Derfor ble Messi forbanna

Lionel Messi reagerte på dommeren, konfronterte Nederland-benken og raste mot en motspiller.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

HØRER DERE MEG? Lionel Messi etter 2-0-scoringen. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB
HØRER DERE MEG? Lionel Messi etter 2-0-scoringen. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Argentina - Nederland 2-2 (Argentina videre etter 4-3 i straffekonken)

LUSAIL (Dagbladet): Lionel Messi (35) spilte med følelsene utenpå drakta i dramaet mot Nederland. Først diskuterte han lenge med dommer Antonio Mateu Lahoz - som også belønnet Messi med gult kort for klaging i andre omgang.

- Det var mye bråk da de utliknet, det var ikke rettferdig. Jeg syns det var frispark. Jeg vil ikke snakke om dommeren, siden du kan bli straffet. Jeg mener han ikke levde opp til standarden, sier en rolig og behersket Lionel Messi på pressekonferansen etter kampen.

Messi forteller argentinsk presse at det var de små avgjørelsene til Lahoz han reagerte på, som frisparket som førte til 2-2-scoringen elleve minutter på overtid.

- Det er mange detaljer inne på banen som gjør at du reagerer, sier Messi.

Etter kampen serverte Messi noen gloser i retning Nederland-manager Louis van Gaal og assistenttrener Edgar Davids, før han ble geleidet bort. Det er uvisst hva som ble sagt, og til hvem av dem, men det var ingen vennlig konfrontasjon.

KONFRONTASJON: Lionel Messi diskuterer med Edgar Davids og Louis van Gaal. Foto: NTB
KONFRONTASJON: Lionel Messi diskuterer med Edgar Davids og Louis van Gaal. Foto: NTB Vis mer

Så ble Messi filmet av argentinske Tyc Sport, da han skal ha sagt følgende til den høyreiste nederlandske tomålscoreren Wout Weghorst:

- Hva ser du på, din tosk? Gå vekk herfra, tosk.

Ifølge Cadena Cope-journalisten Ricardo Inclán, skal Weghorst faktisk ha kommet bort for å be Messi om å bytte drakt. I stedet skal Messi ha blitt rasende og ropt:

- Stapp den opp i ræva.

Like etterpå skal Messi altså ha havnet direkte på Tyc Sport, hvor Messi fortsatte å rope mot Weghorst. Det skriver argentinske La Nacion.

«Når noen ser på jenta di», skriver Sergio Agüero på humoristisk vis og linker til videoen som du kan se litt under.

Messi har forklart overfor argentinsk presse hvorfor han reagerte som han gjorde mot den nederlandske innbytteren.

- Helt siden han kom innpå begynte han å provosere og for meg er ikke det en del av hvordan fotballen skal være, sa Messi ifølge Olé.

Messi ble også avbildet da han holdt armene bak ørene og feiret 2-0-scoringen. Feiringen kalles «Topo Gigio» etter en barnekarakter (en mus).

Det samme gjorde flere Argentina-spillere like etter at nasjonen avgjorde straffesparkkonkurransen. I stedet for å feire umiddelbart, hånet de først Nederland-spillerne samtidig som de løp mot målscorer Lautaro Martínez.

Van Gaal ville ikke si noe om konfrontasjonen han og Davids hadde med Messi, og påpekte at spillerne hans ble «emosjonelle».

- Etterpå ble det sagt ord, noe som førte til en emosjonell reaksjon. Jeg kan ikke si noe om det. Jeg var ikke på banen.

Argentina-trener Lionel Scaloni tonet også ned det som skjedde, og ville ikke snakke om Messis reaksjoner mot den nederlandske benken.

- Jeg mener kampen var opphetet, det var en kvartfinale og slike ting som skjer på banen, blir på banen. Leo var en veldig viktig spiller, og han viste at han er tidenes beste. Så vi er glade for at han er på vårt lag, sa Scaloni diplomatisk.

Messi sier følgende om van Gaal:

. Jeg liker ikke folk som snakker før kampene. Det er ikke en del av fotballen. Jeg respekterer alltid alle, men jeg liker at de respekterer meg også. Van Gaal respekterte oss ikke.

Van Gaal skal blant annet ha uttalt før kampen at Messi ikke løper så mye når Argentina har ballen.

- Lotteri

Louis van Gaal sto på sin side med hendene i lomma på sidelinja en god stund etter at nederlaget var et faktum, mens fortvilte nederlandske spillere forsøkte å fordøye tapet utpå gressmatta.

Etter en liten time out gikk van Gaal bort og trøstet sine elever rundt midtstreken. Han ga Virgil van Dijk, som bommet på den første straffen, en klapp på skuldra, mens Liverpool-stopperen la ansiktet i hendene i fortvilelse.

Nederland var nærmest død og begravet, før et innøvd frisparktrekk gjenopplivet de oransje da de trengte det som mest. I ekstraomgangene holdt de akkurat unna, mens desperate argentinere hamret ballen i stolpen og like utenfor mål. Til slutt ga ikke slitet betalt.

- Jeg syns vi gjorde en fantastisk jobb. Vi bommet på de to første straffene, og da ble det vanskelig. Det handler om flaks, det er et lotteri, sa Van Gaal på pressekonferansen etter kampen.

Nederland-spillerne reagerte også på dommer Lahoz - som delte ut hele 16(!) gule kort.

- Jeg tror du så kampen selv, du må ha sett at de fikk en straffe og den var billig, sa van Gaal.

Det ble høy temperatur på banen i kampen mellom Nederland og Argentina når en banestormer kommer inn på banen. Reporter: Christian Fjermeros / Video: Twitter / Foto: NTB Vis mer

Møter Kroatia

Det var en kamp som hadde det meste: Et magisk Messi-øyeblikk, en innøvd frisparkvariant som gikk i mål elleve minutter på overtid, en dramatisk straffesparkkonkurranse, en banestormer som ble taklet av fem vakter, en dommer som delte ut kort like hyppig som en black jack-dealer, en manager (Louis vana Gaal) som kastet innpå høyreiste Weghorst og midtstopper van Dijk på topp i ren desperasjon - og fikk betalt.

Det er med andre ord vanskelig å velge øyeblikk fra den dramatiske bataljen i Lusail, som må ha fått den gjeve argentiner og nederlender til å gå gjennom samtlige følelser i registeret i løpet av 120 minutter med fotball.

Nå møter Argentina Kroatia, etter at Luka Modric og co. slo ut selveste Brasil - også det på straffer.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer