Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Cupen

Derfor brast Kongsvingers portugisiske suksesstrener (35) i gråt: - Det var ikke fordi vi var klare for finalen

- Dette betyr alt.

SUKSESSTRENER: Portugisiske Luis Pimenta ledet torsdag kveld Kongsvinger til klubbens første cupfinale. Foto: Scanpix
SUKSESSTRENER: Portugisiske Luis Pimenta ledet torsdag kveld Kongsvinger til klubbens første cupfinale. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): For to år siden tok Luis Pimenta (35) over et Kongsvinger-lag som befant seg på nivå tre i Norge. Allerede sesongen etter ledet den høyt utdannede portugiseren hedmarkingene fra 2. divisjon til Obos-ligaen.

I år har suksessen fortsatt. Kongsvinger er klare for kvalik til Tippeligaen og onsdag kveld sendte rødtrøyene sjokkbølger gjennom Marienlyst-publikummet. Med en nøye gjennomtenkt kampplan, heltemodig innsats og et unikt samhold tok Kongsvinger seg til klubbhistoriens første NM-finale på bekostning av tippeligalaget Strømsgodset.

- Dette betyr alt. Det er det nydeligste øyeblikket i klubbens historie. Vi var i 2. divisjon i fjor. Nå er vi i cupfinalen og klare for kvalik til Tippeligaen. Det er stort, forteller en rørt Pimenta til Dagbladet.

Begynte å gråte

Pimenta bestemte seg allerede i tenårene for at det var trener han skulle bli. Han begynte derfor å studere spillets mange nyanser på det samme universitetet som flere av Portugals beste managere hadde vandret i gangene på tidligere.

Mens han utseendemessig kunne gått for å være spanske Pep Guardiolas bror, deler han mange av de samme faktene som landsmann José Mourinho. Mot Strømsgodset sto portugiseren langs sidelinjen under samfulle 90 minutter. Full av adrenalin både gestikulerte, skrek, oppildnet og formanet han spillere og supportere til maks innsats. Ved et tilfelle i første omgang, klasket han også til en av sine egne. Grunn? Han var fornøyd med en susende takling som tilfeldigvis fant sted like ved innbytterbenken.

Responsen han fikk i retur fra Kongsvinger-leiren var det som fikk følelsene til å ta fullstendig overhånd.

- Jeg begynte å gråte. Det var ikke fordi at vi var klar for finalen, men fordi disse unge guttene har drømt å spille cupfinale for Kongsvinger. Fordi jeg vet hvor mye det betyr for dem - spillerne, mine venner. Jeg er så glad på deres vegne. Vi har så mye vennskap mellom støtteapparat, spillere, folk i administrasjonen og supporterne, forteller Pimenta til Dagbladet og beklager at han til tider sliter med å snakke.

- Unnskyld. Jeg er bare så sliten i hodet, i stemmen, i alt, sier han.

Hylles av Røyrane

Matchvinner Ørjan Røyrane (28) er samtidig full av lovord om sin unge sjef. Angriperen har hatt mange trenere i løpet av karrieren, men ingen av dem har vært bedre enn Pimenta.

Den tidligere Sandefjord-spilleren fra Kvinnherad kan nesten ikke få skrytt nok.

- Han er helt fantastisk. Luis er uten tvil en av de beste trenerne jeg har hatt i min karriere. Han får ut det beste av meg. Han er helt fantastisk, gjentar Røyrane overfor Dagbladet.

28-åringen forklarer suksessen slik:

- Vi har en veldig god og fin spillestil som andre lag sliter med. Jeg tror dét er hovedgrunnen til at vi gjør det så bra. Når vi slår et tippeligalag på bortebane, så viser det at vi har et bra nivå inne. Hvis vi rykker opp i år, skal vi slå godt fra oss, forteller Kongsvinger-helten, som for alltid vil stå i klubbens historiebøker som mannen som sendte hedmarkingene til tidenes første cupfinale.

- Vi spiller med 15 mann

Pimenta forklarer at deler av hans filosifi er tuftet på at alle treningsøvelser gjøres med ball og fokuset på at både individuelle og kollektive arbeidsoppgaver på feltet skal kunne relateres til kampsituasjoner. Det er essensielt for lagets framgang, mener han.

Men det er én annen faktor Pimenta trekker frem som den aller viktigste for resultatene Kongsvinger nå opplever:

- Det er vennskap. Det gir så mye energi. Alle løper for hverandre, alle kjemper for hverandre, alle takler for hverandre. Når du gjør det, har du ikke 11 spillere. Du har 15 spillere. Det gjør det lettere for oss, sier portugiseren.

- Betyr alt

Nå venter en tøff opprykkskvalik til Tippeligaen, før møtet med Rosenborg på Ullevaal stadion 20. november. Espen Nystuen er både daglig leder, sportssjef og spiller i klubben. 34-åringen forteller om en by som har tørstet etter oppturer og som endelig har fått noe stort å glede seg over.

- Kongsvinger har sultet etter en cupfinale i 33 år. Vi tapte semifinalen i 1983. Da begynte det på en måte en forbannelse, men nå er vi der. For Kongsvinger som fotballby, betyr dette alt. På Kongsvinger er fotball vårt «bread and butter». Det er det folk lever for der oppe, sier Nystuen til Dagbladet.

- Ingen begrensninger

Nystuen kom selv inn i Kongsvinger igjen etter nedrykket til 2. divisjon i 2013. Da startet 34-åringen prosessen med å gjenreise klubben som blant annet spilte på Norges øverste nivå fra 1983 til 1999. Det har Nystuen tilsynelatende gjort med bravur, og nå ser Kongsvingers alt-mulig-mann bare framover:

- Jeg ser ingen begrensninger for Kongsvinger, formaner han.

Første steg på veien til å etablere Kongsvinger som den storklubben den en gang var, er å ta seg til Tippeligaen. Så venter muligheten til å ta cupgull foran en fullsatt nasjonalarena i hovedstaden om en snau måned. Bedre blir det ikke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!