Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hva skyldes utøvernes misnøye mot Hetland?

Derfor ble Hetland fjernet som sjef til tross for OL-suksessen: - Beklagelig

Med fire av seks mulige OL-gull var det ingen som hadde mer suksess enn Norges langrennsherrer i Pyeongchang. Likevel får ikke Tor Arne Hetland fortsette som allroundsjef. Årsaken er sammensatt.

FERDIG: Tor Arne Hetland får ikke fortsette som landslagstrener for allroundlaget til tross for OL-suksessen i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FERDIG: Tor Arne Hetland får ikke fortsette som landslagstrener for allroundlaget til tross for OL-suksessen i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I tidenes beste vinter-OL av én enkeltnasjon, nemlig Norge i lekene i Pyeongchang, var det ingen som hadde større suksess og gullfangst enn de norske langrennsherrene.

Fire av seks OL-gull og totalt sju norske medaljer var fangsten som Tor Arne Hetlands gutter sikret seg i Pyeongchang. Det er bedre enn hva langrennsgutta presterte - målt i antall gull - i de olympiske lekene i 2014, 2010 og 2006 til sammen.

Likevel får ikke Hetland - som selv ble olympisk mester på sprinten i Salt Lake City i 2002 - fortsette som landslagstrener for allroundlaget. Det bekreftet Vidar Løfshus på mandagens pressekonferanse på Scandic Holmenkollen Park.

Til Dagbladet utdyper langrennssjefen hvorfor det ble slik.

- Det har vært en viss slitasje mellom utøver og trener. Slitasjen ble så stor at vi konkluderte med at Tor Arne ikke kan fortsette i jobben, sier Løfshus til Dagbladet.

- Hvor ille var slitasjen?

LANGRENNSDEBATTEN: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

- Det gjaldt i hvert fall nok utøvere til at vi kom fram til denne beslutningen. Vi har prøvd å få skuta på rett kjøl igjen, men det klarte vi ikke. Derfor ble det denne løsningen til slutt.

Tar selvkritikk

Hetlands sportslige suksess som trener forrige sesong er umulig å motsi. Fire av seks OL-gull i Pyeongchang var langt over hva noen kunne forvente.

Spørsmålet er derfor: Hva har Hetland gjort såpass galt at han likevel ikke får fortsette i sjefsstolen?

På et norsk landslag er det alltid meritterte utøvere som vil bli vraket til mange viktige skirenn, ikke minst i mesterskap hvor Norge bare har fire plasser.

- Er det først og fremst disse som har ytret misnøyene mot Hetland?

- Det har jeg ingen kommentar til det. Når har vi gjort valget. Jeg synes det er beklagelig. Vi må bare erkjenne at Tor Arne og jeg ikke har vært flinke nok på visse områder, sier Løfshus.

Etter det Dagbladet kjenner til, handler misnøyen mot Hetland om 44-åringens personalbehandling. Kommunikasjonen til utøverne har ikke vært på topp og er noe Hetland tok selvkritikk på da han gjestet Dagbladets langrennsprogram forrige måned.

Bakgrunnen for misnøyen

Kjernen til slitasjen handler blant annet om kommunikasjonen rundt uttakskriteriene til viktige skirenn. Et konkret eksempel er da Hetland valgte å vrake formløper Hans Christer Holund til herrestafetten i OL til fordel for Didrik Tønseth. Selv om resultatet ble bra og Norge vant gull, ble Hetland kritisert for manglende begrunnelse av det overraskende valget.

I samme mesterskap sa også Hetland at han mer eller mindre hadde tatt ut laget til OL-tremila etter samme distanse på Lillehammer allerede i slutten av november. Løpere som Finn-Hågen Krogh og Niklas Dyrhaug uttalte så sent som i januar at de trodde de hadde gode sjanser til å få gå OL-tremila. Det hadde de altså ikke.

Flere av landslagsutøverne skal - etter det Dagbladet kjenner til - også ha reagert på Hetlands tøffe stil som trener og hans harde krav til utøverne. På dette området har slitasjen økt gjennom sesongen.

- Ble dette hans bane, Vidar?

- Jeg vil ikke gå inn i detaljene. Det er mange som sier at jeg også er for tøff og krasse i kantene, svarer Løfshus til Dagbladet.

Skryter av Hetland

Hetland sitter utvilsomt med mye kompetanse og ble på starten av 2000-tallet tidenes første verdensmester og olympiske mester i sprint. 44-åringen var også en mesterlig allrounder som behersket alle mulige distanser.

Som landslagstrener har Hetland forsøkt å få fram de samme typene og satt like harde krav til dem som han satte til seg selv.

Rent sportslig ble resultatet særdeles bra. Nå er han likevel ferdig i jobben som landslagstrener for allroundgutta.

- Hvordan tok han nyheten?

- Tor Arne er selvsagt skuffet, men tar det med fatning. Vi må finne gode løsninger for ham og ta vare på ham, sier Løfshus.

Han skryter av Hetlands trenerkapasitet og håper at Norges Skiforbund kan finne en rolle til ham.

- Tor Arne er et stort trener- og ledertalent. I likhet med meg har han forbedringspotensial på enkelte områder. Jeg håper han blir værende i systemet, for han har mye kompetanse som vi har bruk for, sier Løfshus.

Hetlands erkjennelse

Tor Arne Hetland har ikke besvart Dagbladets henvendelser etter at nyheten ble bekreftet, men da han gjestet Dagbladets langrennsprogram for noen uker siden, svarte han følgende på kritikken mot hvordan han kommuniserer:

- Alle utøverne får den samme sesonginformasjonen. Kanskje lyver vi litt til utøverne og sier at de er i nærheten av laget noen ganger. Samtidig vet utøverne i underbevisstheten hvem som skal gå. Men alle tolker signaler og klapp på skuldra litt ulikt, forklarte Hetland til Dagbladet.

- Dessverre har vi ikke plass til alle de gode utøverne våre. Det er gunstig å gi klarsignal så tidlig som mulig, slik vi unngår å konkurrere oss i hjel før et mesterskap, men det er heller ikke rettferdig å ta det ut for tidlig. Det er en vanskelig balansegang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media