Derfor ble ikke Nils Arne Eggen RBK-trener i 2013

Ny bok avslører.

VILLE TILBAKE: Nils Arne Eggen ønsket å fortsette som RBK-trener etter å ha tatt over midlertidig etter Erik Hamrén, men fikk nei. Også vinteren 2012 fikk han nei, da han ville tilbake. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
VILLE TILBAKE: Nils Arne Eggen ønsket å fortsette som RBK-trener etter å ha tatt over midlertidig etter Erik Hamrén, men fikk nei. Også vinteren 2012 fikk han nei, da han ville tilbake. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det er i den rykende ferske boka «I skyggen av Eggen», skrevet av Adresseavisas journalist Birger Løfaldli, at vi får et nærmere innblikk i Rosenborgs berg- og dalbane-ferd siden Nils Arne Eggen ga seg i trønderklubben i 2002.

Boka tar for seg maktkamp, indre stridigheter og vingling i Rosenborgs ledelse - og ikke minst Eggens forsøk på, og ønske om, å igjen bli hovedtrener i Rosenborg.

I desember 2012 tok styret i RBK to viktige strategiske grep: Jan Jönsson ble avskjediget på grunn av for svake resultater og klubben bestemte seg for å «gå tilbake til røttene».

Det betydde 4-3-3 og et ønske om god samhandling offensivt. Som en konsekvens av ønsket om Eggen-fotball, dukket igjen spørsmålet om Eggen som trener opp.

Sa nei i 2012 Styreleder Ivar Koteng kunne ifølge boka ikke begripe hvorfor klubben ikke benyttet seg av ressursen Eggen i større grad. Vinteren 2012 oppsøkte Koteng Eggen for å forhøre seg med trenerlegenden om han kunne tenke seg å bli RBK-trener igjen:

«Det som skjedde var derimot at Eggen svarte at det ikke var aktuelt for ham å ta på som hovedtrener for Rosenborg. Han sa at han rett og slett ikke hadde energi nok. Dermed følte Koteng at han hadde parkert det spørsmålet», skriver Løfaldli i boka.

Forfatteren spekulerer imidlertid i om Eggen ville ha sagt ja dersom hele klubbledelsen ønsket ham tilbake. Koteng virket nemlig å være den eneste i ledelsen som ønsket den sterke skikkelsen Eggen tilbake i manesjen.

Et intervju Erik Hoftun ga til Dagbladet i samme periode, bekrefter antakelsen.

- Vi ønsker å tenke mer langsiktig nå. Nils Arne er blitt en del år eldre enn det han var. Husk at han ikke var fotballtrener mellom 2002 og 2010. Nå er vi i 2012, og fotballen har utviklet seg. Han blir ikke å se som hovedansvarlig på treningsfeltet på Lerkendal igjen, sa Hoftun.

- Skulle vurdert det Nils Arne Eggen gir boka rett da Dagbladet tar kontakt med ham i ettermiddag.

Da vi spør om samtalen med Koteng, der han erklærte seg selv uaktuell for jobben, svarer han:

- Den samtalen var veldig kort. Saken er denne: Hadde det vært et allment sterkt ønske i Rosenborg om at jeg skulle få jobben, skulle jeg vurdert det. Men jeg visste - og det sier jeg i boka også - at mange ikke ville det, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

I boka sier Eggen hva han tror er den egentlige grunnen til at han ikke fikk fortsette da han meldte seg tilgjengelig i 2009 - og som sannsynligvis også var grunn til at han ikke fikk ta over vinteren 2012:

- Det må jo være noe med min person. Jeg tror det skyldes redsel for de endringene jeg ville ha foretatt i klubben, ut fra hvordan jeg mener Rosenborg skal drives. Svaret ligger nok i at ledelsen i Rosenborg Ballklub er livredd for min kunnskap, sier han i boka.

Navnga Hoftun På Rosenborgs årsmøte i 2013, da Eggen tok ordet, var han inne på det samme. Han navnga Erik Hoftun, Trond Alstad og Terje Svendsen, og mente de måtte være villige til å innrømme at de ikke ønsket ham da Hamrén fikk den svenske landslagsjobben i 2009.

I 2010 tok Eggen, som kjent, over for Erik Hamrén halvveis i sesongen, da svensken ble landslagstrener i hjemlandet. Eggen ledet Rosenborg til gull, og ønsket å fortsette permanent, men fikk altså nei.

Dagbladet har tidligere skrevet at klubben aldri så på Eggen som en permanent løsning, og at skjebnen hans ble beseglet i nettopp 2010.

- Smelte igjen døra Beskjeden fikk Eggen på Trond Alstads kontor på brakka, da han ba om et svar på om han fikk fortsette.

- Han ble så sur og sint som han kan bli og smelte igjen døra. Han hadde vært klar til å overta tvert. Men Nils Arne var ingen langsiktig løsning. Vi endte opp med Jan Jönsson, som vi den gang var overbevist om var en løsning som kunne ha langsiktighet i seg, sier Alstad i boka.

Etter RBKs vraking av Eggen fulgte en mediestorm av de sjeldne. Klubbledelsen var likevel bombesikker på at de hadde tatt det rette valget.

- De som var sammen med ham på 1990-tallet har nok vanskelig for å se dette. Det er enklere for oss som har kommet til etterpå. Suksessen til Rosenborg på 1990-tallet er den største trusselen mot ny suksess, mye fordi Nils Arne Eggen oppfører seg slik han gjør. Verden og de andre lagene har utviklet seg voldsomt siden han sluttet, sier Alstad i boka.