Dere får nok ikke fredsprisen for dette ville masseslagsmålet ...

Stygge scener i kinesisk landskamp.

|||(Dagbladet): Så fort en håndfull idrettsutøvere havner i håndgemeng, har vi i media en tendens til å beskrive det som et masseslagsmål.

I denne videoen - fra gårsdagens basketkamp mellom Kina og Brasil - ender det faktisk i et regelrett masseslagsmål.

Spillerne barker sammen, slår gjentatte slag etter hverandre, kaster seg inn i bråket med karatespark og sparker motspillere som ligger nede.

- Forsvarte oss Det startet med at kineserne - anført av landslagssjefen, den tidligere NBA-treneren Bob Donewald - raste mot en røff brasiliansk takling. Spillet ble gradvis tøffere etter dette.

- Zhang Qingpeng scoret 24 poeng i den første kampen og han ble tatt hardt umiddelbart. Han er sendt til sykehus med en hjernerystelse. Etter dette ble kampen gradvis mer fysisk. Brasil spilte stygt og våre spillere måtte forsvare seg, sier Donewald ifølge nyhetsbyrået AFP.

Plutselig brøt det ut et masseslagsmål inne på parketten.

- Vi godtar ikke slåssing, vi prøvde bare å forsvare oss. Jeg er skuffet over at dommerne ikke beskyttet spillerne våre, sier Kinas landslagssjef.

Neppe nominert Kamphanene ble etter hvert skilt fra hverandre, men på vei til garderoben ble brasilianerne igjen angrepet av kineserne. Brasil nektet å komme ut på banen igjen og ville heller ikke spille dagens kamp, som skulle vært den fjerde i rekken av treningskampene i «fredsprislandet».

Tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo har skapt storm. Kina avlyste et planlagt møte med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen og også Alexander Rybaks forestilling i landet er kansellert.

I dagens Dagbladet sier Stein Erik Hagen at Kina som land burde fått predsprisen, for arbeidet med landets økonomiske utvikling.

KOMPLETT KAOS: Ingen hadde kontroll da spillerne gikk amok på parketten. Foto: AFP
KOMPLETT KAOS: Ingen hadde kontroll da spillerne gikk amok på parketten. Foto: AFP Vis mer

Det som er helt sikkert er at Kinas basketspillere neppe får noen fredspris med det første.

Sendt på kurs Gårsdagens hendelse er nemlig bare den siste i en lang rekke liknende hendelser, som har ført til bøter fra både det internasjonale og nasjonale basketforbundet, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

- Vi beklager overfor det brasilianske laget og alle andre involverte parter, sier nestleder Li Jinsheng i det kinesiske basketforbundet.

Laget er nå sendt på kurs, hvor det skal lære seg god sportsånd og flere av spillerne risikerer også individuelle straffer.

Stjernespillerne Yao Ming (Houston Rockets) og Yi Jianlian (Washington Magic) deltok ikke i gårsdagens basketballslåsskamp.

KARATESPARK: En brasiliansk spiller kaster seg inn i bråket med et forsøk på et karatespark. Foto: AFP
KARATESPARK: En brasiliansk spiller kaster seg inn i bråket med et forsøk på et karatespark. Foto: AFP Vis mer