- Dere har prøvd å bryte oss ned så godt dere har klart i månedsvis

Martin Johnsrud Sundby tar sviende oppgjør med norsk media etter VM-bronsen.

FANDENIVOLDSK: Martin Johnsrud Sundby tok et rivende oppgjør med norsk media etter bronsemedaljen på 15 kilometeren. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
FANDENIVOLDSK: Martin Johnsrud Sundby tok et rivende oppgjør med norsk media etter bronsemedaljen på 15 kilometeren. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DagbladetVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det var ikke bare gleden over en sterk prestasjon som fikk Martin Johnsrud Sundby (26) til å slå på stortromma etter sin første individuelle mesterskapsmedalje i karrieren.

Han følte det også som en kraftig revansj overfor dem som har tvilt på ham.

Når både bronsevinner Sundby og sølvvinner Eldar Rønning klatrer opp på seierspallen under premieutdelingen etter den klassiske 15 kilometeren på Universitetsplassen i kveld, er det i visshet om at de har gjort de riktige valgene foran det viktige mesterskapet på hjemmebane.

De tøffe prioriteringene Røa-løperen har måttet gjøre for å være i toppform i Holmenkollen, har imidlertid hatt sin pris.

Det som ikke har dreid seg om Petter Northug i mediadekningen av langrennsherrenes VM-oppladning, har stort sett handlet om de svake resultatene bak den suverene eneren i norsk distanselangrenn.

Derfor tok Sundby et rivende oppgjør med norske journalister i intervjusonen etter medaljeløpet. På spørsmål om hva medaljen betyr for ham, ga han klart og tydelig uttrykk for at han følte seg urettferdig behandlet av media:
 
- Dere skjønner vel det, dere har vært etter oss siden sesongen startet. Er vi ikke fire blant de topp ti får vi fryktelig mye bråk i media.

«Payback» 26-åringen mener det har vært en prøvelse å holde riktig VM-fokus når han har følt seg konsekvent motarbeidet.

- Det er ikke bare, bare å legge det til side, du blir slaktet hele tiden og folk klager på deg. Det er tross alt jobben din, du lever av dette, og det er det eneste du bryr deg om, understreker han.

Dermed ble tilfredsstillelsen desto større når han har fått sin oppreisning med en sterk femteplass på den doble jaktestarten og tredjeplass bak Rønning og gullvinner Matti Heikkinen fra Finland i dag.

- Det er utrolig godt for oss. Selvfølgelig føler vi litt «payback» mot dere. Dere har vært litt mot oss, og det har ikke vært så lett å takle. Vi går for Norge og får mye pepper i avisene hver uke, derfor er dette fryktelig deilig, sier Sundby.

Gjentok kritikken På pressekonferansen etterpå gjentok Sundby kritikken da han ble spurt om hvordan han stilte seg til kritikken fra tidligere landslagstrener Inge Bråten om at det sto historisk dårlig til med norsk herrelangrenn bak Petter Northug:

- Hva skal man si om det? Dere har prøvd å bryte oss ned så godt dere har klart i mange måneder. Det er tungt når du jobber livet av deg 24 timer i døgnet, hvert eneste år. Du har aldri ferie,det eneste du tenker gå fort på ski, så blir du slaktet av media. Du skal ha et kaldt hode for å fortsette å tro på det du driver med.

Han mener at uansett hva han og lagkameratene hadde foretatt seg tidligere i sesongen, ville det fortsatt ikke ha vært godt nok for media.

- Vi har holdt humøret oppe, og visst at jobben vi har gjort i år vært utrolig bra. Vi har prøvd å si til dere at målet har vært å være i form i VM, men dere hele tida vært opptatt at vi skal prege løpene hele tida. Kanskje det hadde blitt enda bedre hvis dere hadde backet oss litt mer. Dere ville neppe vært fornøyd om vi vant alt før jul og gikk ræva i VM, sier Sundby.

Mer sammensveiset Sportslig langrennsleder Vidar Løfshus tar av seg hatten for finske Heikkinen, men sender samtidig avgårde en kilevink til de som ikke har trodd på laget bak Petter Northug.

- Er medaljene en oppreisning for laget?

- Det føles som en liten revansj. Jeg tar ikke ting innpå meg, men jeg unner gutta dette her. De står på 365 dager i året, og så får de så mye ufortjent kritikk. Det er skikkelig bra at de slår tilbake på denne måten her. Det er mye utålmodige folk rundt omkring i de tusen hjem.

Herretrener Morten Aa Djupvik har en litt mer diplomatisk tilnærming til kritikken som har kommet, men vil ikke undervurdere hva det har hatt å si for stemningen innad i laget.

- Vi har fått litt kritikk innimellom, men det har vi levd veldig greit med. Jeg tror kritikken som har kommet har sveiset laget sammen i enda større grad. Det er nok det vi det vi også ser her i dag, sier Djupvik.