Derfor er det stille på Bundesliga-stadionene de første 12 minuttene

Frykter stemningen skal bli «like dårlig» som i Premier League.

STÅHEI: Bundesliga er den best besøkte ligaen i Europa. Snittet ligger på i underkant av 43.000 tilskuere. På bildet ser du et ikke uvanlig syn: Fyrverkeri og kok - her representert ved fans fra Bayern München. Men nå er tyske fotballsupportere sinte. Foto: NTB Scanpix
STÅHEI: Bundesliga er den best besøkte ligaen i Europa. Snittet ligger på i underkant av 43.000 tilskuere. På bildet ser du et ikke uvanlig syn: Fyrverkeri og kok - her representert ved fans fra Bayern München. Men nå er tyske fotballsupportere sinte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Mame Biram Diouf (24) sendte Hannover i ledelsen etter fire minutter mot Greuther Fürth i går kveld, jublet publikum. Kampen endte 2-0.

Men stemningen i det fjerde minutt blir et av unntakene i Bundesliga fram til 12. desember.

Tyske fotballsupportere er nemlig fotbannet, og har organisert seg. Det innebærer at de første 12 minuttene og 12 sekundene av kampene i Bundesliga, skal møtes med taushet.

Selv et meninghetsmøte skal koke mer!

- Ohne stimme, keine stimmung, het det på en plakat da Eintracht Frankfurt tok imot Mainz i går kveld. Eller på norsk: Ingen stemme, ingen stemning.

Lei
Det tyske fotballforbundet DFL har sett seg lei på en stadig mer utagerende stemning på stadionene. Nå jobbes det med en plan om å få bukt med ukontrollert fyrverkeri og vold - og gjøre fotballkamper tryggere for barnefamilier.

Blant annet opererer politiet med tall fra sesongen 2011/2012. De viser at 7298 personer ble arrestert i forbindelse med kampene. Det skal ha vært 8143 lovbrudd, og 1142 personer ble skadd.

Det tyske fotballforbundet går inn for å redusere antall bortebilletter fra 10 til 5 prosent av kapasiteten på stadion. De ønsker også å gjøre om seksjonen til bortesupporterne fra ståplasser til sitteplasser.

Videre ønsker forbundet full kroppsvisitering og skanning av supporterne i det de ankommer stadion.

Avstemning
Supporterne føler seg nå herjet med.

- Vi ønsker å visualisere hva som skjer hvis vi ikke er der, sier Philipp Markhardt, en talsmann for aksjonen. Årsaken til at supporterne boikotter akkurat de første 12 minuttene og 12 sekundene, er at forslaget til fotballforbundet skal stemmes over 12. desember (12.12).

- Vi vil vise at vi er imot forslaget, fortsetter Markhardt.

AGGRESSIVT: Det er scener som dette det tyske fotballforbundet vil til livs. Her forsøker politiet å holde supportere fra Borussia Dortmund og Schalke 04 fra hverandre i forbindelse med kampen 20. oktober. Foto: NTB Scanpix
AGGRESSIVT: Det er scener som dette det tyske fotballforbundet vil til livs. Her forsøker politiet å holde supportere fra Borussia Dortmund og Schalke 04 fra hverandre i forbindelse med kampen 20. oktober. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En annen talsmann, Oliver Ricken, tordner:

- Vi ønsker å gjøre det klart at majoriteten av supporterne ikke vil bli sjefet med. Vi ønsker en fair dialog, og at fansen ikke blir sett på som et forstyrrende element.

Best besøkt
Bundesliga er den best besøkte ligaen i Europa. Pr. i dag ligger snittet på i underkant av 43.000 tilskuere. Premier League har et snitt på 36.000 tilskuere.

Samtidig er det en kjensgjerning at stemningen til tider kan være elendig på engelske kamper. Tyskerne mener at de har den mest innbydende atmosfæren. Nå frykter de å måtte «senke seg» ned på engelsk nivå. Eller det som verre er.

Over 57.000 har skrevet under på en kampanje om at de føler seg trygg på fotballkampene i dag.

Aksjonistene får støtte av Hannover-president Martin Kind:

- Vi må fortsette dialogen. Å la politikerne bestemme, vil være et nederlag, erklærer han.


ELEKTRISK: Tyske fotballsupportere vil ha det slik på kampene: Fyrverkeri og kok. Foto: NTB Scanpix
ELEKTRISK: Tyske fotballsupportere vil ha det slik på kampene: Fyrverkeri og kok. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer