HEMMELIG INFORMANT.  Chuck Blazer var en tidligere amerikansk fotballtopp som skal ha blitt presset til å være en informant for FBI. Sepp Blatter (bak) skal angivelig være involvert i samtaler som ble tatt opp med skult mikrofon. Foto: AFP.
HEMMELIG INFORMANT. Chuck Blazer var en tidligere amerikansk fotballtopp som skal ha blitt presset til å være en informant for FBI. Sepp Blatter (bak) skal angivelig være involvert i samtaler som ble tatt opp med skult mikrofon. Foto: AFP.Vis mer

Derfor aksjonerer FBI mot FIFA: Korrupsjon skal ha skjedd i USA

Lydbåndbevis satte FBI på sporet.

(Dagbladet): FBI aksjonerer mot FIFA fordi det involverer amerikanske interesser i flere ledd.

Nyhetsbyrået CNN har gransket bakteppet etter at FIFA foretok de høyst omdiskuterte og kontroversielle avgjørelsene om å tildele VM i fotball til Russland i 2018 og til Quatar i 2022.

Korrupsjonsanklagene gikk høyt før de to tildelingene også. Men dette løftet spekulasjonene og beskyldningene om korrupsjon opp åp et nytt nivå.

Michael Garcia, tidligere statsadvokat i New York ble satt til å granske de to tildelningene av VM. Han skulle granske om Russland og Quatar hadde kuttet noen svinger på ferden til å bli tildelt VM, skriver CNN.

Garcia gjorde en grundig jobb og brukte 19 måneder på arbeidet og forfattet et dokument på 350 sider som han overleverte FIFA.

Egen frifinnelse Rapporten ble krympet til en 42 siders frifinnelse, konstaterer CNN. Som skriver videre at Garcia slo tilbake. Han kommenterte det FIFA hadde gjort med hans rapport og mente at den ble vridd på og at den framsto med et direkte feil innhold.

CNN skriver at FBI har etterforsket FIFA i tre år.

Fordi det forelå mistanker om at korrupsjon og bestikkelser hadde foregått på amerikansk jord. Og at beløpene var utbetalt fra amerikanske banker.

Hemmelig agent Dagbladet skrev i november i fjor om den tidligere amerikanske CONCACAF-toppen Chuck Blazer og hans rolle som informant og hemmelig agent for FBI under samtaler med FIFA-topper, inkludert Sepp Blatter.

Blazer var utstyrt med skjult mikrofon i møter med FIFA-representantene i diverse hotellsuiter.

Den tidligere fotballtoppen var under enormt press etter økonomiske misligheter og lot seg overtale til å opptre som informant, avslørte New York Daily News.

Opptakene til Blazer ble et viktig bevis og satte FBI på sporet i korrupsjonsskandalen som rulles opp i dag med arrestasjonene av FIFA-topper i Zürich.

CNN skriver at det sveitsiske justisdepartementet har beviser for at de arresterte og tiltalte skal ha mottatt bestikkelser i en størrelsesorden rundt 100 millioner dollar siden 1990.

Myndighetene mener lovbruddene som er begått utenfor USA, likevel faller inn under amerikansk jurisdiksjon, blant annet på grunn av den vidtrekkende skattelovgivningen i landet.

Et annet viktig poeng i så måte er at USA er det største tv-markedet for fotball-VM, og at amerikanske tv-selskaper har brukt millioner av dollar til disse rettighetene.