<strong>BALLFORDELER:</strong> Christian Eriksen er en av nøkkelspillerne på midtbanen til Tottenham. Foto: Sandra Mailer/REX/Shutterstock
BALLFORDELER: Christian Eriksen er en av nøkkelspillerne på midtbanen til Tottenham. Foto: Sandra Mailer/REX/Shutterstock Vis mer

Analyse:

Derfor er Christian Eriksen Tottenhams mest undervurderte stjerne

Ved å bruke statistikk fra Tottenhams kamp hjemme på White Hart Lane mot Manchester City, har FFT analysert hvor viktig Christian Eriksen er for London-laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Midt oppe i rapportene om at Christian Eriksen forhandlet med klubben om en ny kontrakt var det et overraskende krav. Det var ikke at dansken ba om 150 000 pund i uka før han skrev under på en ny kontrakt. Nei det var at han tidligere bare hadde tjent 30 000 hver uke, i så fall om vi skal tro Evening Standard.

<strong>NYKONTRAKT:</strong> Eriksen har signert en ny fireårskontrakt med Tottenham. Foto: David Klein/Sportimage via PA Images
NYKONTRAKT: Eriksen har signert en ny fireårskontrakt med Tottenham. Foto: David Klein/Sportimage via PA Images Vis mer

Etter å ha satt pennen på papiret tidlig i september er Eriksen bundet til Spurs de neste fire årene. 24-åringen har vært et arbeidsjern for klubben og selv om 30 000 pund er mye penger for den vanlige mann i gata så er det lite for en så sentral fotballspiller. Lønningene innen fotball har tatt av, men i forhold til Premier League-standard tjente dansken lite. Dersom tallene stemmer har Spurs gjort et varp da de hentet midtbanespilleren fra Ajax for tre år siden.

Eriksen stjeler ikke like mange overskrifter som sine lagkamerater: Forrige sesong var det mye fokus på Harry Kane, Dele Alli og Eric Dier, og for ikke å glemme Moussa Dembele. Selv Erik Lamela som gjenopplivet sin karriere fikk mer oppmerksomhet enn dansken. I artikkelen til Evening standard ble det også skrevet at både Lamela og Dembele tjente over dobbelt så mye som Eriksen.

Denne sesongen har media fokusert mye på Son Heung-min, mens Eriksen som alltid er tilstede og alltid er innflytelsesrik, fortsatt står i skyggen. Derfor fortjener dansken skryt for at han oser av klasse hver gang han har kontakt med ballen.

Dirigent mot City

Eriksen har vist hvor fleksibel han er på banen. Han har hatt flere roller for Spurs i det siste selv om man skulle tro egenskapene hans passet best på den sentrale midtbanen. Mot Manchester City ble han brukt på midten og var den anonyme mesterhjernen bak spillet.

Han var Tottenhams beste på pasninger hvor 39 av dem kom til rett mottaker. De pasningene var nøkkelen i løpet av de 40 første minuttene da hjemmelaget tok kontroll over kampen og scoret to mål.

<strong>STATISTIKK:</strong> Eriksens pasninger i kampen mot City på White Hart Lane. Foto: Statzone/FourFourTwo/Haymarket
STATISTIKK: Eriksens pasninger i kampen mot City på White Hart Lane. Foto: Statzone/FourFourTwo/Haymarket Vis mer

Til tross for å være plassert på midten drev han ofte ut mot sidene hvor han mottok 38 av pasningene sine. Stort sett var de pasninger fra kantspilleren, men uansett gjorde alltid Eriksen seg tilgjengelig. Han var på tærne, klar for å ta ballen og starte et angrep.

Dansken kommer med avslutninger

De fleste ballfordelere er ofte spillere som er fornøyd med å ligge dypt i banen og sende pasninger rett i beina på lagkameratene, uten å noensinne være en trussel foran mål.

Eriksen derimot, er ikke en slik spiller. Han kan fordele baller og være målfarlig – noe statistikken fra de siste sesongene viser. Åtte mål og 16 assist forrige sesong, 12 mål og fem assist i 2014/15-sesongen, og 12 mål og 16 assist i 2013/14-sesongen.

<strong>STATISTIKK:</strong> Eriksen og Agüeros avslutninger i kampen. Foto: Statzone/FourFourTwo/Haymarket
STATISTIKK: Eriksen og Agüeros avslutninger i kampen. Foto: Statzone/FourFourTwo/Haymarket Vis mer

Det er spesielt på dødballsituasjoner hvor dansken er farlig. På frispark fra kantene har han en nøyaktig pasningsfot, mens fra midten finner han ofte mål. I kampen mot City skapte han en god sjanse og hadde fire skudd på mål, ingen av dem fant nettet, men to av de skapte problemer for Claudio Bravo. Det var bare Sergio Agüero som hadde flere skudd på mål i løpet av oppgjøret på White Hart Lane.

Skiller seg ut på midten

Den mest imponerende statistikken hans mot Pep Guardiolas menn var likevel ikke pasningsfoten hans. De bare illustrerer hvordan han startet Tottenhams angrep. Nei, det som er imponerende er at Eriksen vant tilbake ballen 16 ganger i løpet av kampen: For å sette det i perspektiv, i kampen mellom Manchester United og Stoke (som ble spilt på samme dag), var det ingen spiller som klarte å vinne tilbake ballen mer enn sju ganger.

Mange av ballgjenvinningene ble gjort midt på banen, og det viser hvorfor Mauricio Pochettino plasserte dansken så sentralt. Der klarte han også å bryte fire av angrepene til City.

<strong>STATISTIKK:</strong> Christian Eriksen ballgjenvinninger og brytninger i City-kampen. Foto: Statzone/FourFourTwo/Haymarket
STATISTIKK: Christian Eriksen ballgjenvinninger og brytninger i City-kampen. Foto: Statzone/FourFourTwo/Haymarket Vis mer

Det som er skremmende og spennende er at Eriksen bare er 24 år gammel, og likevel føles det som han vært en kjent spiller i evigheter. Gutten som ble født i Middelfart har allerede 63 imponerende kamper for Danmarks landslag og det er høyst sannsynlig at han kommer til å tangere Peter Schmeichels rekord på 129 kamper.

Det er en grunn til at Barcelona, Real Madrid, Milan, Chelsea og Manchester United holdt et øye med Eriksen før han ble 16 og flyttet til Ajax. Grunnene til at alle de storklubbene fulgte med på dansken som ung er like relevante i dag.

Så av alle klubbene er det Tottenham som trakk det lengste strået. Ville Spurs ha vært like gode forrige sesong uten hans kontrollerte nærvær på midtbanen? Hadde de klart å gjennomføre den imponerende seieren mot Manchester City om de ikke hadde Eriksen som dirigent?

Vi får aldri vite svarene på de spørsmålene, men danskens prestasjoner snakker for seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer