Derfor beholder Astana sin WorldTour-lisens

UCI offentliggjør beslutning om det kasakhstanske laget.

FÅR GODKJENT: UCI har funnet at Astana etterlever strenger krav og får beholde WorldTour-lisenen inn i sesongen 2016.  Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
FÅR GODKJENT: UCI har funnet at Astana etterlever strenger krav og får beholde WorldTour-lisenen inn i sesongen 2016. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

(procycling.no): UCIs lisenskommisjon har kunngjort sin kjennelse i saken om Astanas godkjente WorldTour-lisens for sesongen 2016. Mandag fikk det kasakhstanske laget grønt lys etter at det har vært gjenstand for en omfattende revisjon utført av idrettsvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Lausanne (ISSUL). 

Revisjonen ble iverksatt i kjølvannet av en rekke dopingsaker like etter Vincenzo Nibalis Tour de France seier i 2014. Ikke før i slutten av april besluttet lisenskommisjonen at Astana skulle få beholde sin status innenfor syklingens høyeste divisjon. Betingelsen var streng overvåking fra ISSUL, som over sommeren har rapportert tilbake til UCI ved to anledninger.

- Kommisjonen beslutter: Arbeidet med tilbaketrekningen av WorldTour-lisensen gitt til Astana har mistet formål og er avsluttet, skriver UCIs lisenskommisjon mandag.

Etter at brødreparet Maxim og Valentin Iglinskij testet positivt for EPO sist høst, fant ISSUL en rekke mangler ved Astana-organisasjonen i løpet av revisjonsprosessen som skjedde i vinter. Blant annet en generell mangel på organisering, tilsyn og sviktende styringskultur. ISSUL-rapporten konkluderte da med at laget var i en utsatt posisjon hva gjaldt doping.  

Astana har siden fulgt strenge, operative krav - de ti såkalte cahier des charges - som berører lagets organisering, forberedelsesmetoder samt rytteres arbeidsbyrde. Dette skal sørge for at alle rytterne får tilstrekkelig oppfølging og veiledning. I rapporten som ble publisert mandag fremkommer det at Astana har gjort flere strukturelle endringer som imøteser tidligere avdekket svikt.  

- Med tanke på treningsplanlegging for rytterne, lagets ansatte, rittstyring og medisinsk behandling, kan situasjonen karakteriserer som vesentlig forbedret sammenliknet med den som ble avdekket i revisjonsrapporten desember 2014. I tillegg kan man vise til innføringen av en ny kommunikasjonsplattform som sikter på å forbedre kommunikasjonen mellom lagets ulike komponenter, skriver lisenskommisjon videre 

I tråd med kritikken fremsatt i ISSUL-rapporten har Astana styrket støtteapparatet ved å ansette en russisk-språklig trener og lege. Navnet på en av lagets ansatte ble sensurert i rapporten, men kommisjonen understreker at personen har gått med på å revidere sin posisjon i tråd med anbefalingene fra ISSULs eksperter.