Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor blir Northug bedt om ny politiforklaring

Førstestatsadvokat snakket på pressekonferanse.

ET BRUTALT MØTE MED AUTOVERNET: Her, i 40-sonen i General Bangs vei på Byåsen i Trondheim, endte bilen Northug kjørte i fylla natt til 4. mai.Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ET BRUTALT MØTE MED AUTOVERNET: Her, i 40-sonen i General Bangs vei på Byåsen i Trondheim, endte bilen Northug kjørte i fylla natt til 4. mai.Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Les hele tiltalebeslutningen her.

(Dagbladet): På en pressekonferanse i Trondheim klokka 16.00 fortalte førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes om tiltalebeslutningen mot Petter Northug.

Der ble det også kjent at Northug må inn til ny politiforklaring:

«Han vil nå bli bedt om å gi en ny politiforklaring. Formålet med den er å få avklart om han erkjenner straffeskyld for de forholdene som er inntatt i tiltalebeslutningen og om han samtykker til at saken kan pådømmes som tilståelsessak», skriver førstestatsadvokaten.

På spørsmål om når nye avhør vil finne sted, svarer Soknes:

- Det kan jeg ikke si noe om, sier Soknes på pressekonferansen.

- Har du snakket med Northugs advokat?

- Ja. Han vil ta det som står i tiltalen til etterrettning. Mer kan jeg ikke si, sier Soknes.

Northug er også anklaget for å lyve for politiet. Politiet mener skiløperen flere ganger - i tre ulike avhør - hevdet det ikke var han selv som kjørte bilen.

- Det er viktig å påpeke at det ikke er snakk om falsk forklaring, men en falsk anklage mot personen som var i samme bil, sier Soknes om alvorlighetsgraden.

Northug kan også miste retten til å kjøre bil for alltid, fordi han opprinnelig hevdet det var kameraten som kjørte.

Skiløperen er tiltalt på disse punktene:

1) Kjøring i alkoholpåvirket tilstand.
2) Ikke vært hensynsfull og aktpågivende.
3) Ikke fullt offentlig trafikkskilt og oppmerking.
4) Ikke hjulpet person som er kommet til skade.
5) Ikke varslet politiet.
6) Falsk anklage, anmeldelse eller forklaring.

Vil ikke kommentere Northugs manager, Are Sørum Langås, ønsker ikke å kommentere påtalen overfor Dagbladet i dag.

Statsadvokatene fikk saken oversendt fra politiadvokat Monica Grøtte Estenstad ved Sør-Trøndelag Politidistrikt forrige mandag, og har brukt tida fram til nå på å gjøre den helt klar.

Petter Northug har allerede innrømmet at han kjørte sin Audi A7 under påvirkning av alkohol da han krasjet i autovernet på Byåsen i Trondheim natt til 4. mai i år.

Tilsto Sammen med en kamerat kjørte langrennsesset på måfå i trøndernatta etter et nachspiel hjemme hos Northug selv. Ferden endte brutalt i autovernet, etter at Northug mistet kontrollen og kjørte over en rundkjøring på stedet.

Northug stakk av fra krasjen og etterlot seg sin lett skadde kamerat i bilen. Audien, til en verdi av over en million kroner, ble totalvraket.

Saken går som en tilståelsessak i retten. Det betyr at Petter personlig må møte i retten for å forklare seg.

- På generelt grunnlag kan jeg si at man må møte opp personlig i retten og gi en uforbeholden tilståelse for å få en tilståelsesdom, sier nestleder og tingrettsdommer i Sør-Trøndelag tingrett, Berit Solseth, til Dagbladet.

Når saken nå berammes blir det etterhvert også klart hvor lang straff Petter Northug må sone. Med en promille på mer enn 1,5 idømmes man som hovedregel ubetinget fengsel, men som Dagbladet har skrevet tidligere, kan Northug søke om å sone hjemme med fotlenke dersom det er nødvendig for at han skal kunne passe jobben sin som skiløper.

- Jeg skal ta min straff, det er det ingen tvil om, sa Petter Northug etter episoden.

Kan søke om utsettelse Northug kan også søke om utsettelse av soning til etter ski-VM i Falun i februar. Dersom han får gå der.

Enn så lenge er heller ikke representasjonsavtalen med Norges Skiforbund undertegnet, og inntil Petter signerer den vil han ikke få starte i verken verdenscup eller VM.

Skiforbundet ønsker ikke å gi noen utfyllende kommentarer til dagens påtalebeslutning fra statsadvokaten.

- Vår kommentar er den samme som i vår. Vi tar sterk avstand fra det som har skjedd og det er ikke forenlig med idretten. Vi er også glade for at Petter har vært tydelig på dette. Straffesaken pågår og vi har derfor ingen ytterligere kommentarer, skriver kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund til Dagbladet.

Hovedregelen ved promilledommer er også at synderen bøtelegges med halvannen brutto månedslønn. For Northugs vedkommende vil dette være snakk om flere hundre tusen kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media