Derfor er Carlsen i storform: Endret opplegget rett før VM-starten

Fikk eksperthjelp.

GODT HUMØR: Magnus Carlsen har sett ut til å være i strålende form i Sotsji. Her sammen med manager Espen Agdestein under åpningsseremonien. Legenden Bobby Spassky til venstre. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
GODT HUMØR: Magnus Carlsen har sett ut til å være i strålende form i Sotsji. Her sammen med manager Espen Agdestein under åpningsseremonien. Legenden Bobby Spassky til venstre. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

SOTSJI (Dagbladet): Magnus Carlsen ser ut til å ha opparbeidet seg et voldsomt overskudd i forkant av VM-kampen mot Vishy Anand. Helt siden 23-åringen ankom Sotsji sist tirsdag, har han vært et eneste stort smil. Etter maratonpartiet på fem timer og 21 minutter i går, var han tilsynelatende helt upåvirket på pressekonferansen etterpå.

Nå viser det seg at det er langt fra tilfeldig. For etter å ha rådført seg med eksperter på kosthold og trening, har Carlsen for første gang endret opplegget sitt i forkant av årets VM-kamp.

Nye rutiner Selv om det kan høres ut som små justeringer, kan det gi store utslag. Under tidligere turneringer har nordmannen, som er et uttalt B-menneske, for eksemepel likt å sove helt frem til det gjenstår bare et par timer til partistart.

I Sotsji er ikke lenger det tilfellet. Nå står Carlsen opp om morgenen eller tidlig formiddag. Grunnen er at han skal rekke å få i seg to måltider før start, som vil gi ham mer energi under partiene.

 - Nå spiser Magnus frokost klokken elleve (lokal tid, som er to timer foran Norge) og en litt lettere lunsj før han skal spille. I fjor spiste han kun et måltid klokken ett, forteller hans private kokk, navnebror Magnus Forssell.

I toppform Espen Agdestein har jobbet tett med Carlsen i flere år. Manageren er glad for å se at den norske verdensmesteren ser ut til å ha truffet med planen.

- Magnus ser ut til å ha en veldig god energi. Under pressekonferansen og etter partiet i går virket han like sterk som før det startet, forteller Agdestein til Dagbladet.

Når det kommer til mat spiller nevnte Forssell en essensiell rolle. Før partiene lager han frokost til Carlsen i sjakkfenomenets egen suite. Klokken 13.00 sørger han for at sjakkspilleren får fylt på lagrene ytterligere.

- I dag har Magnus spist fløyelsgrøt med smør, kanel og sukker. Det var noe han selv spurte om å få. Til lunsj er det gjerne en omelett eller pasta, forteller Forssell.

Mer jobb nå enn før Kokkens jobb slutter imidlertid ikke der. Før VM-rundene starter, er han også borte i spillelokalet og fyller på alt Carlsen trenger under partiene. De gangene Carlsen beveger seg ut på venterommet etter at han har gjort et trekk, er det imidlertid ikke for å spise noen tunge måltider. Da handler det kun om sikre seg rask energi.

- Jeg har fylt på med drikkeyoughurt, skjokolademelk, appelsinjus, nøtter og bananer, sier Forssell, som forteller at Carlsen spiser en stor middag med masse grønnsaker rett etter partiene av avsluttet før han avslutter dagen med lett kveldsmat de gangene han ønsker det.

Kokken innrømmer samtidig at det nye regimet gjør dagene travlere for ham enn det som har vært tilfellet tidligere, men det ser han på som positivt.

- Det er mer å gjøre nå enn i Chennai i fjor. Det merker jeg, men det er morsomt. Jeg liker det.

• I går spilte Carlsen meget bra med sorte brikker mot Anand. Klokken 13.00 norsk tid starter parti nummer to. Da har Carlsen fordelen av de hvite brikkene.

LANGE PARTIER: I går spilte Carlsen og Anand i hele fem timer og 21 minutter. Da kommer det godt med å være i god form, som nordmannen nå virker å være i. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LANGE PARTIER: I går spilte Carlsen og Anand i hele fem timer og 21 minutter. Da kommer det godt med å være i god form, som nordmannen nå virker å være i. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer