UTEN MESSI: Argentina før kampen mot Chile i gruppespillet i årets Copa America. Foto: Xinhua / Sipa US
UTEN MESSI: Argentina før kampen mot Chile i gruppespillet i årets Copa America. Foto: Xinhua / Sipa USVis mer

Derfor blir Argentina bedre uten Lionel Messi

Argentina tapte Copa America finalen på straffer mot Chile, etter kampen annonserte Messi at finalen var hans siste kamp i landslagsdrakta. For Argentina er ikke det nødvendigvis så negativt som det høres ut.

Den første kampen i Copa America måtte Argentina klare seg uten Lionel Messi, og i likhet med finalen var det Chile som stod på motsatt banehalvdel. Laget viste at de kan være med å kjempe i toppen selv uten stjernespilleren. Det var en inspirert Angel Di Maria som ledet guttene på banen. De hadde god flyt og balanse i spillet og argentinerne løp det chilenske laget i biter da kampen endte 2-1.

MÅLSCORER: Angel Di Maria hedret bestemoren etter målet i den første kampen. Foto:AP Photo / Marcio Jose Sanchez
MÅLSCORER: Angel Di Maria hedret bestemoren etter målet i den første kampen. Foto:AP Photo / Marcio Jose Sanchez Vis mer

Chile hadde ballen mest, likevel hadde Argentina nesten dobbelt så mange skudd på mål som de regjerende mesterne. Angel Di Maria var spilleren som virkelig skinte. 90% av pasningene hans kom til riktig adresse, og da han satt ballen bak Claudio Bravo hyllet han sin avdøde bestemor. Ever Banega scoret vinnermålet, likevel var det Paris Saint-Germain-spissen som ble kåret til banens beste.

Et kleint spørsmål

Det er vanskelig å si noe med sikkerhet, ettersom alle er klar over Messis verdi og ferdigheter. Likevel var det noe attraktivt ved det argentinske laget uten sin daværende kaptein. Laget var helt annerledes bygd opp enn det ville vært dersom Messi hadde vært på banen.

I stedet for å fokusere på Di Maria og venstresiden ville laget ha vært bygd opp rundt Messi. Chile kjenner til han som spiller og de ville ha lagt sin strategi rundt ham på midten. Argentina har ikke spillere som klarer å skape spillerom slik som Neymar og Luis Suarez gjør i Barcelona, dermed ville Argentina blitt tannløse mot chilenerne. Argentina uten Messi på banen var et friskt pust og en nytelse å se på.

Strategien argentinerne brukte for å bryte opp det chilenske forsvaret var tatt rett fra tavla i garderoben og det produserte to praktfulle mål. De kom begge på raske kontringer, i tillegg hadde Gonzalo Higuain en sjanse som gikk rett på utsiden av stanga.

Tilpasser laget

Argentinas manager Gerardo Martino bekreftet at laget var annerledes etter kampen. På et spørsmål om hvorfor han lot Di Maria og Nicolas Gaitan bytte side i første omgang fortalte manageren at «spillerne har ikke et problem» med å spille på begge sidene, og at spillerne «er frie til å flytte seg som de vil».

Det er likevel et unntak til den regelen.

- Den eneste vi alltid har på høyre siden når han er på banen er Messi, forklarte Martino. - Det er vanskelig hvis han er på venstresiden, fordi han aldri har okkupert den delen av banen.

Når Messi er i start-elleveren blir systemet mer stillestående. Når han er ikke er med oppfordrer treneren til bevegelse i laget.

Det er likevel kun estetiske bekymringer. De fleste vil se fotball med mye høy fart, med både spiller og ballbevegelser, og med mange målsjanser. Uten alt fokuset på en stjernespiller ble spillet mer flytende, og talentfulle spillere som Di Maria kunne påvirke spillet.

KNEKT: Messi er en fantastisk spiller, men var tydelig nedfor etter finalen i Copa America.Foto: Steven Limentani / ISI / REX / Shutterstock
KNEKT: Messi er en fantastisk spiller, men var tydelig nedfor etter finalen i Copa America.Foto: Steven Limentani / ISI / REX / Shutterstock Vis mer

Når Messi er på banen bruker motstanderne mye fokus på å være kompakte – både i bredden og lengden av banen. De blir redde for å ta sjanser og for å åpne seg på midtbanen – der de vet Messi er farlig. Lag ofrer det de vil oppnå og er villige til å spille stygt. Mot Messi, er det den eneste muligheten man har.

På landslaget oppnådde aldri Messi å ta noen trofeer og hans verdi kan diskuteres. Hans kritikere ignorerer ikke hans utrolige karriere og ferdigheter men de har et viktig poeng: det er som han er to forskjellige spillere, en i Barcelona-drakt og en annen i Argentina-drakt.

De tre siste store turneringene har det argentinerne bygd laget rundt Messi. VM 2014, Copa America 2015 og Copa America i år. De ligger først på FIFA rankingen. Den lille magikeren har blitt kåret til banens beste flest ganger i landslagets historie, i tillegg til å være toppscorer. Likevel har aldri Messi vunnet noen tittel på sine 113 landskamper.