FØRSTEMANN PÅ BLOKKA: Morten Berre har etter hvert fått en høy stjerne hos Martin Andresen, som er mektig imponert over at 34-åringen gjør det bedre på tester nå enn for 10 år siden. I går ble han matchvinner mot Molde. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FØRSTEMANN PÅ BLOKKA: Morten Berre har etter hvert fått en høy stjerne hos Martin Andresen, som er mektig imponert over at 34-åringen gjør det bedre på tester nå enn for 10 år siden. I går ble han matchvinner mot Molde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Derfor er Berre blitt Martins yndling

Vålerengas lightversjon av «Benjamin Button».

||| Vålerenga - Molde 2-1

ULLEVAAL (Dagbladet): Hollywood-filmen «Den fantastiske historien om Benjamin Button» handler om mannen som forynges mens menneskene rundt ham blir eldre.

Fullt så fantastisk er ikke historien om Morten Berre. Men det er noe med 34-åringens prestasjoner denne sesongen som viser en litt annen progresjonskurve enn det som er vanlig:

Ifølge trener Martin Andresen gjør Berre det for eksempel bedre på hurtighetstester nå enn han gjorde for 10 år siden. Og i kampene - som mot Molde i går - framstår 34-åringen som en av de yngre aktørene på banen med sin frekkhet og løpsiver.

Alltid best på trening
Selv er Andresen to år yngre enn Berre, og han er mektig imponert over hvordan høyrekanten har vokst gjennom vinteren.

Fra å være mye inn og ut av laget på vårsesongen i fjor er Berre bankers nå. I går ble han matchvinner mot Molde med sesongens første fulltreffer.

- Morten er den første jeg setter opp på laget. Han har en fantastisk vinnermentalitet. Laget han spiller på når vi trener vinner alltid. Han er god både offensivt og defensivt, og får nå betalt for at han har trent godt, sier Andresen til Dagbladet.

- Hvorfor er han den første du fører opp i startoppstillingen?

- Han gjør en kjempejobb og jobber utrettelig, i tillegg til å være målfarlig. Og så er han rask - faktisk raskere enn på 10 år. Nå løper han vel 40-meteren på 4,8. Jeg synes han har utviklet seg, samtidig som måten vi spiller på passer ham godt, sier Andresen.

Driblefant
Morten Berre og resten av Vålerenga-laget har gjennom vinteren samarbeidet med mannen som tidligere trente Geir Moen, Leif Olaf Alnes.

Den treningen har 34-åringen respondert meget godt på.

- Det har virket for min del og på flere av de andre. Nå sist løp jeg 40 meter på 4,86. Jeg har vært godt over fem sekunder tidligere, for å si det sånn. Vi har kjørt spurttrening én gang i uka i vinter, i tillegg til mye knebøy og spent ved siden av, sier Berre til Dagbladet.

SKRYTER AV BERRE: Vålerenga-trener Martin Andresen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SKRYTER AV BERRE: Vålerenga-trener Martin Andresen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Andresen sier du er den første han setter opp på laget nå?

- Det er hyggelig å høre, jeg har ikke alltid vært det. Jeg følte det gikk bra mot Molde, i hvert fall. Når du spiller på kanten er du prisgitt at de tre på midten fungerer for at du skal få de rette ballene. Og jeg og Luton (Shelton) fikk veldig gode arbeidsforhold, sier han.

Kristofer Hæstad mener Berre ikke får nok anerkjennelse for jobben han gjør.

- Han hadde tatt på seg dribleskoene mot Molde. Morten skaper veldig mye og spiller en kjempekamp, også defensivt. Det er det ikke mange som legger merke til. Han er en veldig viktig spiller for oss, sier Doffen.

Tøft program
Berre føler derimot all rosen er i meste laget etter «én god match», som han uttrykker det. Og til tross for ordene fra Andresen føler han seg ikke trygg.

- Jeg tar ingenting for gitt, sier han.

Den holdningen kan kanskje være grei å ha i uka som kommer, for allerede til tirsdag venter Sandefjord borte. Og tre dager seinere er det Brann i Bergen.

Martin Andresen har stort sett holdt seg til den samme elleveren i hver kamp til nå, men varsler at det blir endringer til de to kampene.

- Det har vært viktig å skape relasjoner og gjøre interne avtaler, men vi kommer til å bytte folk i startoppstillingen mot Sandefjord, sier han.

Vålerenga klatret til 7. plass på tabellen etter 2-1-seieren mot Molde, og har brukbart heng på teten. Andresen minner om at de har møtt tøff motstand i sine fem første kamper (Viking (h), Stabæk (b), Rosenborg (h), Start (b) og Molde (h).

- Vi har møtt fem av de største medaljekandidatene. Nå har vi Sandefjord, Brann og Odd på rekke og rad. Med unntak av Lillestrøm er det vel så godt som alt av medaljekandidater i Tippeligaen. Men tabellen setter seg ikke før i juni, sier Andresen.