Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor er Anelka klodens dyreste fotballspiller

Snart solgt for en milliard.

(Dagbladet.no): Nå er Nicolas Anelka blitt Chelsea-spiller, og dermed setter 28-åringen ny verdensrekord i overgangssummer. Spissen passerte argentinske Juan Sebastian Verons 813 millioner med god margin.

Både Bolton og Chelsea bekrefter at det er oppnåd enighet om franskmannen i ettermiddag.

De 160 millionene Bolton ventes å få av Chelsea øker totalbeløpet på Anelkas overganger til over 900 millioner kroner.

Bolton-sjef Gary Megson forklarer etterspørselen etter Anelka slik:

- Det er veldig få Anelkaer rundt omkring. Og enda færre til den prisen, sier Megson.

Fotballens leiesoldat

TV3-kommentator Roar Stokke har fulgt franskmannen i Champions League. Og sett en spiller som bare blir bedre og bedre, uten at han havner i bedre klubber.

- Jeg har fulgt Anelka i mange år, og det er merkelig at han er en type spiller som alltid er aktuell for mange klubber. Når et lag har et problem og trenger en målscorer, sånn er det ofte, så er Anelka alltid en av tre som lanseres.

image: Derfor er Anelka klodens dyreste fotballspiller

143 mål på drøyt ti år forteller det meste.

- Han er en fantastisk god fotballspiller på sitt beste. Han har stor fart og skaper målsjanser for seg selv og andre. Han har mye av det samme som Thierry Henry ved seg, elegansen, den ekstreme farten, rykket og ballbehandlingen, sier Stokke.

Omdiskutert

Men der Henry er blid og sympatisk er ofte Anelka mutt og innesluttet. Og han har en entourage, familie og venner med på klubbrundene.

- Anelka er omdiskutert, han er røstløs. Han flakker og er stadig i bevegelse. Han er en spiller som aldri har følt klubbtilhørighet. Han er fotballens leiesoldat, drar dit han trengs, sier Stokke.

TV3-kommentatoren ser paralleller til Eric Cantona - som var utskjelt og utilregnelig hos mange før han fant sitt hjem hos Manchester United.

Og ble en legende fansen aldri glemmer.

- Cantona var også rotløs. Han søkte det fullendte. For Cantona skjedde ikke det før Alex Ferguson kom på banen, da falt ting på plass. Jeg venter på at noe sånt skal skje Anelka. Det handler om å komme til riktig klubb, det er så undervurdert i fotballen.

PÅ FLYTTEFOT IGJEN: Her gjør Nicolas Anelka livet surt for Manchester United i november. Nå er franskmannen snart klar for sin åttende klubb, Chelsea.
PÅ FLYTTEFOT IGJEN: Her gjør Nicolas Anelka livet surt for Manchester United i november. Nå er franskmannen snart klar for sin åttende klubb, Chelsea. Vis mer

I Chelsea blir han først en erstatter for afrikamesterskap-opptatte Didier Drogba. Derfor er det behov, og Anelka reiser.

Stabil målscorer

- Med all mulig respekt for Bolton, så vil kanskje ikke fotballkarrieren til Anelka være fullendt før han kommer tilbake en av de største klubbene i Europa. Kanskje Chelsea er riktig valg. Der kan han få ut de beste av seg de neste fire-fem årene, som stabil målscorer, sier Stokke.

Siden han dro fra franske PSG som 17-åring er Anelka blitt solgt sju ganger - Chelsea blir hans åttende overgang. Og kanskje den siste.

- Jeg tror han vil passe som hånd i hanske, sier Stokke.

- På et stort lag er han blant de 12-15 beste spissene i Europa. I Chelsea blir han en garantist for overgangsspillet og kontringene. Han kan avgjøre kamper på egenhånd. Og han er en av de få spillere som kan skape målsjanser alene, sier Stokke.

Og så er han uredd og bestemt. Han tvang fram salget til Real Madrid som tenåring og i går ettermiddag stilte han et klart krav til vesle Bolton.

Han gikk til Megsons kontor og sa det rett ut. Slik gjorde han seg nok engang fortjent til klengenavnet i Storbritannia: Le Sulk - sutrekoppen.

LENGST I CITY: Anelka scoret 46 mål på sine tre sesonger i lyseblått. Foto: Scanpix/Reuters
LENGST I CITY: Anelka scoret 46 mål på sine tre sesonger i lyseblått. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Han skal til Chelsea. Ikke til sommeren, men nå.

- Nicolas tar det med ro, og håper alt blir klart denne uka. Han har ventet lenge på en sånn sjanse. Og han setter pris på at han topper lista over spillerne Chelsea ønsker seg for øyeblikket, sier Analka-agent Doug Pingisi til L\'Equipe.

Champions League

Etter fem år med Bolton, Fenerbache og Manchester City vil han igjen på den aller største scenen.

- For Nico handler det om en klubb som tillatere ham å prestere på øverste nivå. Og denne klubben er fortsatt med i kampen om alle trofeer, også Champions League, sier agenten.

Akkurat slik tenker også Stokke.

- Jeg tror han trenger en stor klubb, og jeg tror Chelsea trenger en spiss med stor fart. Det blir vinn, vinn.

Hvis ikke passerer Anelkas overgangssum milliarden neste år. For noen har alltid bruk for en målscorer.

image: Derfor er Anelka klodens dyreste fotballspiller
HENTET SOM TALENT: Anelka ble en hit som tenåring i Arsenal.
INNLEID: Liverpool ville ikke kjøpe spissen etter halvåret på Anfield i 2002.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media