Fotball:

Derfor er Bundesliga-sensasjonen det mest forhatte laget i Tyskland

En ukjent klubb har hatt tidenes beste sesongstart av et nyopprykket lag i Bundesliga. Red Bull-prosjektet RB Leipzig er elsket av noen - og hatet av mange.

SENSASJON: RB Leipzig, som ligger på sølvplass i Bundesliga, feirer scoring mot Werder Bremen 23. oktober. Foto: EPA/Jan Woitas
SENSASJON: RB Leipzig, som ligger på sølvplass i Bundesliga, feirer scoring mot Werder Bremen 23. oktober. Foto: EPA/Jan Woitas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Helt i toppen av Bundesliga, rett bak Bayern München, ligger det et lag som ble stiftet for kun syv år siden.

Da RB Leipzig ble stiftet i 2009, begynte de i femtedivisjon. Nå har de ett tap på de første femten kampene i Bundesliga.

Så bra start har aldri noen fått i Tysklands øverste divisjon etter et opprykk fra 2. Bundesliga. Det har ført dem opp på andreplass, á poeng med giganten Bayern Munchen, foran lag som Borussia Dortmund og Bayer Leverkusen.

Det er det ikke alle som liker.

- Et produkt og en livsstil

Da Borussia Dortmund skulle spille sesongens første bortekamp mot RB Leipzig, boikottet supporterne kampen for å vise sin avsky mot laget som er det første Bundseliga-laget fra Øst-Tyskland siden 2009. Dette var begrunnelsen:

- Leipzig driver med dette for å selge et produkt og en livsstil. Dortmund tjener også penger, men det er med fotballmessige hensikter, sa Jan-Henrik Gruszecki, som var en av de som protesterte.

Dortmund-supporterne hørte heller kampen på radio.

Okseoppdrett

I bortekampen mot Union Berlin i 2014 holdt hjemmelagets supportere kjeft det første kvarteret som en protest mot måten RB Leipzig driver på. Samme Union Berlin har et kampprogram der en side alltid er viet til motstanderne. Da de skulle møte RB Leipzig var denne siden fylt av en artikkel på 700 ord om okseoppdrett.

RB Leipzig er faktisk så lite likt at mange tyske klubber måtte love supporterne at de ikke skulle møte RB i treningskamper. Motstandernes fans har sammenlignet den østerrikske Red Bull-grunnleggeren Dietrich Mateschitz med Adolf Hitler, mens RB sine supportere har blitt sammenlignet med nazister.

BOSS: Red Bull-grunnlegger Dietrich Mateschitz har vært en avgjørende mann for RB Leipzig sin suksess. Foto: AP 
BOSS: Red Bull-grunnlegger Dietrich Mateschitz har vært en avgjørende mann for RB Leipzig sin suksess. Foto: AP  Vis mer

De er det mest forhatte laget i Tyskland. Frem til 2009 spilte det som i dag er RB Leipzig i femtedivisjon, da under navnet SSV Markranstädt.

Da kom Red Bull på banen. De kjøpte klubblisensen, byttet navn, byttet draktfarger og spyttet inn hundrevis av millioner. I overgangsvinduet sommeren 2014 sto RB Leipzig for 50 prosent av den totale pengebruken i 2. Bundesliga.

Dette er ikke første gang Red Bull involverer seg i fotballklubber. I den amerikanske ligaen MLS (Major League Soccer) finner du New York Red Bulls, mens Østerrike har Red Bull Salzburg.

I Tyskland kan ikke klubbene bli oppkalt etter sponsornavnet, derfor heter de RasenBallsport Leipzig og ikke Red Bull Leipzig. Men folk skjønner hva forkortelsen RB betyr.

17 medlemmer

I tyske fotballklubber er de svært opptatt av tradisjoner, identitet og at supporterne skal være med på å bestemme. De har blant en regel som heter 50+1, som handler om at medlemmene i klubben, altså fansen, får være med på å bestemme hva som skjer, for eksempel hvem som skal sitte i styret og ha makt.

I Borussia Dortmund er rundt 139 000 betalende medlemmer, som for eksempel har vetorett når billettprisene til Dortmunds kamper skal bestemmes. Hvis du er medlem i Dortmund koster det cirka 560 kroner, ifølge The Guardian.

