Derfor bruker Nils (63) barberskum i stedet for den populære VM-sprayen

- For moro skyld.

 BARBERSKUM:  Nils Ettestad har med seg barberskum til Norway Cup. Han bruker den til å plassere muren korrekt, akkurat som VM-dommerne gjorde i BrasilFoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BARBERSKUM: Nils Ettestad har med seg barberskum til Norway Cup. Han bruker den til å plassere muren korrekt, akkurat som VM-dommerne gjorde i BrasilFoto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

VALLE HOVIN (Dagbladet): Det er varslet at den mye omtalte dommersprayen skal komme til Norge og Tippeligaen etterhvert. Foreløpig er den ikke på plass.

Under Norway Cup kan du likevel se en dommer som bruker sprayen: 63 år gamle Nils Ettestad fra Kviteseid i Telemark.

- Det er bare for moro skyld. Hvis ungene kan få litt moro av det, så gleder det meg, sier Ettestad til Dagbladet.

Åtte kroner Onsdag morgen var han i aksjon på bane V5 på Valle Hovin. Dagbladet overværte J16-oppgjøret mellom Førde og Gimse/Melhus.

- De er så disiplinerte, så det spørs om jeg får brukt sprayen, ler Ettestad i pausen.

Barberskummet har han kjøpt for åtte kroner. I et bånd rundt livet har han festet det. Selv om han nå har dømt i tre dager, er det fortsatt igjen. Det kommer tydelig fram når Dagbladets utsendte fotograf ber han sprute mot kameraet.

- Det er VM-inspirert. Jeg har ikke tenkt på det før, men det har heller ikke vært med i VM tidligere.

Matchende caps I dag dømmer han i en refleksgrønn dommerdrakt. Men det er ikke bare sprayen som gjør at han skiller seg ut fra andre dommere. Hodeplagg er ikke så vanlig blant pipeblåserne. På Ettestads hode er det derimot en caps - som matcher dommerdrakta.

- Fulgte den med i dommersettet?

- Nei. Denne pleier jeg å bruke på elgjakt, ler Ettestad.

Han dømmer i Norway Cup for 21. gang. Etter å dømt 13 strake år, tok han pause på 13. Nå har han dømt hvert år siden 2004.

- Jeg bor på rom med de samme karene hvert år. Vi har det sosialt og veldig hyggelig sammen. Det er andre ting enn bare kampene som er viktig, smiler Kviteseid-mannen.

Tillatelse Han var inne hos dommersjefene og spurte om tillatelse til å bruke barberskummet før turneringen.

- Han fikk ja fra oss. Det er ment som en morsom greie for å skape stemning på sletta, sier dommersjef Jørn Thomas Smedsrud.

Han har ingen planer om å innføre spayren som en fast ting i turneringen. Det stoppet han uansett ikke fra å gi Ettestad tillatelse.

- Responsen har vært god hos spillerne. Den første dagen la ikke så mange merke til det. Tirsdag ble det en del oppstyr rundt det, sier Ettestad.

I fjor rundet han 2000 dømte Norway Cup kamper. Nå har han nådd et tosifret antall - med dommerspray.

Klar for Premier League I går ble det klart at også dommerne i Premier League kommer til å bli utstyrt med sprayen som ble brukt under fotball-VM. Fra før har svenskene og franskmennene besluttet å innføre sprayen i sine ligaer.

- Sprayen vil bli brukt i Premier League fra starten av sesongen. Som i VM 2014 vil dommerne bruke sprayen for å markere distansen mellom frispark og mur, heter det i en uttalelse fra Premier League.

Oppgjøret mellom Manchester United og Swansea 16. august blir den første kampen hvor sprayen blir tatt i bruk.