BRAZUCA: Årets VM-ball fra Adidas skal visstnok være langt bedre enn sine forgjengere, og ikke minst - langt mer forutsigbar. Foto: AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE/NTB SCANPIX
BRAZUCA: Årets VM-ball fra Adidas skal visstnok være langt bedre enn sine forgjengere, og ikke minst - langt mer forutsigbar. Foto: AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE/NTB SCANPIXVis mer

Derfor er denne VM-kula bedre enn den utskjelte «badeballen» fra 2010

Testet i vindtunnel og analysert av NASA.

(Dagbladet): Helt siden Adidas for første gang leverte en ball til fotball-vm i 1970, har kula de 22 på gresset kjemper om vært svøpt i diskusjoner og kontroverser. Spesielt de siste års utgaver har fått hard medfart.

«Fevernova» fra 2002 ble beskrevet som en «latterlig badeball» av italias sisteskanse Gianluigi Buffon, og den tyske keeperkjempen Oliver Kahn mente «Teamgeist» fra 2006 favoriserte spissene.

«Badeball» Verst gikk det likevel ut over «Jabulani» i Sør-Afrika for fire år siden.

«Badeball». «Kjøpt på supermarked». «Umulig». Iker Casillas, David James, Hugo Lloris og Buffon var bare noen av keeperne som omtalte ballen som en skandale, men også utespillerne reagerte på måten den svært påkostede kula oppførte seg i lufta.

Likevel sto Adidas på sitt selv om blant annet et knippe danske forskere mente å ha bevist ballens upålitelige bane i lufta.

Men nå mener den tyske sportsgiganten at de omsider har funnet en formel som fungerer.

Vekk med duppen Årets versjon, eller «Brazuca» som den har blitt døpt, er siste blad på det omstridte treet, men denne gangen har de vært grundige.

De mener at feilen med Jabulani var at den var for glatt, og derfor fikk den famøse duppen når ballen nådde hastigheter på 80-90 kilometer i timen. Noe den ofte gjør når Cirstiano Ronaldo & co fyrer løs.

BADEBALL: Buffon var ikke videre fornøyd med ballen som ble brukt i Sør-Afrika. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / NTB SCANPIX
BADEBALL: Buffon var ikke videre fornøyd med ballen som ble brukt i Sør-Afrika. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / NTB SCANPIX Vis mer

Remediet for dette problemet er å gjøre ballen mer ujevn, og det har de gjort til gangs. Aerodynamikk-eksperter, blant annet fra NASA, har analysert ballen i vindtunnel og gjort overflaten ru (omtalt som små «kviser» på overflaten) samtidig som sømmene som skiller panelene har blitt dypere.

For spesielt interesserte: Sømmene på én ball er nå totalt 327 cm lange kontra 203 cm på den forrige utgaven, og én milimeter dypere. Dette på grunn av de propellformede panelene ballen er satt sammen av.

Dermed vil den kritiske hastigheten hvor ballen får den voldsomme duppen være lavere, omlag 40 til 50 kilometer i timen. Med andre ord ingen hastighet det vil bli skutt mye med i et verdensmesterskap.

NASAs ekspert på aerodynamikk, Dr. Rabi Mehta, sier til BBC at de ved å øke luftfriksjonen i praksis er tilbake der fotballen var for 20 år siden.

Testet Adidas sier selv at de har fått gode tilbakemeldinger på den nye ballen, og om man sammenlikner med tilstandene for fire år siden, er det heller ingen sterke stemmer som har tatt til ordet mot «Brazuca».

- Vi har gjort omfattende tester på ballbanen og resultatene har vist at den er både forutsigbar og konstant. Knapt noen tydelige variasjoner eller avvik, sier Adidas' fotballdirektør Matthias Mecking.

Og den har allerede fått en attest som kanskje er den viktigste av dem alle.

HIGH TECH: Adidas har ikke overlatt mye til tilfeldighetene i utviklingen av den nye VM-ballen. Foto: Adidas
HIGH TECH: Adidas har ikke overlatt mye til tilfeldighetene i utviklingen av den nye VM-ballen. Foto: Adidas Vis mer

- Jeg har hatt anledning til å teste Brazucaen, og den er super, skal Lionel Messi ha sagt.

Nå hører det med til historien at Messi er sponset av Adidas fra topp til tå, så det gjenstår å se om Brazucaen tåler prøven når vertsnasjonen sparker det hele igang mot Kroatia den 12. juni.

UTSKJELT: VM-ballen anno 2010 var alt annet enn populær. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/NTB Scanpix
UTSKJELT: VM-ballen anno 2010 var alt annet enn populær. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/NTB Scanpix Vis mer