Dette er RB Leipzig

Fullt navn: RasenBallsport Leipzig

Stiftet: 19. mai 2009

Kallenavn: Die Bullen (oksene)

Hjemmebane: Red Bull Arena (kapasitet: 42 959)

Trener: Ralph Hasenhuttl

Red Bull ønsket ikke tilknytning fra fansen på samme måte. Samme The Guardian melder at et gullmedlemskap i RB Leipzig koster over 9000 kroner i året. Antall medlemmer i RB Leipzig? 17. I motsetning til alle andre tyske klubber, finnes det ingen offisiell måte å bli medlem av klubben på. Flesteparten av RB Leipzig sine medlemmer er folk med tilknytning til Red Bull.

Unge spillere

Så, hvem er det som egentlig spiller på dette laget som har overrasket stort i sin første Bundesliga-sesong noensinne?

RB Leipzig satser i hovedsak på unge spillere under 24 år. Men du skal følge ekstremt godt med på tysk fotball hvis navnene Peter Gulasci, Marvin Compper, Bernardo, Marcel Halstenberg, Oliver Burke, Diego Demme, Stefan Ilsanker, Dominik Kaiser, Naby Keita og Marcel Sabitzer, Timo Werner og Yussuf Poulsen sier deg noe. Det høres nesten ut som navn fra et Football Manager-spill, men dette er spillerne som har vært mest på banen for RB Leipzig denne sesongen, sammen med svenske Emil Forsberg.

NØKKELSPILLER: Svenske Emil Forsberg i duell med Augsburgs Gojko Kacar. Foto: AP Photo
NØKKELSPILLER: Svenske Emil Forsberg i duell med Augsburgs Gojko Kacar. Foto: AP Photo Vis mer

Få av RB Leipzig-spillerne har lokal tilhørighet. Forrige sesong var kun to av spillerne i troppen fra Øst-Tyskland, mens kun én var fra Leipzig.

Leipzig-innbyggerne fornøyde

Men ikke alle er negative. Leipzig by har aldri hatt et lag i Bundesliga, og i en spørreundersøkelse gjort av Leipziger Volkszeitung svarte 75 prosent av innbyggerne at de mente Red Bull sitt inntog i det som en gang het SSV Markranstädt, hadde vært positivt, ifølge World Soccer.

I tillegg har de en bra ungdomsavdeling med flere spillere på aldersbestemte tyske landslag. Tyskland- og Bayern München-stjernen Joshua Kimmich var også innom RB Leipzig fra 2013-2015 før han dro til Bayern.

Skryt fra Hoeness

Bayern-legenden Uli Hoeness frykter RB.

- RB Leipzig er veldig sterke. I tillegg har de en fordel i at de kan ligge å slappe av på sofaen i midtukene, mens vi spiller Champions League. Og hvis jeg kjenner herr Mateschitz riktig, så kommer han til å punge ut flere millioner kroner ved juletider hvis det trengs. De er en farlig motstander, sier Hoeness.

I 2011 uttalte Red Bull-grunnleggeren Dietrich Mateschitz følgende:

- Vi ønsker å utvikle RB Leipzig slik at klubben er i Bundesliga innen fire år. Deretter vil vi komme til Champions League og gjøre suksess der.

Det første målet er nådd. Det andre er innen rekkevidde.

Kilder: World Soccer, Daily Mail, ESPN, The Guardian.

Bayern München 15 11 3 1 35 - 9 36
RB Leipzig15113131-1236
Eintracht Frankfurt1685322-1229
Borussia Dortmund1676335-1927
Hoffenheim1569027-1627
Hertha Berlin1583422-1627
Köln1566320-1424
Leverkusen1562722-2320
Mainz1662826-3020
Freiburg1562719-2620
Schalke1653820-1918
Augsburg1646613-1718
Wolfsburg1644815-2416
Borussia Mönchengladbach1644815-2516
Werder Bremen1543819-3315
Hamburg1634914-3113
Ingolstadt1533913-2512
Darmstadt15221111-288
FEIRER: RB Leipzig-trener Ralph Hasenhüttl jubler for scoring mot Wolfsburg. Foto: Peter Steffen/dpa
FEIRER: RB Leipzig-trener Ralph Hasenhüttl jubler for scoring mot Wolfsburg. Foto: Peter Steffen/dpa Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer