- Dere vet hva jeg mener om antall lag i Tippeligaen

Semb spent på debatt om seriemodellen.

 VIL HA FORANDRING:  Nils Johan Semb  i diskusjon med Per-Mathias Høgmo.   Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
VIL HA FORANDRING: Nils Johan Semb i diskusjon med Per-Mathias Høgmo. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Toppfotballsjef Nils Johan Semb gleder seg til debatten som vil komme når konsulentfirmaet Hypercube snart legger fram sin rapport om hva som kan gjøres med ligastrukturen i norsk fotball.

Det er norsk toppfotball (NTF) som har gitt det nederlandske firmaet i oppdrag å analysere norsk fotball og lete etter årsaker til at kvalitet og underholdningsverdi har sunket. Semb tror at resultatet vil bli en endring i seriemodellen.

- Dere vet hva jeg mener om antall lag i eliteserien. Det var uheldig da vi gikk fra 14 til 16 lag, vi burde heller gått andre veien. Uansett om utredningen fra Hypercube etter politisk behandling ender med 16-, 14- eller 12-klubbserie, er jeg ganske sikker på at det blir en endring som vil stimulere konkurransen. Det er et must, sa Semb da han torsdag holdt foredrag for norske journalister på Malta om «utviklingsløpet i norsk fotball».

- Hypercube skal ikke anbefale en løsning, men komme med alternativer. Om man ikke endrer antall lag så blir jeg overrasket om man fortsetter akkurat som nå. Det kan bli en annen modell for seriespillet, utdypet han overfor NTB.

- Det er mange interessante strukturer i ulike land. Skottland, Belgia og Nederland har noen av dem, sa han om ligaer som har ulike sluttspillmodeller.

Politikk En tidligere utredning av veien videre for kvinnenes eliteserie konkluderte entydig med at reduksjon av antall lag ville være gunstig for nivået, men etter kraftig motstand fra klubbene ble endringsforslaget skrinlagt. Frykter ikke Semb at det samme vil skje nå?

- Dette handler også om idrettspolitikk, men jeg tror iallfall at dette på en eller annen måte vil resultere i konkurransestimulering. Tøffere konkurranse fører til at man får fram flere enere, både spillere, trenere og ledere, sa toppfotballsjefen.

Hypercube skal ifølge Semb levere sin rapport i løpet av en måned eller to.

- Deretter er det Norsk Toppfotball som tar det videre. De kjører prosessen, men hele norsk fotball må involvere seg, for dette berører mange. Jeg håper følelsene ikke blir for sterke slik at det er de som får styre i stedet for at vi velger den beste løsningen.

Endringer i eliteserien kan det bli tidligst fra 2017. Det er på grunn av den eksisterende TV-avtalen.

(NTB)