- Dere har bare sett starten av Marte Olsbu

Trener Stian Eckhoff fikk jackpot med stafett-gamblingen.

GULL-GREPET: Trener Stian Eckhoff innrømmer at det var et snev av gambling å sette Marte Olsbu inn på sisteetappen. Det ble gull pott. Norge ble verdensmestre - mot de fleste odds.
GULL-GREPET: Trener Stian Eckhoff innrømmer at det var et snev av gambling å sette Marte Olsbu inn på sisteetappen. Det ble gull pott. Norge ble verdensmestre - mot de fleste odds. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det var en del øyenbryn som hevet seg da trener Stian Eckhoff vraket søsteren Tiril på sisteetappen på stafetten og kastet Marte Olsbu ut i heksegryta i stedet.

Etterpå er det enkelt og greit å fastslå: Eckhoff gjorde et genialt grep.

- Selvsagt kan du si det var et visst aspekt av gambling i det. Men samtidig følte jeg meg veldig trygg på at det var det riktige å gjøre.

- Marte er bedre enn Tiril i pressa situasjoner. Derfor, om vi kom i posisjon, ville jeg ha henne på siste etappe, sier Eckhoff.

Og gjett om jentene hans kom i posisjon. Gode etapper av Synnøve Solemdal på første og Fanny Horn Birkeland på andre ble kronet av en knalletappe av Tiril Eckhoff på tredje. Tiril skjøt ti blinker rett ned og gikk fortere enn alle andre i løypa.

Som en fuglehund Hun bygget opp et drømmescenario da hun sendte Marte Olsbu ut med 23 sekunders forsprang på jagende Tyskland og Frankrike.

Det var akkurat nok for iskalde Olsbu. Nok til at hun kunne koste på seg noen ekstraskudd, men samtidig sikre VMs mest overrraskende gullmedalje.

- Det ble akkurat som vi håpet, konluderer Eckhoff nøkternt.

- Marte gjorde det spennende, men det er fader meg ikke lett å skyte om gull foran fulle tribuner på hjemmebane heller. Men hun fikk vist hva som bor i henne. Det er nettopp de egenskapene som gjorde at hun fikk oppgaven, sier Stian Eckhoff som var sekunderingspost ute i løypa under stafetten.

- Det gikk dårligere og dårligere. På slutten oppførte jeg meg vel som en fuglehund, men jeg fikk da ropt til Marte at hun lå åtte sekunder foran eller noe sånn, sier Eckhoff, som er mektig imponert over det Olsbu leverte på sin aller første sisteetappen.

Han tror det kommer mer.

Kan blomstre lenge - Nå har Marte virkelig tatt steget inn i varmen. Detre har bare sett starten på Marte Olsbu.

- Jeg har kjent henne lenge, siden jeg var trener for rekruttene. Jeg er veldig imponert over stegene hun har tatt. Og jeg ser potensialet hun har.

- Jeg vet at Marte har stort utviklingspotensiale enda. Hun kan blomstre i mange år.

- Snakker vi en ny Liv Grete Skjelbreid, eller Tora Berger?

- Det blir i alle fall spennende framover. Norsk dameskiskyting har jo aldri klart å bygge et bredt lag på toppen. Det har vært enere. Nå ser vi kanskje noe annet. Med Marte og Tiril, og det kommer flere opp. Vi skal ta noen ordentlige grep rundt dette med å bygge damelag nå, sier Stian Eckhoff.

- Hva sier du om at det er jentene som har reddet VM for Norge med sine to gullemedaljer?

- Jeg hadde ikke sett det for meg, jeg skal innrømmet det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer