NM i langrenn

Derfor ble Bjørgen bekymret underveis i kanonløpet

Marit Bjørgen leverte en knallstart og ledet med 15 sekunder etter to kilometer. Da begynte hun å tenke at det er vel lang tid til Lahti-VM.

UTKLASSET KONKURRENTENE: Marit Bjørgen var overlegen på dagens tikilometer i NM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTKLASSET KONKURRENTENE: Marit Bjørgen var overlegen på dagens tikilometer i NM. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

LYGNA / OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg kan velge og vrake i VM-øvelser når det braker løs i Lahti om snaue tre uker. Maiken Caspersen Falla er også garantert å gå minst sprintøvelsene.

Bak derimot pågår det en knallhard kamp om de siste plassene til VM-øvelsene.

Kjemper om VM-plass

Kathrine Rolsted Harsem, Ragnhild Haga og Astrid Uhrenholdt Jacobsen er blant utfordrerne. Det samme kan Marthe Kristoffersen være.

DAGENS PALL: Marit Bjørgen vant foran Ingvild Flugstad Østberg og Kathrine  Harsem. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DAGENS PALL: Marit Bjørgen vant foran Ingvild Flugstad Østberg og Kathrine  Harsem. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Og kampen om å sikre VM-plass startet under dagens 10 kilometer klassisk, som også er en distanse under VM.

Pangstart

En som derimot har følt seg bra den siste tida, er Marit Bjørgen.

Og under dagens 10km kom hun med et nytt skremmeskudd til alle før VM.

Bjørgen ledet med 15 sekunder allerede etter 2 kilometer - og så seg aldri tilbake. I mål var hun over minuttet foran Ingvild Flugstad Østberg på andreplass.

- Det er så rått å se. Bjørgen vet nøyaktig hva som kreves og er i rute til VM, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland på direkten.

Hovedpersonen selv sa følgende til NRK:

- Det er artig å gå når kroppen fungerer og skia er perfekt. Det var bare å øke og øke. Jeg tenkte underveis: «er jeg så tidlig i bra form?» Jeg syns det er mange uker igjen til VM, så jeg begynte å bli litt bekymret. Jeg hadde gode ski i dag også.

VM-drama

Bak blir det blir et drama om pall-og VM-plass. Fram til tredje plassering på sju kilometer lå Østberg var 39 sekunder bak. Harsem hadde tapt litt mer og lå 51.4 sekunder bak. Jacobsen hadde 55 sekunder opp. Kristoffersen og Haga merket kjøret og lå nå over minuttet bak Bjørgen.

Spørsmålet var, hvem taklet de siste kilometerne best?

Svaret ble Harsem. 27-åringen som går for IL Varden ble nummer tre, 1:09 bak Bjørgen. Jacobsen ble nummer fire - 1:23 bak Bjørgen. Ragnhild Haga ble nummer fem, 1:34 bak.

Med andre ord blir det ingen enkel oppgave for de som skal ta ut VM-troppen.

Det var lite som skilte de som kjemper om den siste plassen. Spørsmålet nå er om flere blir tatt ut og formen rett før VM-start avgjør - eller om dagens renn blir brukt som et rent amerikansk uttak. Svaret får vi kanskje lørdag, da VM-troppen offentliggjøres.

- At Kathrine er åtte sekunder foran er noe hun må ta med seg. Vi har et løp i Estland helga før Lahti - så vi får ta med slike ting også. Akkurat nå har Kathrine et overtak, sier Roar Hjelmeset til NRK.

Ei som var skuffet - var Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Til NRK sier hun:

- Jeg går et dårlig løp. Det fungerer ikke i det hele tatt. Om det blir bronse eller ikke er ikke så nøye for meg. Det er noe som har skjedd som gjør at formen eller noe annet ikke er der det skal være. Jeg har ikke noen gode svar. Det er ikke gøy å gå skirenn sånn som kroppen kjennes ut i dag. Det er helt tomt, det er som jeg ikke har spist noe på to uker.

IKKE FORNØYD Astrid Uhrenholdt Jacobsen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE FORNØYD Astrid Uhrenholdt Jacobsen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer