Derfor ble han elsket og hatet

Sitatene som gjør «The Special One» spesiell.

• Klar for mimrestund? Les over 1000 artikler om José Mourinho

(Dagbladet.no): José Mourinho (44) har tidligere fortalt om da faren hans fikk sparken som fotballmanager på første juledag, som en følge av en dårlig kamp to dager tidligere.

- Jeg var ni eller ti år gammel, og faren min ble oppringt midt i lunsjen, sa portugiseren om dagen som tydeligvis gjorde et sterkt inntrykk på den tilsynelatende jernmannen.

I natt ble han sjøl angivelig sparket som manager, i Chelsea. Den russiske investoren Roman Abramovitsj skal ha stått bak.

Den offisielle versjonen er at han trakk seg på eget initiativ, som en følge av presset som kuliminerte med det svake uavgjortresultatet mot Rosenborg på onsdag.

Uansett er det et faktum at «The Special One», hans egen beskrivelse av seg sjøl, vil bli husket i England som nettopp det: en svært spesiell fotballmanager.

Her er noen av årsakene til det:

• «Vær så snill, ikke kall meg arrogant. Men jeg er europeisk mester, og jeg synes jeg er spesiell.»

• «Jeg og Rafael Benitez (Liverpool-manager, journ.anm.) var gode venner helt til Liverpool begynte å vinne. Da begynte han å ombestemme seg».

• «Jeg har flere gode spiller skadd. Og du vet hvordan det er med omeletter og egg. Ingen egg, ingen omelett. Alt kommer an på kvalitetene på eggene».

• «Det er umulig at straffer blir dømt mot Manchester United, og det er ikke mulig at straffer blir dømt i Chelseas favør. Hvis noen straffer meg for å si sannheten, betyr det slutten for demokratiet. Da går vi tilbake til tidligere tider.»

• «Og når jeg går på pressekonferansen etter kampen, er ikke kampen ferdig ennå»

• «Kanskje blir jeg arrestert før cupfinalen. Hunden er på ferie og vil forbli på ferie inntil folk slutter å være uærlige og så lenge de ikke klarer å glemme at jeg er utlending og en kjent person»

•  «Som vi sier i Portugal: De tok med seg bussen og parkerte den foran målet»

• «Alle ønsker at Chelsea skal tape en kamp. Når de gjør det bør dere innstifte en ny fridag»

• «Jeg er mer redd for fugleinfluensa enn fotball. Hva er fotball sammenlignet med livet? Jeg må kjøpe noen masker og ting, kanskje til hele laget»

• «Det er ikke ligaen, det er ikke FA-cupen, det er ikke mesterligaen. Men det er fortsatt en turnering og vi må ha respekt for den»

• «Pavel Nedved, Paul Scholes og Luis Figo har alle sluttet å spille landskamper. Det er greit for tsjekkerne, engelskmennene og portugiserne. Men i Frankrike? De har ikke frihet der. Det er helt utrolig. Makelele er ikke en fotballspiller. Han er en slave. Han har ingen menneskerettigheter, valgmuligheter eller frihet. Så han er en slave. Men reglene er slik, og hva kan vi gjøre»
 
• «Omstendighetene er vanskelige for oss med de nye reglene i fotball som vi opplever. Det er ikke mulig å få straffe mot Manchester United og det er ikke mulig å få straffe til Chelseas fordel. Det er ingen konspirasjon. Det er fakta. Jeg snakker fakta. Dersom ikke, trenger jeg store briller»

• «Unge spillere er som meloner. Først når du åpner og smaker på dem, vet du 100 prosent sikkert om melonene er gode. Noen ganger kan du ha en vakker melon som ikke smaker så bra og andre ganger kan du få en stygg melon som smaker fantastisk» 

(Kilder: NTB, Sportinglife og BrainyQuote)

• Ditt beste Mourinho-minne: Hva husker du best fra tida hans i Chelsea?
FERDIG: José Mourinho, her i aksjon på treningsfeltet i forkant av kampen mot Rosenborg, er ferdig som manager for Chelsea. Foto: CARL DE SOUZA/AFP/SCANPIX
FERDIG: José Mourinho, her i aksjon på treningsfeltet i forkant av kampen mot Rosenborg, er ferdig som manager for Chelsea. Foto: CARL DE SOUZA/AFP/SCANPIX Vis mer
Derfor ble han elsket og hatet
Derfor ble han elsket og hatet
SISTE HÅNDTRYKK: Rosenborg-trener Knut Tørum (t.v.) fikk æra av å gi José Mourinho hans siste etter kampen-håndtrykk som Chelsea-manager.