BEST SAMMENLAGT: Aksel Lund Svindal måtte tåle å se ryggen til Tarjei Bø i denne løpsøvelsen, men ellers viste det seg nær umulig å ta fra alpinstjernen den gule ledertrøya i grenene idrettsstjernene ble sendt gjennom i årets «Best av de beste». Foto: TV 2
BEST SAMMENLAGT: Aksel Lund Svindal måtte tåle å se ryggen til Tarjei Bø i denne løpsøvelsen, men ellers viste det seg nær umulig å ta fra alpinstjernen den gule ledertrøya i grenene idrettsstjernene ble sendt gjennom i årets «Best av de beste». Foto: TV 2Vis mer

Derfor er Aksel best av de beste

Alpinistene har for vane å være sterkest når idrettsstjernene måler krefter på tv. Det er ikke tilfeldig, mener Lund Svindal.

(Dagbladet): Alpinstjernen sto til slutt igjen som suveren vinner av årets utgave av TV2s idrettsunderholdningsprogram «Best av de beste», og føyde seg med det inn i en lang rekke av alpinister som har gått til topps i allsidighetskonkurranser.

Også i fjor var det en alpinist som gikk seirende ut av det norske supermøtet, da Lotte Smiseth Sejersted ble kåret til vinner. I Sverige vant Ingemar Stenmark den svenske utgaven som 55-åring i fjor, mens både Bode Miller og Hermann Maier har herjet i tilsvarende konkurranser i USA.

Aksel Lund Svindal tror ikke det er tilfeldig.

- Det er litt sånn alpinister er, vi må være sterke, vi må være utholdende, vi må være gode på mye, sier han til Dagbladet.

- Jeg tror min fysiske form, både i forhold til en del andre folk og innad i alpint, er ganske bra. Det er i hvert fall det jeg hører av de som tar tester. I tillegg trener jeg mye, og så hadde jeg det veldig gøy, sier Lund Svindal.

Utilnærmelig Det er snart 20 år siden Kjetil André Aamodt vant Mestermøtet, og ble et tidlig eksempel på alpinistenes allround-egenskaper. Nå ser han Aksel Lund Svindal stadig nærme seg verdenscuprekka hans på 21 seire. Svindal har 19.

- Alpinistene trener så allsidig. Er du langrennsløper, så må du beinfly, sånn er det. I alpint behøver du så mange egenskaper, sier Aamodt til Dagbladet.

- Man må trene på alle kvalitetene, det er mye koordinasjon, hurtighet, spenst, styrke, maksstyrke, og så videre. Man trener jo på å løse vanskelige, koordinative ting, mens farten er høy og melkesyra kjennes.

Nettopp her tror han nøkkelen til Aksel Lund Svindals fantastiske sesonginnledning finnes: Nå ser han en løper som har fått teknikken og utstyret til å stemme perfekt - det fysiske monsteret har vært der lenge.

- Det tror jeg er riktig observert. Aksel er enorm fysisk, både treningsmessig, og med tanke på at han er en svær, kraftig kar. I tillegg er han hurtig som bare det. Når teknikken stemmer i tillegg, da blir han den utilnærmelige alpinisten han er om dagen, mener alpinlegenden.

Signal til toppidrettsutøvere
Johan Kaggestad deler Aamodts oppfatning. Treningseksperten er langt fra overrasket over at Aksel Lund Svindal gikk til topps i tv-konkurransen, og imponeres av det nordmannen leverer i alpinsirkuset.

GJENNOMTRENT: Lund Svindal i aksjon i armheng. Treningsekspert Johan Kaggestad mener mange toppidrettsutøvere bør se mot Svindal og co. for eksempler på helhet og allsidighet i grunntreningen.
GJENNOMTRENT: Lund Svindal i aksjon i armheng. Treningsekspert Johan Kaggestad mener mange toppidrettsutøvere bør se mot Svindal og co. for eksempler på helhet og allsidighet i grunntreningen. Vis mer

- Han er solid, gjennomtrent, motorisk sterk, bevegelig og rå til å fokusere. Han har et brennende konkurranseinstinkt og hadde bestemt seg for å vinne dette. Han var god i alt, det var det som imponerte meg mest, sier Kaggestad til Dagbladet.

Alpinistenes prestasjoner er et godt eksempel på hva allsidighet betyr for å lykkes i toppidretten, mener han.

- Jeg har fulgt alpint tett fra Olympiatoppen i noen år, og utøverne er generelt veldig godt trent og har usedvanlig gode basisferdigheter. Enten det gjelder styrke, bevegelighet, spenst, hurtighet eller kondisjon, dekker alpistene det bra. Det er kanskje overraskende at de har såpass god kondis, men de sykler også veldig mye. Dette bør sende et signal til andre toppidrettsutøvere: Det er lurt å tenke helhet i grunntreningen, sier Kaggestad.

Riktig å satse fart
Denne sesongen har ikke Aksel Lund Svindal vært dårligere enn nummer ni, og han har fem pallplasser på ni målganger. De virkelige topplasseringene har kommet utelukkende i fartsdisiplinene, noe Aksel selv ikke legger skjul på er et bevisst valg.

- Det handler om «sparke med godfoten»-teorien - det er i fartsdisiplinene jeg har størst sjanse til å vinne renn. Det betyr ikke at jeg ikke kan eller vil vinne storslalåm, men jeg er ikke villig til å ofre super-G for å ta seire i storslalåm, sier han til Dagbladet.

Kjetil André Aamodt mener det er en smart innstilling.

- Det er mulig å vinne i flere grener også denne sesongen, men det er veldig vanskelig. Jeg mener det er helt riktig av Aksel å gi gass i fart. Det er mye viktigere å ta seirene, så det er en veldig riktig prioritering, og det gjelder både for ham og Kjetil Jansrud. Nå ser du de har pallplasseringer begge to, er helt i toppen i fartsdisiplinene, og da kommer også poengene i sammenlagtcupene som en følge av det, sier Aamodt.

Med seier i romjulsutforen i Bormio kan Lund Svindal avslutte en imponerende 2012-del av sesongen med sin 20. verdenscupseier i karrieren.