- Dere har skapt et monster

Capello til frontalangrep på engelske medier.

- SKAPT ET MONSTER: Fabio Capello er forbauset over hvordan han har gått fra å bli sammenlignet med sir Alf Ramsey til å være uønsket som England-sjef i britiske medier.Foto: SCANPIX/AP Photo/Tom Hevezi
- SKAPT ET MONSTER: Fabio Capello er forbauset over hvordan han har gått fra å bli sammenlignet med sir Alf Ramsey til å være uønsket som England-sjef i britiske medier.Foto: SCANPIX/AP Photo/Tom HeveziVis mer

||| (Dagbladet): I det sluttsignalet lød på Free State Stadium i Bloemfontein og England hadde gått på sitt styggeste tap i VM-historien etter 1-4 mot erkerival Tyskland, hadde blodtørstige medier allerede bestemt seg for at Fabio Capellos dager som England-manager var talte.

Men på tross av medias makt over ansettelser og avganger i engelsk fotball, ble de møtt med døve ører hos FA, som etter kort betenkningstid bestemte seg for å opprettholde ansettelsesforholdet med den høyt gasjerte italieneren.

Det betyr at Capello fortsatt har ansvaret på sidelinja når England skal legge VM-marerittet fra Sør-Afrika bak seg og rette tankene mot veien til Polen og Ukraina i 2012 når Bulgaria er første motstander i EM-kvaliken i kveld.

Det betyr imidlertid ikke at isfronten mellom Capello og engelsk presse har tødd opp siden den famøse ettermiddagen i Bloemfontein, og 64-åringen stiller seg hoderystende til den tabloide forvandlingen han har gjennomgått det siste halvåret.

- Dere skapte en gud, for så å skape et monster, sier Capello med referanse til all hyllesten han høstet underveis i VM-kvaliken til all hetsen som ventet ham etter fiaskoen i VM.

Skylder på dommertabbe
England imponerte ytterst få under VM med svake poengdelinger mot overkommelige USA og Algerie og en knepen seier over Slovenia før de regelrett ble rundspilt og ydmyket mot dynamiske og kontringssterke tyskerne.

Likevel mener Capello at mye kunne sett annerledes ut om dommeren hadde bedømt Frank Lampards lekre lobb over Manuel Neuer til å ha vært over streken, som den var med god margin.

- Vi tapte én kamp i VM - mot Tyskland - etter en stor feil av dommeren. Det har dere glemt. Etter dette har dere endret mening om meg fullstendig. Dere begynte å skrive helt annerledes, men jeg må leve med denne situasjonen, og det er ikke noe problem for meg, sa han til tilstedeværende journalister på pressekonferansen før kveldens kamp mot Bulgaria, ifølge AP.

- Jeg husker hva dere skrev om bare kort tid før VM-perioden. Jeg er her i samme øyeblikk som dere skriver noe positivt om meg, og jeg her i samme øyeblikk som dere skriver negativt om meg. Det er en del av jobben min, og man er nødt til å leve med presset. sier han.

Lei formasjonsprat
En 16 mann stor ekspertgruppe med mandat fra Fifa, publiserte i går sin rapport fra sommerens VM der de analyserer hvorfor det endte som det gjorde.

England blir riktignok omtalt som et lag bestående av sterke, hardtarbeidende spillere, som var hurtige i omstillingen fra forsvar til angrep, som var gode til å utnytte banens bredde og som var flinke til å involvere backene i det oppbyggende spillet. Samtidig kan det stilles spørmål ved om de var i stand til å tilpasse spillestilen etter kampbildet, som Fifa trekker fram som en vesentlig suksessfaktor.

Capello fikk mye kritikk for å holde fast ved en tradisjonell 4-4-2, som ble overmannet fullstendig på midtbanen mot et tysk lag som stilte opp i «slagerformasjonen» 4-2-3-1. Den engelske landslagssjefen mener imidlertid at alt snakk om formasjon og spillestil er etterpåklokskap og bare dukker opp i motgang.

- Dere er en gjeng med managere, mange managere. Det har jeg lest meg fram til. Hvor ligger forskjellene i spillestil?  Er det en forskjell mellom 4-4-2, 4-5-1 eller 9-1? Dere liker å skrive forskjellige tallkombinasjoner. Én spiss, ni forsvarsspillere. Fem angripere? Fem forsvarsspillere? Sånn er den moderne fotballen.

- Man kan se på Barcelona, og andre lag for den saks skyld. Alle spillere er nødt til å forsvare seg, og alle spillere er nødt til å angripe. Slik er den moderne fotballen, og vi har alltid spilt på den måten.  Så lenge man vinner, har man den perfekte spillestilen. Når man taper, kommer imidlertid spørsmålet om posisjonering ute på banen. Hvorfor, hvorfor, hvorfor? Det er helt greit. Det er jobben deres. Min jobb er å finne de beste løsningene, poengterer han.