- Dere skaper fremmedfrykt

En tydelig provosert Åge Hareide gikk i går til frontalangrep mot flere navngitte aviser etter flere store reportasjer om serbiske fotballpøbler.

TRONDHEIM (Dagbladet): - Er det krigskorrespondentene som har møtt opp på fotballtrening var Hareides velkomsthilsen til pressen ved starten av gårsdagens trening.

Og RBK-treneren fulgte opp på den internasjonale pressekonferansen to timer seinere. Der beklaget han overfor serbiske journalister at det har blitt skapt et negativt bilde av Serbia og Røde Stjerne i norske medier de siste ukene.

Ulv, ulv

- Pressen har sørget for å skremme folk bort fra stadion til denne kampen ved å skape frykt for fotballpøblene. Vi kommer til å sende regninga til Adresseavisen og VG, tordnet Hareide, uten å virke det spor ironisk.

Hareide og sportsdirektør Rune Bratseth mener det er avisenes feil at RBK bare har solgt 10000 billetter til dagens UEFA-cup-dyst.

- Dette er å rope ulv, ulv. Vi hadde samme gnålet før vi møtte Feyenoord, at supporterne deres var så farlige. Heller ikke da skjedde det noe. Det gjør aldri det. Selv om vi ikke kan garantere 100 prosent at det ikke blir bråk så er det overhodet ingen grunn til å frykte for sikkerheten på Lerkendal, sier Bratseth.

Hareide tar det et steg lenger.

- Vi må passe oss for å sette et helt folk, og en nasjon, i bås. Med en så ensidig fokusering på supporterbråket, så er man med på å skape og bygge under fremmedfrykten og de fordommene vi har her i landet. Idretten skal være en arena der man bygger bruer mellom nasjoner, byer og klubber, sier Hareide.

- Det er klart det finnes rivalisering og pøbler i Røde Stjerne og i Beograd. Men det er sikkert ikke verre enn forholdene i Tyrkia, eller rivaliseringen og hatet mellom Brøndby og FC København i Danmark.

- Verdens beste

Hareide var i Serbia i forrige uke, og sier at han aldri har blitt bedre mottatt noen steder i hele Europa.

- Røde Stjerne er en flott klubb, med entusiastiske supportere, og jeg gleder meg til returkampen som vil bli spilt i en ramme som fotball skal spilles i. Dessuten gleder jeg meg til å komme tilbake til landet, byen, kulturen og maten, smiler han.

Det er ventet 200 supportere fra Røde Stjerne i kveld. 110 mennesker kommer fra Beograd, de er visumklarert og er i følge med ti politifolk. 50 stykker kommer i buss fra Serbisk forening i Oslo.

- Dessuten kommer det vel en og annen slenger fra andre steder i landet, sier Bratseth.

Røde Stjernes svenske midtbane-stjerne, Bojan Djordijc, beroliger også trønderpublikummet.

- Dere trenger ikke være redde. Vi har verdens beste publikum, sier svensken til TV2.

NEGATIVT BILDE: Rosenborg-trener Åge Hareide beklaget på den internasjonale pressekonferansen at det er skapt et negativt bilde av Serbia og Røde Stjerne. - Vi må passe oss for å sette et helt folk, og en nasjon i bås, sier en provosert Hareide.