på fotballøya.

- Min største fotballnedtur noensinne kom under jula i England. Det var i 1993 hvor jeg spilte b-kamp mot Whickham på den kaldeste banen England noen gang har sett. Jeg husker jeg kom inn til familien og sa «se på meg nå, dypere kan jeg ikke synke», sier han til Dagbladet.

STORKAMP: James Milner, Edin Dzeko og David Silva jubler for scoring mot Liverpool på Etihad i fjor. Den gang endte oppgjøret 2-2. REUTERS/Phil Noble
STORKAMP: James Milner, Edin Dzeko og David Silva jubler for scoring mot Liverpool på Etihad i fjor. Den gang endte oppgjøret 2-2. REUTERS/Phil Noble Vis mer

Likevel, mannen med 20 landslagsmål på 71 kamper ville ikke vært erfaringen foruten.

- Det er ganske surrealistisk, men når det er sagt så er stemninga helt magisk både på og rundt stadion. Der vi har «Grevinnen og hovmesteren», har de fotballkampen på Boxing Day, sier Fjørtoft.

Ingen vinterpause Chelsea-manager José Mourinho gikk tidligere i desember ut og gjorde det klart at juleprogrammet i Premier League er noe han savnet da han trente Real Madrid. Han understreket også viktigheten av at den fotballfrelste i hjemmet skulle ta med seg resten av familien på kamp.

Thorstvedt forteller at det nok er mange utenlandske spillere som ikke helt skjønner dette med å spille fotball hele jula

- Noen spillere synes det er litt fælt. Men nettopp fordi dette er tradisjon, er det noe det skal vernes om. Det er et argument mot vinterpauser, for da går man glipp av nettopp slike spesielle kamper, sier han.

Fjørtoft tror også at tradisjonene knyttet til 2. juledag er altfor innarbeidet til at det noen gang vil bli innført vinterpause i Premier League.

- Engelskmenn generelt er veldig opptatt av tradisjoner, og jeg tror det er det som gjør denne dagen så spesiell. Det har vært mye snakk om en eventuell vinterpause og at det skal gjøres endringer i forhold til Qatar-VM, men å ta vekk Boxing Day er helt uaktuelt, sier han.

Følg Premier League i vårt Fotballstudio fra 13.45