Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Dere risikerer å komme hjem i ei kiste

Sol Campbell ber fansen holde seg unna EM-sluttspillet.

SUPPORTERGALSKAP: BBC har tilbrakt en måned i Ukraina og Polen for å se hvordan det egentlig står til med fotballkulturen i de to EM-arrangørlandene. Resultatet de fikk se var ikke oppløftende. Her er Metalist Kharkiv-supporterne i aksjon under en Europa League-kamp mot Sporting Lisboa. Foto:  REUTERS/Gleb Garanich
SUPPORTERGALSKAP: BBC har tilbrakt en måned i Ukraina og Polen for å se hvordan det egentlig står til med fotballkulturen i de to EM-arrangørlandene. Resultatet de fikk se var ikke oppløftende. Her er Metalist Kharkiv-supporterne i aksjon under en Europa League-kamp mot Sporting Lisboa. Foto: REUTERS/Gleb Garanich Vis mer

(Dagbladet): Om bare 11 dager starter EM i fotball i Polen og Ukraina.

Uefas avgjørelse om å gi mesterskapet til nettopp de to nasjonene har vært omstridt, blant annet på grunn av problemer med rasisme. På anbefaling fra det engelske utenriksdepartementet har familiene til Theo Walcott og Alex Oxlade-Chamberlain bestemt seg for å bli hjemme framfor å følge kampene på nært hold.

Nå går den tidligere midtstopperkjempen Sol Campbell ut og anmoder den engelske fotballfansen om å gjøre det samme.

- De gjorde en feil
37-åringen er rystet etter å ha sett dokumentarprogrammet BBC Panorama, som i løpet av måneden de tilbrakte i de to arrangørnasjonene ble vitne til flere grove tilfeller av rasisme.

De fikk blant annet se asiatiske studenter bli angrepet på tribunen og organiserte nazihilsener fra supportergrupper, i tillegg til antisemittiske rop og apelyder mot fargede spillere.

Campbell mener det var en tabbe å gi mesterskapet til Polen og Ukraina i utgangspunktet.

ADVARER: Sol Campbell ber folk holde seg hjemme. Foto:   REUTERS/Darren Staples
ADVARER: Sol Campbell ber folk holde seg hjemme. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

- De gjorde en feil. Det de burde sagt var «hvis dere ønsker denne turneringen, fiks problemene deres først. Ikke før vi ser en enorm forbedring fortjener dere å være arrangør for et slikt prestisjefylt mesterskap», sier han i BBC-dokumentaren.

Uefas kommentar til hendelsene BBC har filmet, var at det skjedde i den hjemlige serien, og sånn sett ikke hadde noe med dem å gjøre.

Campbell mener imidlertid det er best å være føre var - og legge ferien sin et annet sted enn til fotball-EM.

- Bli hjemme, se det på TV. Ikke ta noen sjanser... for du risikerer å komme tilbake i ei kiste.

- 2000 deltok i nazihilsen
En av EM-arenaene som fikk besøk av BBC var Metalist Stadion i Kharkiv - der både Danmark, Nederland og Tyskland skal spille.

14. april møttes Metalist Kharkiv og Illichivets Mariupol, og ifølge BBC deltok så mange som 2000 hjemmesupportere i en nazihilsen. Enkelte fans opplyser til kanalen at de ropte «sieg heil» fordi Hitler «hatet jøder og svarte».

TRE KAMPER SKAL SPILLES HER: Tyskland, Nederland og Danmark skal spille kamper på Metalist Stadion. Foto:  EPA/ANDREY KRAVCHENKO
TRE KAMPER SKAL SPILLES HER: Tyskland, Nederland og Danmark skal spille kamper på Metalist Stadion. Foto: EPA/ANDREY KRAVCHENKO Vis mer

Politisjef Colonel Volodymyr Kovrygin hevder derimot at fansen bare pekte i retning av motstanderlaget.

I en kamp to uker senere gikk Metalist-supportere til angrep på en liten gruppe indiske tilskuere, som satt i en såkalt familieseksjon på tribunen.

I Polen fikk de ikke se rasisitisk motivert vold, men derimot mengder av anti-jødiske slagord og apelyder mot mørkhudede spillere.

Dokumentaren sendes på BBC klokka 21.30 norsk tid i kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media