Kvalifisering til håndball-EM 2018, kvinner

- Dere i Norge er heldige. Jeg skulle gjerne jobbet her

Kroatia-trener Nenad Sostaric hyllet Norge etter EM-kvalifiseringskampen søndag kveld.

FORNØYD TROSS TAP: Kroatia-trener Nenad Sostaric var svært tilfreds med spillernes innsats, selv om det ble tap mot Norge. Foto: NTB Scanpix
FORNØYD TROSS TAP: Kroatia-trener Nenad Sostaric var svært tilfreds med spillernes innsats, selv om det ble tap mot Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NADDERUD ARENA (Dagbladet): Norge overbeviste ikke mot Kroatia, men vant 33-27 og er dermed klare for EM i Frankrike i november/desember.

At de norske håndballjentene skal kvalifisere seg til håndballmesterskap er en selvfølge. For kroatene er det litt andre forhold og forventninger knyttet til det kvinnelige håndballandslaget.

- Dere er heldige i Norge. Det hadde vært en skam hvis dere ikke hadde brukt de ressursene og de forholdene dere har for å drive med kvinnehåndball, sier Kroatia-trener Nenad Sostaric til Dagbladet.

Det er sjelden du hører en trener være fornøyd med et seksmålstap, men Sostaric virket stolt av spillerne sine etter kampen. Det unge laget holdt lenge følge med Norge, men måtte til slutt gi tapt. Sostaric peker på flere faktorer som gjør at Norge er dominerende i håndball på kvinnesiden.

- Håndballen er perfekt organisert i Norge. Det begynner med barna og fortsetter opp til seniornivå. Alt ligger til rette for å bli god. I tillegg har dere en idrettskultur her. Dere liker håndball, det er en av de mest populære idrettene. Penger og den finansielle støtten er også veldig viktig, og den er på plass i Norge, mener Sostaric.

VIL TIL NORGE: Nenad Sostaric kunne gjerne tenke seg å jobbe i Norge. Han mener alt ligger til rette for å bli god i håndball her, i motsetning til hva tilfellet er i Kroatia. Foto: NTB scanpix
VIL TIL NORGE: Nenad Sostaric kunne gjerne tenke seg å jobbe i Norge. Han mener alt ligger til rette for å bli god i håndball her, i motsetning til hva tilfellet er i Kroatia. Foto: NTB scanpix Vis mer

Topplag får ikke trene

Han forteller om litt andre forhold i Kroatia, der topplaget Lokomotiva Zagreb ikke får treningstider fordi det er andre ting som skjer i hallen de ønsker å trene i. Kvinnehåndball blir ikke prioritert, selv ikke på elitenivå.

På det kroatiske laget er alle spillerne studenter. Sostaric mener idrettsutøvere har en helt annen status i Kroatia enn hva tilfellet er her til lands.

- I Norge blir en suksessfull idrettsutøver sett på som en person som har lyktes med sin jobb. I Kroatia blir idrettsutøvere behandlet som dumme. «Han der kommer seg ikke gjennom skolen, derfor driver han med idrett, han er dum», sier Sostaric.

- Skulle gjerne jobbet her

Likevel vil han ikke klage. Han er heller ikke misunnelig på Norge, og synes ikke det norske laget gjør noe spesielt annerledes enn dem. De er bare bedre på å gjøre det enkelt.

- Du kan gjøre håndball vanskelig, eller så kan du gjøre det enkelt. Du kan gjøre screens, krysninger og alt det der. Men egentlig er håndball en enkel idrett. Norge spiller helt grunnleggende håndball. De løper mye, de løper fort, og hvis én spiller er fri, så skyter hun. I tillegg er keeperne deres veldig gode. Man trenger ikke mer, sier Sostaric.

Han tenker seg litt om og ser utover Nadderud Arena, som var utsolgt søndag. 1800 tilskuere skapte bra stemning i Bærum. I onsdagens kamp i Zagreb var det bare 600 tilskuere for å se Norge slå Kroatia 32-25.

- Jeg skulle gjerne jobbet her i Norge. Kanskje jeg kan gjøre det en gang i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer