Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor bør Roma-stjerna være Chelseas førsteprioritet

Nainggolan vil passe perfekt under Antonio Conte.

ENERGISK: Radja Nainggolan er alltid vanskelig å møte for en hver motspiller. Foto: Scanpix
ENERGISK: Radja Nainggolan er alltid vanskelig å møte for en hver motspiller. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Ansettelsen av Antonio Conte som Chelsea-manager ble offentliggjort mandag 4. april etter lang tids spekulasjoner. Den nåværende italienske landslagssjefen vil ta over styringen på Stamford Bridge etter europamesterskapet i sommer, og ankomsten hans er ventet å føre til en stor utskiftning i spillerstallen.

Chelsea har underprestert grovt denne sesongen, noe som for øyeblikket gjør at de såvidt er innenfor topp ti på Premier League-tabellen. Det innebærer at plassen til en rekke spillere kan være truet når den nye manageren tar fatt på jobben. Conte har en enorm vinnerskalle og vil ønske å implementere sin egen stil, og nye signeringer vil utvilsomt bli gjennomført for å få til det.

Etter at italienerens nært forestående ankomst ble bekreftet, har mange spillere blitt knyttet til London-klubben, inkludert Juventus' midtstopper Leonardo Bonucci og Napoli-angriperen Gonzalo Higuain. Begge ville vært glimrende forsterkninger, men Chelseas førsteprioritet bør være Romas midtbanespiller Radja Nainggolan.

Balanse på midtbanen Den 27 år gamle belgiske landslagsspilleren skapte et navn for seg selv i italiensk fotball i Piacenza og Cagliari før han gikk til «Giallorossi» tidlig i 2014, først på et lån som raskt ble gjort til en permanent overgang etter at spilleren etablerte seg som en nøkkespiler. Først under Rudi Garcia, så Luciano Spalletti.

Chelseas midtbaneproblemer har vært veldokumenterte de siste sesongene. Nemanja Matic har vært så ute av form at midlertidig manager Guus Hidding har favorisert John Obi Mikel på hans bekostning, mens Cesc Fabregas' defensive begrensninger har blitt avslørt. I mellomtiden har Ruben Loftus-Cheek vist lovende tegn, men han er fremdeles for uerfaren til å være lagets motor på egenhånd.

I all hovedsak så mangler blåtrøyene balanse etter som deres sentrale midtbane ofte er for statisk og defensive eller for angrepsorientert. De besitter enkelt og greit ikke de individuelle ferdighetene som skal til for å utøve både de defensive og offensive oppgavene på en tilfredsstillende måte.

Nainggolan har de universelle kvalitetene som kan løse dette problemet. En av hans mest åpenbare ferdigheter er hans kraftfulle duellegenskaper. Han er sterk fysisk, sulten på å krige, ikke redd for å stikke foten sin inn i en duell og ikke overraskende kan han effektivt fungere som et defensivt skjold. Samtidig har Nainggolan mange andre ferdigheter.

Han har også en strålende teknikk, godt pasningsspill og en vilje til å drive framover - alle ferdigheter som har endret ham til å bli en mer komplett midtbanespiller brukt bak angriperne i Spallettis «nye» Roma denne sesongen.

Det lå taktisk kollektive hensyn bak begrunnelsen om å endre posisjonen hans, men Nainggolans offensive egenskaper spilte også definitivt en rolle.

Passer taktisk Det har blitt pratet mye om hvordan Chelsea vil stille opp neste sesong. Conte brukte ofte et 3-5-2-system i løpet av sin eksepsjonelle tid i Juventus, men myten om at han tviholder ved denne formasjonen stemmer ikke. Da han var i Bari og Siena, mønstret han et uvanlig 4-2-4-system, mens han har eksperimentert med 4-3-3 i tiden som Italia-sjef, og i seinere tid også en 3-4-2-1. Conte er kort og godt fleksibel når det gjelder lagets form og fasong, og det er uklart om han vil gå for en midtbaneduo eller -trio i Chelsea.

Men selv om han er villig til å tilpasse seg, er han mindre åpen når det gjelder spesifikke stilistiske punkter. Uavhengig av hvilken formasjon han velger, er det visse taktiske prinsipper som han trolig vil innføre.

Som tilfelle er med mange av fotballens største managere, har det taktiske en tendens til å speile personen. Akkurat som Jürgen Klopps energi matcher hans kontrings- og pressvisjon, og Pep Guardiolas personlighet er pent knyttet til hans komplekse pasningsmønster i Barcelona og Bayern München, er Contes intensitet og aggressjon et bevis på hans foretrukne spillemåte.

Uten ballen i laget legger han vekt på rask omstilling til forsvar og et aggressivt presspill. Offensivt foretrekker han fart i det oppbyggende spillet og et direkte pasningsspill.

Det er langt ifra fokus på lange baller, men det handler om å ha et høyt tempo. Og det krever spillere som er kapable til å blande teknikk med kondisjon og et enorm ønske om å jobbe. Her passer Nainggolan inn på alle områder. Noe som alltid er helt sikkert når man ser Roma spille, er at drakten hans er gjennomvåt av svette hver gang det blåses av for 90 minutter, et resultat av å ha plaget motstanderen og drevet fremover med ballen i beina. På denne måten er han ekstremt lik Arturo Vidal, noe som gjør linken til Chelsea enda mer realistisk ettersom Vidal var en essensiell del av Contes Juventus.

Akkurat som chileneren liker Nainggolan å presse høyt i banen. Han spiller med en lidenskap som noen ganger grenser til det vanvittige, og han stopper aldri å løpe. Som en dynamisk midtbanemann, er han komfortabel med å forsvare i områder høyt i banen - i kontrast til å sitte dypt og passe på rommet mellom forsvaret og midbanen i et forsøk på å stenge butikken. Dette pågangsmotet har gjort det mulig for ham å tilvenne seg den nye rollen i Spallettis Roma, noe han selv har pratet om:

- Jeg liker denne posisjonen for den gir meg mer frihet og jeg kan bli med frem i angrep. Jeg må også presse ballen veldig raskt. Jeg tror jeg kan prestere enda bedre i denne rollen, har Nainggolan sagt til Romas egen nettside.

Den perfekte Premier League-spiller Akkurat som hans nye rolle i Roma passer ham, kan Contes stil i Chelsea gjøre det samme. Når angrep bryter sammen kan han være signalspilleren som setter i gang det raske presset på motstanderlagets ballfører.

Og når laget prøver å bryte gjennom, kan han være mannen som tar løp inn i rommene som oppstår. I tillegg, med hans krigerske innstilling, utømmelige energi og fysiske tilnærming, vil han være skreddersydd for Premier League.

Roma skal ifølge rapportene kreve 40 millioner pund for ham. Det er en heftig investering, men en som er verdt å gjøre. Nainggolans signering vil være den ideelle måten å starte Contes revitalisering av Chelsea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!