Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor elsker vi deg, Trine

SYDNEY (Dagbladet): Det går an å bli vanvittig glad i en idrettsutøver på grunn av prestasjonen. Det går også an å si at denne gleden blir mer inderlig og dypfølt på grunn av mennesket. Slik er mitt forhold til Trine Hattestad. Etter OL-gullet elsker vi henne alle sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og den viktigste grunnen er at vi alle unnet henne denne gullmedaljen. Jo da, vi forventet den også, men samtidig har vi nok av eksempler på at presset kan bli for stort for en så stor favoritt som Trine var i går.

  • Jeg husker at vi hadde store forventninger til Trine (Solberg) allerede under Los Angeles-OL i 1984. 18-åringen klarte en 5. plass til tross for at mange mener nivået blant kvinnelige spydkastere var høyere den gang - før dopingkontrollens tid.
  • Når Trine er blitt så folkekjær, er det først og fremst prestasjonene som ligger til grunn. Som i år, da hun har vunnet Golden League, OL og satt verdensrekord to ganger. Men det er også en annen faktor:

Hun har slitt tungt i perioder. Først med dopinganklagen 5. august 1989, som gjorde at hun ble suspendert. Selv om hun ble frikjent i januar året etter, må dette ha vært den tyngste perioden i Trines karriere som utøver.

Hun fikk også hard medfart i fjor, da hun ikke fikk godkjent verdensrekorden fordi Norges Idrettsforbund ikke oppfylte de internasjonale kravene til dopingtest. Også denne fadesen rammet henne hardt, både følelsesmessig og økonomisk, men nå har hun fått oppreisning.

  • Når en utøver blir rammet av urettferdighet, får folk sympati med vedkommende. Sympatien blir ikke mindre av at Trine er mamma til to gutter på fem og ti. Evnen til å kombinere morsrollen og status som verdens beste spydkaster imponerer alle mødre, og fedre for den saks skyld. Trine gikk i bresjen for at OL-deltakere med barn skulle få ha dem med til Sydney.

Men her ligger også noe av hemmeligheten bak Trines suksess: Hun lar seg ikke påvirke av stjernestatus eller millioninntekter. Det er ungene, mannen Anders og de to rottweilerne i huset på Svartskog som betyr mest for Trine. Internasjonalt blir hun vurdert på linje med Marion Jones eller Merlene Ottey, men hun bosetter seg ikke i California eller Monaco store deler av året av den grunn. Hun holder seg hjemme og lever et enkelt, men harmonisk familieliv.

  • Trine kommer fra grasrota i norsk idrett og er ikke et toppidrettsprodukt. Hun begynte med håndball og har holdt seg lojalt til klubbmiljøet i Minerva, der hun har hatt trenere og rådgivere som har vært til stor hjelp, spesielt i tunge stunder.

Som andre vinnertyper, har nok Trine selv satt standarden for sin treningskultur, men hennes viktigste støttespiller har vært den tidligere spydkasteren, nå flislegger Per Erling Olsen . Han har vært rådgiver og trener på deltid, lønnet av Olympiatoppen. Hans sindighet og evne til justeringer har trolig vært viktig for å få Trine til å stole på seg selv og bli et bedre konkurransemenneske.

  • Vil flere norske jenter kaste spyd etter Trines gull? Neppe. Men det er ikke det viktigste: Trine er en pioner for kvinneidrett på internasjonalt topplan. En rollemodell som det går an å strekke seg etter for alle andre som vil satse. Og hun er like viktig for norsk friidrett som Grete Waitz i sin tid var. Men Trine flytter ikke til Florida. Hun blir på Svartskog.

Derfor blir hun også gulljenta vår. Til alletider.

Ja vi elsker... Trine Solberg Hattestad.