Derfor ble det full forvirring rundt uthengt KHL-agent

- Hele situasjonen snudde seg over natta.

FORVIRRING RUNDT KHL: KHL-representant Antanas Sakavickas (i midten) ble uthengt som en falsk representant i forrige uke etter kommunikasjonssvikt i KHL-ledelsen. Her er han med Bjørn Mathisrud og generalsekretær i ishockeyforbundet Jon Haukeland. Foto: Hockeynytt
FORVIRRING RUNDT KHL: KHL-representant Antanas Sakavickas (i midten) ble uthengt som en falsk representant i forrige uke etter kommunikasjonssvikt i KHL-ledelsen. Her er han med Bjørn Mathisrud og generalsekretær i ishockeyforbundet Jon Haukeland. Foto: HockeynyttVis mer

(Dagbladet): - Vi har aldri opplevd noe lignende, sier Jon Haukeland, generalsekretær i Norges Ishockeyforbund til Dagbladet.

Det ble oppstyr i hockey-Norge i forrige uke rundt det som skulle skulle være en falsk agent fra KHL (Kontinantal Hockey League). Antanas Sakavickas var på besøk i Norge for å se på mulighetene for norsk deltagelse i serien som hovedsakelig består av lag fra Russland og Øst-Europa.

Nå forteller ishockeyforbundet om hvordan kommunikasjonssvikt i KHL førte til at Sakavickas ble uthengt som en bedrager.

- Det hele var en kommunikasjonsfeil og hele situasjonen snudde seg over natta. Det ble også forvirring hos oss fordi inngangsmåten fra representantens side var litt uvanlig, sier Haukeland til Dagbladet.

Først fikk Norges Ishockeyforbund beskjed om at mannen fra Litauen ikke hadde noen tilknytning til KHL.

Dagen etter kom kontrabeskjeden.

Da fikk ishockeyforbundet vite at Sakavickas var en forretningsmann som hadde fått godkjenning av KHL til å vurdere forholdene og situasjonen i norsk hockey.

Stusset på blankt ark Forvirringen startet da hockeyforbundets sportssjef Petter Salsten fikk vite om interessen fra KHL og at ligaen ønsket å møte representanter fra Norges Ishockeyforbund for se på mulighetene for å etablere et norsk KHL-lag.

Salsten ba vedkommende rette en formell henvendelse til forbundet og noen dager senere kom det et brev per mail fra en privat mailadresse undertegnet Atanas Sakavickas, ifølge en pressemelding fra hockeyforbundet.

Henvendelsen var en pdf-fil på et hvitt, nøytralt brevark - og Norges Ishockeyforbund ønsket en mer formell bekreftelse på at Sakavickas hadde den nødvendige fullmakten fra KHL.

Hockeyforbundet fikk deretter en uke senere et nytt KHL-brev undertegnet av KHL-presidenten Alexander Medvedev, der Sakavickas fikk fullmakt til å se på forholdene i norsk hockey på KHLs vegne. Onsdag i forrige uke hadde forbundet et møte med Sakavickas, men rett etterpå kom kontrabeskjeden.

ROT I KHL: Sakavickas var i Norge for å se på mulighetene for norsk lag i KHL. Foto: Privat.
ROT I KHL: Sakavickas var i Norge for å se på mulighetene for norsk lag i KHL. Foto: Privat. Vis mer

Via en pressemelding hevdet KHL at de ikke hadde kjennskap til litaueren.

- Det er ingen representanter eller ansatte fra KHL i Norge og ingen personer har godkjenning til å forhandle på vegne av KHL.

Forbundet tok igjen kontakt med KHL-ledelsen som bekreftet innholdet i pressemeldingen om at ingen representanter var i Norge.

Beklaget rot Fredag morgen tok saken igjen en ny vending.

Da kom kommunikasjonssjefen fra KHL med en beklagelse.

- Vi kan bekrefte at brevet signert av Alexander Medvedev er ekte. Det har vært en kommunikasjonsfeil, skrev KHL-ledelsen, som også ønsket å unngå at saken kom ut i media.

Generalsekretær i Norges Ishockeyforbund mener de selv ikke kunne opptrådt annerledes.

- Jeg kan ikke se en annen måte vi kunne gjort dette på og vi havnet i en spesiell situasjon, sier Haukeland til Dagbladet.

Haukeland sier de ikke har hatt flere møter med Sakavickas etter onsdag i forrige uke.

- KHL er en profesjonell liga og den lærdommen vi tar med oss er at det kan oppstå kommunikasjonsfeil også hos de større ligaene, sier Haukeland.

NORDMENN I KHL: Lars Haugen (t.v) og Patrick Thoresen spiller for Dinamo Minsk og SKA St. Petersburg i KHL. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NORDMENN I KHL: Lars Haugen (t.v) og Patrick Thoresen spiller for Dinamo Minsk og SKA St. Petersburg i KHL. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Saken kunne kanskje vært unngått hvis representanten hadde fullmakt fra start av, sier han, og forteller at Norges Isforbund konkluderer med at Sakavickas hadde fått fullmakt av hockeypresident Medvedev, uten at KHL-organisasjonen var kjent med dette.

- Hva er sjansen for et norsk KHL-lag?

- Det er veldig mange spørsmål som må besvares før det kan vurderes skikkelig. Det handler blant annet om økonomiske spørsmål. Men det som er klart er at KHL stadig utvikler seg. De er på plass i Finland - og har flørtet med lag i Sverige, sier Haukeland.

- Skandale Sakavickas selv omtalte saken som en skandale etter at han hadde reist tilbake fra Norge-oppholdet.

- Nå håper jeg alle aktørene i Norge kan jobbe sammen om en best mulig hockeyframtid, sa Sakavickas til Dagbladet.

- Dette var en stor skandale for meg óg. Men nå er misforståelsen heldigvis blitt avklart, sa han.

ØNSKER NORSK LAG?: Det er fortsatt usikkert om det blir norsk deltagelse i KHL i framtida. Her fra kamp mellom AK BARS Kazan og HC Lev Praha. Foto: AP Photo/CTK, Michal Kamaryt
ØNSKER NORSK LAG?: Det er fortsatt usikkert om det blir norsk deltagelse i KHL i framtida. Her fra kamp mellom AK BARS Kazan og HC Lev Praha. Foto: AP Photo/CTK, Michal Kamaryt Vis mer