- Dere er vår 12. mann

FORNEBU (Dagbladet): - Får du et klapp på skulderen av en medspiller betyr det mye. Hvis publikum heier deg fram, betyr det enda mer. Og derfor ønsker vi leven på Ullevaal, sier Ole Gunnar Solskjær. Og ber folket om støtte.

United-proffen har et avslappet forhold til at han i dag spiller sin 50. landskamp for Norge. Den eneste tanken han har hatt i retning av at kampen er et personlig jubileum, handler om at han må holde en tale på middagen etterpå.

- Og det er ikke noe særlig, sier Ole Gunnar Solskjær - jeg liker ikke det. Alt det andre jeg har tenkt handler om de oppgavene vi må gjøre for å slå Danmark.

Ole Gunnar Solskjær vet at landslaget ikke er der det en gang var i folkets hjerter. Det vil han ha en forandring på i dag. Og derfor oppfordrer han dagens Ullevaal-publikum til å gå av skaftet fra avspark. Fordi det hjelper.

Enormt.

- Vis følelser - vi trenger dere, er en av jubilantens oppfordringer til alle som har billett til høstens store match på landskamparenaen. En annen er «delta som supportere - ikke bare kom for å bli underholdt». Men samtidig som han ber vet også United-spissen at laget må levere.

Allerede fra avspark må publikum bli overbevist om at dette norske landslaget vil gå gjennom veggen for en seier.

- Jeg vet at mye er opp til oss spillerne, sier han. - Og jeg kan love at samtlige kommer til å yte ett hundre prosent. Og når vi gir alt, håper jeg at de som ser på oss gir alt tilbake.

- Sjøl trauste nordmenn har godt av å være litt gærne på fotballkamp.

Optimal støtte

Ole Gunnar Solskjær snakker om Sør-Amerika og fotballkamper han har sett på TV når den optimale publikumsstøtten skal beskrives. Grunn: Det kan ikke bli bedre.

- Der nede står publikum og brøler i 45 minutter, setter seg ned i pausen og står de siste 45 også. Og den støtten de gir laget sitt kan ikke overvurderes, sier han.

Ole Gunnar Solskjær røper at veien til publikums gunst og støtte ofte er et tema i den norske garderoben rett før avspark. Hvorfor har han allerede beskrevet. Men hva det snakkes om og hva spillerne ønsker å oppnå for å gjøre publikum til sin 12. spiller, får du her. Og det er veldig enkelt:

- Det handler om en avslutning, sier han til Dagbladet. - Vi girer oss opp til å få en tidlig avslutning slik at folk ser at vi vil. Og det skal vi gjøre mot Danmark også - vi trenger publikum på laget.

Ingen bortforklaringer

Trivselen i den norske troppen virker bedre enn på lenge. Sjøl Nils Johan Semb, og spesielt under det presset han er, er mer harmonisk og avslappet enn på mange kamper. Og mye av det skyldes at ingen tenker på et eventuelt tap. Det er et ikke-tema. Basta.

- Trivsel betyr mye for å få ut det beste i alle mann, sier Solskjær. - Og trivsel gir i sin tur humør. Som i neste omgang fører til godt spill. Og forhåpentligvis et like godt resultat.

I VM så Ole Gunnar Danmark på TV mot Frankrike, Senegal og England. Da kameratene i United for en liten stund siden spurte hvem Norge skulle EM-åpne mot, og Solskjær svarte Danmark, var reaksjonen «Oh, that's gonna be a classic».

- Og de tenkte ikke på 4- 4 og en kjempekamp - de var bare ironisk spydige, sier han.

- Og det er det vi skal gjøre noe med mot Damark.

Fordi:

- Det er viktig å få en god start i en ny kvalifisering. Ikke sånn å forstå at det er håpløst med alt annet, men tre poeng gir sjøltillit og forsterket tro. For vi skal begynne på nytt nå, etter flere kamper hvor vi har prøvd oss fram og ventet på dette.

Og her kommer det mer - som et løfte til publikum:

- Nå er kvalifiseringen her, og da er det ikke tid for unnskyldninger og bortforklaringer. Nå skal vi prestere, sier Ole Gunnar Solskjær til Dagbladet.

BER OM STØTTE: - Jeg kan love at samtlige kommer til å yte ett hundre prosent. Og når vi gir alt håper jeg at de som ser på oss gir alt tilbake, sier Ole Gunnar Solskjær foran dagens landskamp mot Danmark.