SLET: Ada Hegerberg og Guro Reiten og resten av fotballandslaget slet mot Frankrike i EM-generalprøven. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLET: Ada Hegerberg og Guro Reiten og resten av fotballandslaget slet mot Frankrike i EM-generalprøven. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Fotball-EM for kvinner

Dere må våkne, jenter - om fem dager begynner EM-sluttspillet

Maren Mjeldes utlikning mot Frankrike sminker en dårlig generalprøve. Det hjelper på humøret, men skjuler ikke alle manglene på veien til Nederland.

Frankrike-Norge 1-1 (1-0)

DA DET KNAPT kunne bli verre evnet Norge å heve seg de siste tjuefem minuttene. Sånn sett er 1-1 mot Frankrike det vi trenger før søndagens EM-åpning i Utrecht. Men fotballjentene begår alle mesterskapsoppladningers synd om de tror resultatet kan brukes til å feie innholdet mot Frankrike under teppet.

Ja, vi ble bedre etter hvert, mye bedre også.

Men jeg sitter med en følelse av at det har litt med Frankrikes spillerbytter å gjøre også.

LANDSLAGSTRENER MARTIN SJÖGREN har lagt opp til en meget ambisiøs spillestil for Norges fotballjenter. Det fungerte greit mot ingen under oppkjøringa på Ullevaal Stadion. Den første timen mot Frankrike - verdens tredje beste fotballag - ble vi avslørt på stort sett alle plasser. Og da spiller det ingen rolle at vi har en av verdens beste keepere i mål (Ingrid Hjelmseth), en solid høyre midtstopper (Maren Mjelde) vi helst skulle sett midt i banen og to av verdens beste angrepsspillere på topp (Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen).

Når forsvarsrekka er halt og midtbanen verken vinner dueller eller flytter beina fort nok til å dekke nødvendige rom er Norge et lett lag å løpe i senk.

FRANKRIKE GJORDE DET i denne siste sparringkampen fem dager før EM. De løp oss i senk, kjørte over oss og avslørte alle Norges problemer og svakheter. For det som ikke var bra da vi tapte 1-0 for USA for en måned siden var den første timen enda verre denne kvelden langt nord i Frankrike.

Og igjen er det den store defensive mangellappen som plager oss.

ELISE THORSNES ER en god fotballspiller på de de fleste plasser bortsett fra venstre back. Der spiller hun for Norge. Det skyldes ikke at Martin Sjögren ikke vet hva han holder på med. Det skyldes at vi ikke har noen andre. Og når spilleren innenfor henne, venstre midtstopper Nora Holdstad Berge, har en tendens til å følge ballen istedenfor å orientere seg i forhold til motstandere foran eget mål, glipper vi alt for ofte i makeringene når Thorsnes har sluppet til et innlegg.

Det skjedde først etter tre minutter da Frankrike scoret 1-0.

Etter det skjedde det alt for ofte.

MEN FORSVARSREKKA, OG spesielt de med jobbene til venstre i banen, bærer ikke ansvaret alene. Den norske midtbanen er også lekk. Og for lett og langsom. Det er alt for lett å spille seg gjennom Norges midterste ledd. Som om det ikke er noen der når potta burde vært helt tett. Og når det skjer kommer vi bakpå og blir løpende mot eget mål uten fasong og struktur.

Det er ikke sånn det skal være.

Og det blir bedre med Maren Mjelde.

DEFENSIVE DØDBALLER, SPESIELT cornere, tør jeg nesten ikke tenke på. Frankrike vant stort sett alle de feide inn foran Norges mål. Og enda verre, de stod stort sett aleine og headet. Og det handler om temperament, tæl og vilje til å blø for drakta.

Alt må være på plass når Norge møter Nederland søndag klokka 18.00.

OFFENSIVEN SOM ER det beste vi har lider selvfølgelig når laget ikke henger sammen defensivt. Så fort vi får ballen, fordi vi ikke har ro og fasong, spiller vi den fra oss. Og når et lag hvis spill skal være basert på ballbesittelse og kampkontroll knapt evner å treffe en venninne i rød trøye spiller det ingen rolle om jentene fremst i banen heter Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen.

Da blir de bare usynlige.

TRØSTEN ER AT det ble mye bedre etter hvert. Og at Martin Sjögren sikkert fikk med seg at Maren Mjelde er viktigst for Norge midt i banen. Ikke bare fordi hun holder defensiven sammen. Men fordi hun kan starte det offensive spillet også. For Caroline Graham Hansen må settes opp så hun blir god og Ada Hegerberg må få innlegg i motstanders boks.

Norge har ikke mange veldig gode spillere.

Derfor må arbeidsforholdene til de vi har optimaliseres.