Line Andersen mot NRK

«Dere er en udugelig drittgjeng!»

Vaktsjef ble sykmeldt etter VM i skiskyting.

OSLO TINGRETT: Saken mellom Line Andersen og NRK fortsetter i Oslo tingrett. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg føler at det ble sparket i alle retninger. Jeg har skrevet ned det Line sa til meg.

- Hvorfor?

- Jeg følte det så jævlig.

Dette sier en NRK-ansatt som i 2016 var vaktsjef for sendingene fra VM i skiskyting i Holmenkollen. Mannen i 50-åra beskriver at programleder Line Andersen (47) skapte svært vanskelige arbeidsforhold for teamet. Han leser opp ting han har notert at 47-åringen skal ha sagt til ham:

«Fy faen, så udugelig du er», «Dette holder faen ikke, og det går utover meg», «Dette er elendige forberedelser. Vi får bare gjøre det beste ut av det, da.»

- Rystet fremdeles

Han leser så opp angivelig utskjelling fra Andersen til det tekniske teamet: «Dere er en udugelig drittgjeng og jævla idioter.»

SAKSØKER: Line Andersen har saksøkt arbeidsgiver NRK fordi hun mener seg ugyldig «endringsoppsagt» som programleder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SAKSØKER: Line Andersen har saksøkt arbeidsgiver NRK fordi hun mener seg ugyldig «endringsoppsagt» som programleder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Jeg kjenner jeg blir rystet fremdeles. Da har du skapt en fryktkultur. Folk begynner å liste seg rundt, tør ikke å bidra med noen ting, forklarer den nåværende prosjektlederen.

Utad ble VM en suksess for NRK-sporten, men den tidligere vaktsjefen beskriver svært vanskelige arbeidsforhold, og hevder Andersen - som ikke hadde erfaring med å lede skiskytingprogrammer - to uker før start kom inn blant det etablerte teamet på 150 personer og raserte arbeidsklimaet, etter at de hadde planlagt sendingene i et halvt år.

- Jeg følte at alt vi hadde planlagt, ble sprengt i filler. Vi fikk høre at forberedelsene ikke var bra nok, at vi ikke hadde gode nok gjester, og at vi bare kunne skrote alt sammen, forteller mannen.

«Helt katastrofal start»

Han meldte ifra til prosjektlederen at de «hadde fått en helt katastrofal start».

- Det er det verste jeg har vært med på i hele mitt liv. Det var den nedlatende tonen, det ble stilt spørsmål ved alt vi gjorde. Jeg har jobbet med toppidrett i 20 år og kan dette, sier den tidligere vaktsjefen.

Etter mesterskapet - som altså ble en suksess seertallmessig - ble mannen sykmeldt.

- Jeg var nedkjørt, sov dårlig, og dro til fastlegen fordi jeg fortsatt var sliten i mai [to måneder etter mesterskapet], sier mannen og er på gråten.

Han forteller at NRK-ledelsen ikke trodde på mesteparten av tilbakemeldingene fra teamet, og sier at det nå føles som en oppreisning at Andersen ble fjernet fra skjermen høsten 2019.

- Jeg tåler å få kjeft, men det er ingenting som forsvarer å trakassere sjefer eller andre, sier den tidligere vaktsjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer